Keď ju nájdu vo vašej záhrade, hrozí vám pokuta do 3000 eur alebo dokonca do takmer 10000 eur, keď ste podnikateľ! Koreňom sa lieči rakovina, borelióza a veľa ďalších chorôb. Chutí ako rebarbora, dokonca ňou môžete nahradiť rebarboru v každom recepte. Má tak veľkú silu v koreňoch, že jej mladé výhonky vedia preraziť asfalt či betón a podzemkami vedia prerásť cez štvorprúdovú diaľnicu a vyrásť na druhej strane! Ide o jednu z najinvazívnejších rastlín na svete… Viete čo je to za rastlinu?

Pohánkovec, donedávna sa ale po slovensky volala táto rastlina krídlatka, podobne ako po česky: křídlatka, lat. Reynoutria alebo Fallopia alebo Polygonum (v ďalších jazykoch: DE Flügelknöteriche EN knotweed HU japánkeserűfű PL rdestowiec UK гірчак).

Popis

Pohánkovce sú vytrvalé 2-3 metre vysoké rastliny. Ich byľ pripomína bambus. V Európe rastú pri vodných a komunikačných tokoch, na miestach narušených ľudskou činnosťou.

Kvitnú krásne na bielo od júla do septembra, najmä koncom leta. U nás rastú tri veľmi podobné druhy, najbežnejší p. japonský (CZ k. japonská, F. japonica), menej bežný p. sachalínsky (CZ k. sachalinská, F. sachalinensis) a kríženec týchto dvoch p. český(CZ k. česká, F.×bohemica), ktorý sa najrýchlejšie šíri. Tvoria husté spojené porasty, ktoré potláčajú ostatnú vegetáciu. Sú to jedny z najinvazívnejších rastlín na celej Zemi, ktoré ani herbicídy tak ľahko nezničia, majú veľkú silu v koreňoch a takmer vždy dorastú. Zároveň je to jedna z najliečivejších rastlín a vynikajúca zelenina, stále predávaná na ázijských a amerických tržniciach.

Využitie Mladé výhonky pohánkovcov, tie čo práve vykukli zo zeme na jar, väčšinou v apríli, sú vynikajúce, chutia presne ako rebarbora, podľa niektorých dokonca aj sladšie a môžeme nimi zameniť rebarboru v hocijakom recepte. Môžeme z nich robiť kompóty, sirupy, lekváre, čatní, koláče, zmrzlinu, omáčky, polievky, pridávať do dusenej zeleniny, kvasiť ako uhorky… . Mladé výhonky je dobré ošúpať, okrem tých úplne najmladších, ktoré sú natoľko mäkké, že to nie je potrebné. Neskôr na jar sú niekedy ešte vrchné časti starších rastlín mäkké, chutné, ale väčšinou sú už tvrdé, preto sa staršie rastliny nezvyknú zbierať – pripadne niekedy deti na Morave vycuciavali z tvrdých stoniek kyslú šťavu. V Japonsku sa jedávajú mladé výhonky nasurovo nakrájané na krúžky, osolené, alebo kvasené – natlačia sa so soľou do nádoby a potom sa zaťažia kameňom, ako kyslá kapusta.

Aj keď táto rastlina je veľmi chutná na surovo a veľa ľudí ju takto jedáva, je to kontroverzná téma nakoľko je to bezpečné, lebo obsahuje ešte viac kyseliny šťaveľovej ako šťaveľ či špenát. Ja si myslím, že to nie je problém, pokiaľ nejeme pohánkovec dlhodobo vo veľkom, ale keď sa obávate kyseliny šťaveľovej, tak môžete zvýšiť konzumáciu jedál bohatých na vápnik. Alebo môžete pohánkovec povariť 2 minúty a potom zliať vodu, tak sa odstráni väčšina kyseliny šťaveľovej. Bežne sa takto pripravoval. Vraj aj mliečnym kvasením alebo zmiešaním s magnéziovými soľami sa stráca kyselina šťaveľová a takto môžeme spraviť z mladých výhonkov pickles. V Japonsku sa jedávali tiež korene pohánkovcov, po namočení a uvarení. Jedlé sú tiež semená, na surovo či varené, ale sú dosť malé, ešte som sa k nim nedostal.

Len treba dávať pozor, lebo ak už rastlinu odtrhneme a zjeme z nej kúsok v prírode, nevyhadzujme zvyšok ďalej po ceste, pretože stačí malý kúsok stonky a z neho vyrastie ďalšia rastlina. Je to veľmi invazívna rastlina, ktorá ničí pôvodnú flóru. Keď nám ostane kúsok stonky v ruke, ktorú už nechceme zjesť, najlepšie je ju asi hodiť naspäť tam, kde už rastie. Takisto nevyhadzujeme zvyšky byle na kompost, ani nikde do záhradky! Keď vám vyrastie pohánkovec či iné invázne rastliny na vašom pozemku a neodstránite ich, hrozí za to na Slovensku pokuta do 3000 eur! Možno namiesto toho, aby sme s ním bojovali, môžeme ho jednoducho zjesť a korene využiť na to, aby sme boli zdraví? Aj keď žiaľ podľa zákona o ochrane prírody na Slovensku nesmieme ani držať invázne rastliny, takže vlastne legálne s ním ani nemôžeme nič spraviť.

