Máj predstavuje vrchol jarnej bylinkovej sezóny a je to aj cítiť. Prechádzame od prvotných farebných byliniek zameraných najmä na pľúca, žlčník a pečeň k nádherným kvitnúcim voňavým krom a stromom. Omamná vôňa sa šíri priestorom a miešajú sa v ňom orgovány, čerešne, hlohy… a baza.
Dnes už snáď každý pozná bazu. Tento ker patrí k najrozšírenejším na Slovensku. Rastie na okrajoch lesov, lúk, ale aj v záhradách, mestských parkoch a rôznych staveniskách.
Asi najznámejším produktom bazy čiernej je bazový sirup. Lahodná chuť, krásna aróma a poctivá kvalita z prírody má svoje čestné miesto u mnohých mladých rodín s deťmi. Aj pre mňa je jeho chuť sladkou spomienkou na detstvo. Dnes sa opäť dostáva na výslnie a v mnohých podnikoch nájdete v nápojovom lístku limonádu z domáceho bazového sirupu.
Ako si pripraviť sirup z bazy?
Receptov je mnoho a líšia sa ozaj len v detailoch. Veď podstata, ktorá dodáva sirupu nezameniteľnú chuť, je rovnaká – kvety bazy.
Na jednu dávku budeme potrebovať:
30 – 40 kvetov bazy (Množstvo bazového základu je len orientačné, závisí od veľkosti kvetov a aj intenzity, ktorú chcete docieliť. Prvá príprava sirupu je vždy istým spôsobom experiment.)
2 litre prevarenej vody
3 citróny (ideálne BIO, kde nebola šupka chemicky ošetrená)
1,5 kg cukru (aký preferujete, rafinovaný, nerafinovaný, hnedý, trstinový)
Postup:
Kvety bez zelených častí naložíme na 24 hodín do vychladnutej prevarenej vody. Pridáme buď vytlačenú citrónovú šťavu alebo celé kolieska citrónov.
Po 24 hodinách (môžete nechať aj dlhšie – max. do 48 hodín) scedíme do hrnca a prihrievame na miernom ohni do 50 stupňov. Potom pridáme cukor a miešame a hrejeme, kým sa všetok nerozpustí. Aby sa však zachovali cenné látky z rastliny, neprevedieme zmes varom. Vďaka cukru dostane zmes hustejšiu konzistenciu. Sirup takýto horúci zlejeme do fliaš, uzavrieme a teplom sa aj zakonzervuje.
Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Čaj z bazy na prechladnutie
Okrem chutného sirupu môžeme využiť liečivé vlastnosti bazy práve popíjaním čaju z kvetov. Jej účinky doceníte najmä pri chrípke a chorobách z nachladnutia, kedy môžete smelo piť čaj aj vo väčšom množstve (3-4 šálky denne). Napomáha prirodzenej regenerácii organizmu a podporuje vlastnú imunitu tela tým, že vyvoláva potenie, ničí choroboplodné baktérie v tele a očisťuje priedušky od nadmerného hlienu.
Zásoby nasušenej bazy oceníte práve v chladnom období. Nemusíte hneď utekať do lekárne. Stačí pri prvých príznakoch spomaliť, predĺžiť spánok a oddych a využiť silu z prírody. Uvidíte, že ďalšia chrípka Vás radšej obíde.

Ja už pomaly obchádzam lúky a okraje lesov. Táto zakvitnutá kráska so smotanovými kvietkami včera poslúžila nielen na večerný lahodný čaj, ale aj ako inšpirácia pri fotení.

Autor článku: Martina Oboňová, ludwigovsvet.webnode.sk