Včera na mňa mama vybehla s malým vedierkom plným vytrhanej priesady petržlenu, že príliš nahusto vyrástol – urob s tým niečo! Takéto výzvy milujem, to je proste priestor na logické hádanky v praxi a možnosť zase niečo nové vykúzliť, nad čím bude celá domácnosť mraštiť čelom a dávať kútiky nadol, ale len do momentu, kým neochutnajú prvé sústa. A tak tomu bolo aj včera.
Čo s toľkým množstvom rastliniek, ktorých očistenie a nasekanie trvalo večnosť?

Petržlenové pesto
Priznám sa, že toto slovné spojenie som včera počula prvýkrát a nedávala som tomu veľké šance. Aspoň nie u domáceho osadenstva. U mňa to bolo viac ako jasné, chodím sa totiž napásť petržlenovej vňaťky do záhrady pravidelne. Prešla som pár receptov a ako vždy, ani jeden sa neujal úplne na 100%, bol treba refresh 🙂
Tak si píšte ingrediencie:
nasekaná petržlenová vňať
nasucho opečené nasekané orechy na panvici (mandle, píniové semiačka, slnečnicové semiačka, vlašské orechy – zvoľte kombináciu alebo len jeden druh, alebo ako ja, mandle, lebo iné neboli)
olivový olej
soľ, čierne korenie, citrónová šťava
Postup je veľmi jednoduchý: toto všetko dajte do misky a rozmixujte zmes mixérom. Ja som najskôr odhadom do petržlenu naliala olej, pridala trochu soli, čierneho korenia, orechov a po prvom mixnutí doladila chute. Pozor na citrón aj ostatné ochucovacie zložky.
A výsledok je úžasný. Skúšali sme s čerstvým kváskovým chlebíkom, ale oveľa viac nám pesto chutilo s opečeným starším chlebom a la hrianka.

Ak sa Vám na záhradke urodí viac petržlenu, ako ste plánovali, určite vyskúšajte. Je to prekvapivo veľmi chutné, nehovoriac o vitamínovej bombe, ktorú v tejto pochutinke dostávate do organizmu.
Petržlenová vňať totiž obsahuje veľké dávky vitamínov skupiny B, vitamínu C, E a draslíka. Má antiseptické účinky, je veľmi dobrým pomocníkom pri infekciách a zápaloch a výborne pôsobí na trávenie tým, že podporuje vylučovanie žlče.
Dobrú chuť a na zdravie!
Článok pre Vás pripravila:
Martina Oboňová, ludwigovsvet.webnode.sk
FB: Ludwigov svet