Obezita je považovaná za jednu z najčastejších príčin vzniku diabetu. Ale mnohí ľudia nie su obézni a napriek tomu trpia touto chorobou. Ako je to vlastne možné? A prečo je obezita taká nebezpečná?
Tukové tkanivo, ktoré sa nahromadí v tele je pre väčšinu ľudí nepríjemné z estetických dôvodov. Ale estetika je len jednou stranou mince. Druhou stranou mince je, že tukové tkanivo je zároveň zápalovým tkanivom. Nahromadený tuk len tak neleží v našom tele, ale aktivuje tvorbu poslov zápalu. Tí sa odborne volajú prozápalové cytokíny.
Jeden z týchto poslov zápalu uvoľnujúci sa z tukového tkaniva a volá sa interleukín 1 a má okrem iného, nepriaznivé účinky na pankreatické bunky,kde sa tvorí inzulín. Je pre tieto bunky toxický. Narúša ich. Lenže tento posol zápalu, ktorý sa uvoľnuje z tukového tkaniva sa môže tvoriť aj priamo v pankrease. Stačí ak ľudia konzumujú jedlá, ktoré prudko dvíhajú hladinu cukru v krvi. Zvýšená hladina cukru v krvi, preto aktivuje zápalové procesy v pankreatických bunkách.
Bohužiaľ toto nie sú všetky možnosti, cez ktoré telo dokáže zvyšovať tvorba prozápalového cytokínu interleukín 1, ktorý je toxický pre pankreatické bunky tvoriace inzulín. Ďalšími faktormi zvyšujúcimi interleukín 1 sú:
– vírusy
– baktérie
– oxidy titánu
– pesticídy
– akryláty
– lieky
– rôzne chemikálie
– častice odumretých baktérii dostávajúce sa do tela cez zvýšenú priepustnosť čreva
– atď.
U ľudí sa vďaka mnohým negatívnym vplyvom postupne najskôr zníži citlivosť buniek na inzulín, čo neskôr postupne prerastie do diabetu a ukončí sa to zánikom buniek produkujúcich inzulín s nutnosťou pichať si inzulín.
Mnoho ľudí, najmä chudých, si len veľmi málo dáva pozor na to čo zje. Veď načo. Sú chudí. Jedia jedno cez druhé. Myslia si, že ak nie sú obézni nič im nehrozí. Lenže toto je omyl. Ako vidíte aj vysoká hladina glukózy po jedle dokáže spôsobovať zápaly a diabetes. Pre tých, ktorí si chcú spomaliť vstrebávanie glukózy do krvi a tým si znížiť ničenie buniek produkujúcich inzulín mám pre vás riešenie. Je ním pravotočivá kyselina mliečna.
Pravotočivá kyselina mliečna dokáže spomaliť vstrebávanie glukózy do krvi a tým sa nepriamo podieľa na znižovaní zápalových reakcii a je dobrou prevenciou vzniku diabetu.
—
TIP: Ak budete hľadať pravotočivú kyselinu mliečnu, nájdete ju napr. vo výrobku Lactirelle od Dr. Jacobs . Môžete si ho kúpiť aj TU
S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk
tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com