Teraz je vhodný čas pripomenúť si úžasnú liečivú silu bylín! Množstvo bylín má anti-vírusové účinky, možno niektoré z nich máte aj doma, alebo vám rastú priamo pred domom a ani o tom neviete. Bylinky sú tu pre nás od Boha, pre každého a zadarmo. Chcú nám veľmi napomáhať, aby sme boli zdraví – musíme sa len vrátiť naspäť k prírode a žiť v súlade s ňou.

Ľubovník bodkovaný

Plody čiernej bazy

K mojim obľúbeným bylinkám podporujúcim telo v boji proti vírusom patria plody čiernej bazy – či vo forme sirupu, odvaru, alebo tinktúry (pokojne ich môžete konzumovať čerstvé – musíte však vypľuť semiačka, okrem mňa ich však asi málokto drží vo svojej mrazničke:)). Tým ktorí rozumejú anglicky, odporúčam film môjho obľúbeného bylinkára (TU), ktorý prirovnáva plody čiernej bazy k paintballu pretože napomáhajú označiť vírusy “farbou” a tak sú potom ľahko viditeľné a rozpoznateľné pre imunitný systém. Vedecké výskumy však ukazujú, že tieto plody aj priamo obmedzujú replikáciu vírusov chrípky a ďalších patogénov – preto si myslím, že plody čiernej bazy by nemali chýbať v žiadnej antivírusovej liečbe či prevencii!


Echinacea

Echinacea

Echinacea je dobre známa bylinka, ktorá nielen skvele podporuje imunitu, ale vedecké výskumy potvrdzujú i jej antivírusové účinky! Čaje však nie sú tak účinné, ako samotná tinktúra z čerstvej bylinky. Odporúčam však aj sirup pre deti od dr. Hanusa.


Repík

Repík

Repík je národnou bylinkou Slovákov. Podľa mojich pozorovaní patrí medzi najbežnejšie zbierané bylinky na Slovensku (nerátam medvedí cesnak). Stretávam veľa starších ľudí, ktorí už nezbierajú žiadnu inú bylinku iba repík. Na Liptove ho nazývajú Boží bič. Keď sa ľudí spytujem na čo všetko je repík dobrý, odpovedajú že na všetko. A veru okrem množstva ďalších liečivých účinkov má aj silne antivírusové vlastnosti, takže práve teraz je skvelý čas na to, aby ste pili repíkové čaje či užívali tinktúru z neho.


Šalvia

Šalvia je nielen skvelou pomocou pri bolesti hrdla, ale má aj silné antivírusové účinky. Môžete piť čaje, používať tinktúru alebo aj éterický olej.


Ľubovník

Ľubovník je veľmi účinný nielen pri črevných virózach. Vedecké výskumy potvrdzujú aj jeho antivírusové účinky pri vírusoch chrípky a ďalších. Pokiaľ doma nemáte priamo sušenú bylinu alebo ešte lepšie tinktúru, ale iba ľubovníkový olej – môžete užívať aj ten. Mnoho liečivých látok v ľubovníku je rozpustných v tuku.


Vratič

Vratič

Vratič je veľmi silná bylinka! Viacerí ju poznajú ako antiparazitkum, no okrem toho má vratič aj skvelé účinky v boji proti vírusom, navyše mladé lístky vratiča môžeme v prírode nájsť už v marci! Je to trvalka, takže si spomeňte, kde ste ho v lete, či na jeseň videli a tam ho zaiste nájdete i teraz. Pokiaľ nemáte istotu, či ide práve o vratič – ovoňajte jeho listy – nič iné tak nevonia! Málokto vie, že vratiča sa v minulosti často využíval aj v kuchyni. V XIX. storočí sa na Slovensku mladé listy vratiču pridávali do jedál, najmä do praženice. Vratič nájdeme aj vo viacerých receptoch v kuchárskych knihách z XVIII. storočia v Anglicku! Netreba sa ho báť, aj keď je to silná bylinka a vo veľkých množstvách a dlhodobom užívaní môže pôsobiť toxicky.

Vratič

Lastovičník

Lastovičník

Nie náhodou sa táto bylinka po latinsky volá Chelidonium – “coeli donum” – v preklade DAR NEBIES! Dnes už existujú oficiálne registrované lieky s obsahom lastovičníka, slúžiace na liečbu proti rakovine (názov: “Ukrain”). Táto bylinka však má veľmi široké liečivé spektrum, do ktorého spadajú aj silné antivírusové účinky. Taktiež pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest. Jej veľkou výhodou je to, že ju nájdeme po celý rok, dokonca aj v zime pod snehom. Teraz, v polovici marca má už aj na Liptove krásne mladé listy. Keď nemáte istotu s jej identifikáciou, odtrhnite lístok a na stopke uvidíte žlto-oranžovú šťavu – žiadna iná naša bylinka nemá šťavu takejto farby! Z čerstvej bylinky môžete robiť maceráty 1:20 vylúhované v studenej vode alebo čaje. Môžete tiež piť tinktúru 1:10, užívajte 1ml 3 x denne (tinktúru si môžete spraviť už teraz z mladých rastlín). Aj lastovičník môže mať vo veľkých množstvách vedľajšie účinky, no netreba sa ho báť, ak ho používate s rešpektom. My osobne sme čaje z neho podávali aj našim deťom.


