V týchto dňoch je ten najvhodnejší čas zistiť, kde vo vašom okolí rastú drienky, lebo práve teraz žlto kvitnú a vidieť ich je už z diaľky. V lete či na jeseň si je tieto kríky ťažšie všimnúť, lebo ich tmavočervené plody miznú v zelenej húštine a je pomerne obtiažne ich rozpoznať.

Koncom marca a začiatkom apríla na žlto bežne kvitnú ešte vŕby (rozkvitnuté bahniatka) a zlatý dážď, ale tieto rastliny väčšina ľudí vie ľahko rozpoznať. V posledných dňoch som na potulkách po strednom a východnom Slovensku objavil veľa nových miest z drienkami, dokonca aj v okolí môjho domu.

Čo sú to drienky?

Na svojich kurzoch som si všimol, že každý počul o drienkovici, ale už málokto vie, čo sú drienky. Sú to podlhovasté plody asi 2-3cm dlhé, červené až tmavočervené, keď sú zrelé, s kôstkou vo vnútri. Podobajú sa trošku na olivy, až teda na tú farbu.

Strom drieň obyčajný (Cornus mas) rastie na svetlých miestach, alebo v lese na vápencových pôdach. Plody jedlé a väčšinou chutné, hoc na surovo dosť kyslé a niekedy aj trpké. Chuťovo trochu pripomínajú višne. Najlepšie sú mäkké, v čase keď opadávajú zo stromov. Najlepšie ich je vtedy zberať tak, že sa položí pod strom plachta a potom potrasie samotným stromom.

Drienky sa v minulosti pripravovali podobne ako olivy. Dokonca ich je pomerne ťažko chuťovo rozlíšiť od ozajstných olív. Zberajú sa vtedy nedozreté, zelené a jemne červenkasté plody a postup je ten istý ako pri olivách, macerujú sa v soľanke.

Drienky sú dobré nielen na pálenku, ale aj na šťavy, kompóty, smoothies, koláče – treba len odstrániť kôstku. V Ázii sa plody sušia, melú na prášok a pridávajú do mäsa či omáčok. Zo semien sa lisoval olej, alebo sa jedli opražené, taktiež sa mleli na múku, či používali ako náhrada kávy.

Plody obsahujú veľa vitamínu C a ďalších živín.

Viac o nich v mojej knihe (dúfam že už čoskoro)

Bartek Dobrodej Krzewinski


Chcete sa dozvedieť viac o divokých jedlých rastlinách?

Tuto jar budem robiť prechádzky, ukážky a ochutnávky divokých jedlých rastlín v prírode po celom Slovensku – BA, ZA, KE, NR, PP, PO, BB, RK, ZV, TN, LM, TT… a v Zaježovej

Viac nájdete tu: https://www.facebook.com/


Ing. Bartek Dobrodej Krzewiński – Poliak, etnobotanik, milovník prírody, vyštudovaný lesník a ochranár prírody, lektor kurzov o divokých jedlých a liečivých rastlinách, ktorým sa venuje už od detstva, napísal o nich aj diplomovku, 6 rokov robí prednášky, kurzy, semináre, víkendovky na Slovensku, momentálne dokončuje knihu a verí, že ju vydá v júni.

Po precestovaní 50 krajín pred 7 rokmi prišiel na Slovensko a zamiloval sa do tejto nádhernej krajiny. Desať rokov strávil v škandinávskej tajge, ktorú nosí stále v srdci, až jedného dňa v tajge pochopil, že jeho poslaním je spájať ľudí so svetom prírody a že má prísť a učiť o bylinkách na Slovensko. Tu stretol aj svoj ženu, majú spolu 2 nádherné dcérky. Žijú zatiaľ na Liptove, ale chystajú sa vrátiť do Zaježovej.

Bartek Dobrodej Krzewiński, 0950455769, info@divoke.sk


Súvisiace články:

 – Jarná očista začína! Poďme sa najesť do prírody…

 

 – Pili ste už brezovú vodu? Čo je u nás takmer zabudnuté je v okolitých krajinách tradíciou


(Prečítané 136 krát, 1 dnes)

Pridaj komentár