Zloženie: Pohánkovce obsahujú kyselinu šťaveľovú, veľa vitamínu A, C, veľa minerálnych soli (horčík, železo, jód), resveratrol, chryzonafol, polydatín, parietín, antrachinón – emodín, kyselinu protokatechovú, beta-sitosterol, fallacinol, cytryozein, chinony, antraglikozidy a iné. Väčšina z týchto látok je pravdepodobne len v koreňoch, ťažko nájsť zloženie mladých výhonkov.

Liečivé účinky: Liečivou drogou sú podzemky, ktoré je najlepšie zbierať skoro na jar alebo neskoro na jeseň. Už vyše 2000 rokov sú používané v Číne a Japonsku, pomáhajú proti starnutiu, majú protirakovinové účinky, zastavujú tvorbu nádorov. Sú veľmi efektívne pri liečbe boreliózy. Znižujú a stabilizujú cukor, majú antibakteriálne, antivírusové, fungistatické, protizápalové, antioxidačné účinky. Pomáhajú pri srdcových ochoreniach. Zmierňujú demenciu, pomáhajú pri Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe. Možno nie náhodou pohánkovce rastú teraz takmer všade, možno ich jednoducho ľudstvo v dnešnej dobe potrebuje… .




Pár slov o autorovi:

Ing. Bartek Dobrodej Krzewiński – Poliak, etnobotanik, milovník prírody, vyštudovaný lesník a ochranár prírody, lektor kurzov o divokých jedlých a liečivých rastlinách, ktorým sa venuje už od detstva, napísal o nich aj diplomovku, 6 rokov robí prednášky, kurzy, semináre, víkendovky na Slovensku, momentálne dokončuje knihu a verí, že ju vydá v júni. Po precestovaní 50 krajín pred 7 rokmi prišiel na Slovensko a zamiloval sa do tejto nádhernej krajiny. Desať rokov strávil v škandinávskej tajge, ktorú nosí stále v srdci, až jedného dňa v tajge pochopil, že jeho poslaním je spájať ľudí so svetom prírody a že má prísť a učiť o bylinkách na Slovensko. Tu stretol aj svoju ženu, majú spolu 2 nádherné dcérky. Žijú zatiaľ na Liptove, ale chystajú sa vrátiť do Zaježovej.


Tip redakcie Eugenika:

Bylinková alchýmia liečivých rastlín a korenín

Autor: Rosalee De La Fore

Pôvodná cena:22.90 EUR
Naša cena:20.61 EUR
Zľava:10.00 %
Ušetríte:2.29 EUR

Túžite získať viac energie, zlepšiť svoje trávenie či zabezpečiť si lepší spánok? Svetoznáma bylinkárka Rasalee de la Foret vás vo svojej unikátnej knihe zavedie do sveta najznámejších bylín a korenín a prezradí vám ich tajuplné liečivé účinky. V knihe Bylinková alchýmia spája starovekú múdrosť s moderným vedeckým poznaním a vkladá moc klasických byliniek a korenín, ako sú baza, šípky, škorica či klinček, znova do vašich rúk. Prostredníctvom veľmi osobného rozprávania vám Rasalee prezradí tajomstvá, ak tieto bylinky a koreniny efektívne používať a kombinovať pri každodennej príprave pokrmov, nápojov, liečivých mastí a tinktúr tak, aby liečili vaše telo i myseľ.

V knihe nájdete recepty napríklad na škoricový čaj, ktorý upokojí podráždené hrdlo, kardamómovo-čokoládový koláč pre zdravé srdce, cesnakový humus na podporu imunity či návod, ako si pripraviť balzam z kajanského korenia na uvoľnenie svalov. Tak vstúpte s nami do kúzelného sveta bylinkovej alchýmie a získajte všetky vedomosti, ktoré potrebujete na obnovenie a udržanie svojho zdravia.

Súvisiace články:

– Zabudnutá zelenina, ktorú vyhadzujeme ako burinu, pritom je chutnejšia ako špenát

– Viete, že mladé listy buku či lipy su jedlé a chutia dokonca lepšie ako šalát?

 

– Najstarší a najzdravší spôsob spracovania medvedieho cesnaku

 

– Marec – čas objaviť drienky! Chutia ako olivy a sú skvelé nielen na drienkovicu.

 

– Zlatý dážď – jedlý či jedovatý?

 

– Jarná očista začína! Poďme sa najesť do prírody…




One Comment

  1. Pingback: Invázne rastliny 1. - CHKO Latorica

Pridaj komentár