Orech

Kôra, puky, listy či zelené šupinky z orecha vlašského či čierneho majú silné účinky proti vírusom. Kôru (z mladých vetvičiek, alebo puky orecha môžeme zbierať už teraz a spraviť si z nich 2%-ný zápar, ktorý pijeme 3x denne po 50ml. Tak isto si z nich môžete spraviť tinktúru.


Blyskáč jarný

Blyskáč

Blyskáč jarný je bylinka, ktorú v teplejších oblastiach nájdete rozkvitnutú už teraz v marci. Na severe Slovenska to môže byť začiatok apríla. Ide o výnimku z čeľade iskerníkovitých, v ktorej je väčšina rastlín jedovatá. Blyskáč jarný sa však môže jesť aj v surovom stave, v šalátoch či smoothies. Málokto však vie, že ešte v XIX. storočí bol blyskáč na Slovensku bežne konzumovaný, najmä vo forme prívarkov, a zachránil veľa ľudských životov od hladu. Vo veľmi veľkom množstve sa vyskytuje už skoro na jar. V minulosti sa u nás zbierali aj kvitnúce rastliny a v sušenej podobe sa používal na čaje. Už vtedy ľudia vedeli o silných liečivých vlastnostiach tejto bylinky. Dnes vieme, že má aj antivírusové účinky, podobne ako ďalšie iskerníky.


Hviezdica

Hviezdica

Pokiaľ poznáte hviezdicu prostrednú, zrejme vás prekvapí, že táto nenápadná “burina”, ktorá sa vie rozrásť po celej záhrade, nielen skvele chutí ako mladý hrášok a je veľmi výživná, ale má aj liečivé účinky! Aj keď z nej môžete spraviť tinktúru, najlepšie je ju mať každý deň priamo na tanieri, pretože rastie po celý rok! Antivírusové účinky majú aj ďalšie druhy hviezdic, dokonca aj jej veľmi podobná drchnička roľná!


Pohánkovec – krídlatka

Krídlatka

Krídlatka japonská či sachalinská (syn. pohánkovec). U nás je najbežnejšia Krídlatka česká. Viacerí ju poznajú ako najinvazívnejšiu rastlinu na svete. Nie je to však náhoda, že sa táto rastlina nachádza skoro všade. Možno ju naozaj POTREBUJEME.


Krídlatka

Koreň z krídlatiek/pohánkovca má totiž veľmi silné liečivé vlastnosti. Používa sa nielen pri liečbe boreliózy či rakoviny, ale má aj silné protivírusové účinky. Pripravuje sa z nej tinktúra alebo odvar z koreňov. U nás ich však nie je možné kúpiť, nakoľko ide o invazívnu rastlinu a zákon zakazuje jej predaj v akejkoľvek forme. Rastie však všade a preto si tieto korene môžeme sami vykopať. Treba však dávať pozor na miesto, odkiaľ si ich prinesiete, pretože bežne sa táto rastlina postrekuje za účelom jej vyhubenia. Veľmi ľahko sa rozmnožuje a pokiaľ nemáte tento zámer, nevyhadzujte ju priamo na zem alebo na kompost. Jedlé sú aj mladé výhonky tejto rastliny. Chutí ako rebarbora. Viac som o nej písal tu: https://www.facebook.com/1046647068873269/
a tu nájdete video po anglicky o jej liečivých vlastnostiach: https://www.youtube.com/watch?v=YWus4NHrPHY


Aloe

Aj aloe ma antivírusové účinky. Toto sa však nevzťahuje na prípravky z obchodu. Hovorím o čerstvej bylinke, napríklad vo forme nepasterizovanej šťavy či jej macerátu vo vode. Priamo môžete konzumovať aj kúsok z rastlinky, alebo ju pridať do smoothies.


Éterické oleje

Okrem už spomínanej šalvie, vedecky potvrdené antivírusové účinky majú aj éterické oleje z cédra, slamienky, santalu, yzopu, kardamonu, bazalky, majoránky, saturejky, vavrínu, konope, čajovníka citrónového, myrty citrónovej, cistusu ladanoveho, tuje, vratiča a dalycha. Väčšina z nich sa okrem dyfúzovania vo vzduchu môže používať aj vnútorne. Pozor však na kvalitu. Tie najlacnejšie z nich bývajú poväčšine falošné.
Spomenuté bylinky môžete používať aj v inej podobe. Viaceré z nich sú skvelými koreninami, ktoré je možné bežne využívať aj v kuchyni.


Černucha

Pri koreninách stoji za spomenutie černucha,nazývaná tiež aj čierna rasca. Aj keď je dostupná v obchodoch so zdravou výživou, používa sa u nás zriedkavo. Môžete ju pestovať aj v záhradke. V Poľsku sú oblasti, v ktorých sa dodnes tradične pridáva do chleba.


