Cesnak je doslova malý zázrak. Má posiľňujúci a čistiaci účinok na celý organizmus, vyvoláva teplo, dezinfikuje, znižuje krvný tlak, keď je vysoký, a zvyšuje nízky krvný tlak, posilňuje trávenie. Najlepšie aktivizuje kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku, pôsobí aj ako prevencia, ale aj ako prostriedok pri liečení prechladnutia.

Cesnak patrí medzi najstarší a najvzácnejší liek z rastlinnej ríše. Pravdepodobne pochádza zo strednej Ázie, kde vznikol z divo rastúceho druhu Allium longicuspis. Používa sa ako zelenina, korenina alebo liečivá rastlina. Každým dňom hrá významnejšiu úlohu v celej južnej Európe, v Rusku, v Egypte a v Ázii. V Indii sa podľa starých lekárskych listín dával do krmiva pre kravy a ich mlieko sa potom pilo proti mrliam. Už Vergílius písal o Egypťanoch, že jedia a používajú cesnak. V Hippokratovej klasickej lekárskej knihe sa píše, že cesnak zvyšuje vylučovanie moču . Paracelsus odporúčal cesnak ako prevenciu proti moru.
Najjednoduchší ľudový recept z cesnaku znie, olúpeme dva strúčiky cesnaku a vložíme ich do úst medzi líce a zuby na každej strane. Necháme ich tam celý deň a noc, iba ráno a večer ich vymeníme za čerstvé. Z tela vysajú všetky „nádchové“ jedy. Prechladnutie prejde doslova za niekoľko hodín. Ak ide o katar hrtanu alebo o chronickú bronchitídu, liečba trvá samozrejme dlhšie. Cesnak v ústach pôsobí aj na zápaly v ústnej dutine, na choré mandle, upevňuje uvoľnené zuby a utišuje zubné bolesti. Pri bolestiach uší sa do ucha vloží malý rozrezaný cesnak, zabalený v gáze. Gáza musí visieť z ucha, aby sa cesnak dal ľahko vytiahnuť. Cesnak lieči aj vonkajší zápal spojiviek. Na začiatku, keď je potrebné vyčistiť organizmus nasýtený jedom, doporučuje sa zjesť celý cesnak ráno aj večer.
V minulosti dávali pôrodné baby cesnak do mlieka, aby vyvolali pôrodné bolesti. Potvrdilo sa aj to, že varená šťava z cesnaku, ako ju používali vojaci počas druhej svetovej vojny, je účinná proti svrabu. Poliaci ošetrovali cesnakom tých, s ktorými sa najhoršie zaobchádzalo v koncentračných táboroch. V Indii sa používa cesnak proti cholere a ľuďom, ktorí pracujú v bažinách, sa dodnes dáva ako prevencia proti malárii atď.
V súčasnosti sa využíva cesnak na úpravy krvného tlaku. Cesnak chráni pred aterosklerózou , ak sa začne používať dosť skoro. Väčšina čiperných storočných ľudí žijúcich v Bulharsku a na Kaukaze vďačí za svoju dlhovekosť pravidelnej konzumácii cesnaku. Aj pri silných vadách cievneho systému sa v liečbe úspešne využíva cesnak. Pomáha aj pri chronickej otrave nikotínom. Typické katary fajčiarov miznú, pri jeho pravidelnom konzumovaní. Cesnak usmrcuje mnoho druhov baktérií, čím chráni náš organizmus pred chorobami. Pri nedostatku liekov počas druhej svetovej vojny ošetrovali rany vojakom pastou z cesnaku.
Profesor Tokin na univerzite v Tomsku objavil veľa ďalších látok hubiacich baktérie, o ktorých veda doposiaľ nevedela. O pokusoch s jednobunkovými organizmami píše: Malé množstvo pasty z cesnaku je schopné za 1 – 5 minút zahubiť všetky jednobunkové organizmy. Zdá sa, že fytoncidy cesnaku prenikajú blanou, ktorá bunky obklopuje. Pastu je najlepšie použiť hneď po vyrobení, pretože časom stráca na účinku. Počas druhej svetovej vojny bolo takýmto spôsobom vyliečených veľa pacientov.
Fytoncidy usmrcujú jednobunkové organizmy, znamená to, že s ich pomocou mohli byť liečené choroby, pri ktorých bol penicilín úplne bezmocný. V cesnaku bola objavená látka s veľkým brzdiacim účinkom na všetky baktérie. Pričom penicilín, ktorý má oveľa silnejšie účinky, pôsobí len na niektoré mikróby.
Cesnak má silný účinok na mnohé baktérie, ktoré vyvolávajú nebezpečné choroby ako napr.: Staphylococus aurens, Streptococus fecalis a hemolyticus, Bacilis subtilis, Coli, Typhusus, Dysenterie, Paratyphus, Bacilus margoni, Enteritia, Diplocie pneumonia T., Bacilus Tuberculosis nanea atď.
Používanie cesnaku znepríjemňuje jeho prenikavý zápach. Preto sa vyrábajú lieky, ktoré sa rozpustia až priamo v žalúdku. Avšak látka, ktorá ničí baktérie, je nestabilná a je pochybné, či je potom možné takýmito preparátmi dosiahnuť optimálne výsledky. Isté však je, že pri nich odpadá priamy liečebný účinok na hrdlo, hltan a horné cesty dýchacie. Zaujímavé je, že hoci sa už podarilo vypestovať cesnak bez zápachu, nebol o neho medzi spotrebiteľmi dostatočný záujem. A tak v mene zdravia, bude asi lepšie zvyknúť si na vôňu, alebo ak chcete na zápach cesnaku a dať si každý deň strúčik ako prevenciu.
TIP pre pestovateľov: Zimný cesnak sa u nás pestuje najčastejšie a dozrieva zvyčajne v júli. Jarné odrody nie sú také bežné, pestujú sa menej často a dozrievajú zhruba o mesiac neskôr, teda niekedy v auguste. Tri až štyri týždne pred zberom cesnak nezalievame. Ideálne je ak dva až tri dni po podkopaní a vybratí z pôdy necháme cesnak dosušiť na poli. Pred uložením cesnaku skrátime vňať a uskladníme na suchom, vetranom mieste, napr. v debničkách pri teplote 0 stupňov Celzia. Takto vám vydrží priemerne šesť mesiacov.
—
Odporúčame knihu:

Očista těla a správná výživa
Autor: Gennadij Malachov
Pôvodná cena: | 8.60 EUR |
Naša cena: | 7.74 EUR |
Zľava: | 10.00 % |
foto: https://pixabay.com/sk/