Väčšina ľudí má rada dobré jedlo. Ale neuvedomujú si, že v skutočnosti nikdy nejedia samy. Vždy s nimi jedia aj baktérie, ktoré sídlia v ich čreve. A neraz to čo chutí nám ľuďom, nechutí telu a zdraviu prospešným baktériám, ktoré sídlia v črevách. Dnes už vieme, že strava ovplyvňuje zloženie jednotlivých baktérií v ľudskom čreve. A vieme aj to, že u mnohých ochorení je dokázané, že ľudia trpiaci na tieto ochorenia majú zmenenú črevnú flóru (črevná flóra je súhrn všetkých baktérií v čreve).

Mnohé baktérie žijúce v čreve pritom vykonávajú pre ľudí veľmi významnú prácu. Napr. vyrábajú protizápalové látky alebo antimikrobiálne molekuly. Za posledné roky sa v oblasti výskumu črevnej flóry urobil obrovský pokrok. Možno je to v dôsledku toho, že narastajú problémy s imunitou (zápaly, alergie, imunitné nedostatočnosti, autoimunita) a medicína akosi nevie nájsť odpovede na vznik týchto problémov. Pritom mnohé zápalové ochorenia sa začali masovejšie vyskytovať najmä po druhej svetovej vojne, kedy ľudia rapidne zmenili svoj životný štýl.

Jednou z vecí, ktoré vypadli z jedálnička ľudí boli vlákniny. A tie sú pre baktérie v črevách mimoriadne potrebné. Ukážem vám jeden experiment, ktorý poukazuje na význam vláknin.

Mladým myšiam boli transplantované črevné baktérie zdravého muža. Myši boli následne rozdelené do dvoch skupín.
– Jedna skupina myší dostávala jedlo, ktoré obsahovalo rozpustné vlákniny.
– Druhá skupina dostávala najskôr stravu s veľmi malým množstvom vlákniny a neskôr jedlo obohatené rozpustné vlákniny.

Počas experimentu vedci neustále skúmali, či a ako sa zmenilo bakteriálne zloženie u myší. U zvierat, ktoré stále dostávali rozpustné vlákniny, bola vysoká rôznorodosť baktérií. Situácia bola úplne iná u myší, ktoré nemohli jesť vlákninu celé týždne. Počet bakteriálnych druhov v čreve klesol o 60 %. Keď vedci u nich prešli na potravu bohatú na vlákniny, bakteriálne zloženie čreva sa opäť rozmanitejším, aj keď pôvodný stav nebol úplne dosiahnutý.

Tento experiment ukazuje, že strava, ovplyvňuje zloženie a množstvo baktérii v čreve. A už vieme, že bakteriálne zloženie čreva je zmenené u takých ochorení ako:
– autizmus
– diabetes melitus (cukrovka)
– zápalové ochorenie čriev ( crohnova choroba, ulcerózna kolitída)
– alzheimerova demencia
– obezita 
– atď.

Baktérie v čreve ovplyvňujú nielen zápalové reakcie, ale aj psychiku a tvoria látky, ktoré sa podieľajú na správnom metabolizme. Preto by sme im mali venovať veľkú pozornosť.

Ľudia na črevo akosi zabúdajú. Ak majú s trávením problémy, spoliehajú na to, že gastroeneterológ im pomôže. Veria kolonoskopii a myslia si, že kolonoskopia odhalí príčinu ich problému.

Štúdie ukazujú že ľudia so závažnými zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu ako Crohnova choroba či ulcerózna kolitída majú zmenenú črevnú flóru v prospech premnoženia patogénych baktérií. Tieto patogéne baktérie ničia slizničnú ochrannú bariéru a stimulujú zápalovú odpoveď. To akú má jedinec črevnú flóru žiadna hadica či iné vyšetrenie u gastroenterológa nezistí. Gastroenterológ vie veľký prd o tom akú majú jeho klienti črevnú flóru.

Ale aj genetika zohráva pri vzniku zápalových ochorení úlohu. Niektorí ľudia majú genetické zmeny, ktoré vedú k tomu, že imunita je oveľa viac ochotná ísť do zápalových reakcií. Ak sa stretne zlý životný štýl, gény, nadmerné užívanie liekov, ktoré ničia črevnú flóru s faktory životného prostredia (záťaže cez chemikálie), výsledkom môže byť vznik spomínaných zápalových ochorení.

Rozpustné vlákniny môžu pri zápalových ochoreniach tráviaceho traktu zohrať významnú úlohu nielen v prevencii, ale aj liečbe. V menších štúdiách napr. pri ulceróznej kolitíde sa ukázalo, že rozpustné vlákniny sú neraz rovnako účinné ako lieky. Rozpustné vlákniny majú totiž silný protizápalový účinok.

Ak máte v rodine nejaké zápalové ochorenie tráviaceho traktu a máte deti, zbystrite teraz pozornosť. Je predpoklad, že vďaka génom, by aj vaše deti mohli dostať do vienka schopnosť rýchlejšie ísť do zápalových stavov. Neznamená to, že automaticky budú mať zápalové ochorenie.

Ak chcete aby sa tak nestalo, prosím začnite im dávať rozpustné vlákniny. Nie jeden deň či dva, ale systematicky celý rok. Takto vedome začnete budovať protizápalovú aktivitu čreva. Toto neplatí len pre tých čo majú v rodine zápaly tráviaceho traktu. Lebo gény nie sú jediné, ktoré o vzniku zápalov rozhodujú. Nepodceňujte to! Keď sa zápal prevalí, najviac si to odskáčete vy, rodičia. Utrpenie najbližších je najhoršie, lebo tam neraz vnímate svoju bezmocnosť. Pre utrpenie vlastných deti to platí niekoľkonásobne.

„Kráľovnou“ rozpustných vláknin je akáciová vláknina. Užívanie tejto vlákniny podporuje rozmnoženie tých baktérií, ktoré tvoria protizápalový systém v tele človeka. Spolu s akáciovou odporúčam aj Lactacholin. Lactacholin obsahuje pravotočivú kyselinu mliečnu, ktorá vytvára v čreve vhodné prostredie pre rast zdraviu prospešných baktérií. Okrem toho Lactacholin obsahuje vitamíny skupiny B a cholín. A vedeli ste, že cholín je potrebný nato, aby sa vajíčko vedelo uhniezdiť po oplodnení v maternici?

TIP: Kvalitnú akáciovú vlákninu kúpite TU


S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com





Pridaj komentár