Propolis

Aj keď nejde o bylinku, ale patrí sa spomenúť ho kvôli jeho zázračným látkam a liečivým vlastnostiam, ktoré ľudia poznali už odpradávna. Propolis nielen skvele bojuje s baktériami, ale pomáha telu s bojom proti vírusom!


Ďalšie bylinky

Existuje množstvo ďalších bylín, ktoré pôsobia ako antivirotiká či virostatiká. Z tých bylín, ktoré sa u nás dajú zbierať už v marci spomeniem: kuklíky (aj v zime majú zelené listy), pakosty, snežienky (tinktúra z cibúľ 1:10 po 10-15 kvapiek 3 x denne), vtáčí zob (teraz je dostupná kôra a puky). Zároveň pamätajme aj na bylinky, ktoré majú veľa vitamínov a živín a tým veľmi posilňujú a regenerujú telo – napr. šípky (u nás na Liptove sú ešte stále dobre i teraz v polovici marca). Nezabúdajte aj na mladú žihľavu! Tie a ďalšie bylinky a ich odporúčané dávkovanie nájdete v článku od najznámejšieho poľského bylinkára – fytoterapeuta – dr. Różańskiego – literatúra je síce dostupná iba v poľštine, ale verím, že kto veľmi chce – pochopí, poprípade použije google translator. Bol som u neho na bylinkárskom – fytoterapeutickom kurze a práve z jeho článku som najviac čerpal informácie o antivírusových bylinkách: https://rozanski.li/5210/rosliny-przeciwwirusowe-przydatne-w-praktycznej-fitoterapii/

Autor textu: Bartek Dobrodej Krzewinski




Naše bylinky

Pokiaľ nemáte možnosť dostať sa k spomenutým antivírusovým bylinkám, alebo ak chcete podporiť vašu imunitu – vieme vám pomôcť aj z našich zásob. Od jari do jesene sme zberali bylinky v našej nádhernej Slovenskej prírode a máme navyše viac tinktúr a zmesí tinktúr z echinacei, plodov čiernej bazy, vratiča, lastovičníka, orecha, repíka, ľubovníka, slamienky, hviezdice a ďalších. Radi sa s vami podelíme a zašleme vám ich poštou alebo kuriérom.

Ich popis a kompletný zoznam nájdete tu www.divoke.sk/bylinky

Z našich tinktúr na podporu boja proti vírusom odporúčame:


Kurzy po celom Slovensku

Keď sa chcete dozvedieť viac o bylinkách a divorastúcich jedlých rastlinách, pozývam vás na moje kurzy po celom Slovensku – poldňové prechádzky po prírode (samozrejme to, čo si prechádzky uskutočnia, bude závisieť od vývoja situácie ohľadom koronavírusu) https://www.facebook.com/events/649766999188954/

Foto: autor




TIP redakcie Eugenika:

Uzdravující nápoje a klíčené rostliny

Šťávy, smoothies, čaje podle zdravotních potíží

Autor: Irina Kovaľova

Pôvodná cena:14.20 EUR
Naša cena:12.78 EUR
Zľava:10.00 %

V poslednej dobe čoraz viac ľudí objavuje výhody ovocných a zeleninových koktailov, tzv. smoothies. Okrem zdroju vitamínov sú vhodným doplnkom pre toho, kto chce zdravo žiť, pre aktívnych ľudí, alebo pre toho, kto si musí upraviť stravu kvôli zdravotným problémom.

Naša knižka prináša nielen nesmierne bohatý receptár, ale zároveň približuje čitateľovi všetky podstatné informácie o týchto typoch nápojov a ich zložkách. Vôbec prvýkrát sa objavuje jedinečná a neobvyklá možnosť rozšíriť tieto RAW nápoje o ďalší unikátny element – klíčky, ktoré sú samé osebe mimoriadne zdravé a bohaté na zdraviu prospešné látky, ale sa aj vynikajúco hodia do kombinácie s ovocnými a zeleninovými šťavami. Okrem takýchto receptov tu nájdete aj návod, ako si obilné klíčky pestovať doma, a vôbec všetko, čo treba o tejto téme vedieť.

Ďalšou výhodou knihy, je, že okrem bežných smoothies štiav obsahuje vysvetlenia a teoreticky podložené informácie aj o ďalších druhoch obľúbených lahodných nápojov, opäť spolu s návodmi a pestrými, vynikajúcimi receptami, ako ich pripraviť zdravo. Konkrétne ide o mušty a kvasy z ovocia, čajové a kávové nápoje, a dokonca kakao a čokoládové nápoje. Nechýbajú ani  liečivé čaje (ktoré môžu obsahovať kvety, listy, plody, semená, bobule, korene, hľuzy aj kôru či šupky).

Veľkou výhodou je, že recepty na šťavy, koktaily a čaje sú zoradené tematicky, podľa zdravotných účinkov (respektíve podľa toho, aký máte problém a aký liečivý nápoj by vám pri ňom mohol pomôcť). To robí z knihy nielen prehľadnú, ale zároveň veľmi praktickú príručku pre všetkých milovníkov týchto nápojov, ako aj pre každého, kto by sa chcel naučiť využívať ich liečivý potenciál.

Knihu kúpite za najlepšiu cenu TU




Pridaj komentár