Stromy sú nádherné bytosti, ktoré nám svoje dary ponúkajú po celý rok. Listy, kvety, plody, oriešky, miazga, liečivé huby (napr. čaga) … A práve teraz na jar je najlepší čas na zber mladých listov.

Áno, mladé listy viacerých druhov stromov sú jedlé – dokonca sú lepšie ako šalát. Buky, lipy, bresty, brezy, hlohy, šípky …,  z ihličnatých stromov – smrekovce, smreky, borovice, … – veď vyskúšajte sami.

Listy stromov sú skvelé ako základ šalátu – načo kupovať šalát v obchode, keď nám rastie rovno na strome. Popritom je to zadarmo, listy sú nestriekané a majú oveľa viac vitamínov. K tomu patrí aj prechádzka do lesa či záhradky, aby sme ich nazbierali, čo je liečivé samo o sebe – pohyb, čerstvý vzduch, vitamín D zo slniečka…

Môžme ich dávať tiež do smoothies, pripraviť ich ako špenát, alebo kvasiť ako „kvašáky“. Sú plné vitamínov (hlavne C a K), živín, kyseliny listovej a ďalších vzácnych látok… Najlepšie sú mladé počas prvých pár týždňov, ale je možné jesť ich aj staršie pokiaľ nám chutia. Obsahujú veľa vlákniny, ktorú síce nestrávime, ale je veľmi dôležitá pri samotnom trávení a pomáha očistiť črevá, ktoré máme skoro všetci zanesené. Mladé ihličie je výborné namiesto citrónu do šalátov, smoothies, na čaje, je z neho tiež výborný lekvár. Niektorí ich mrazia na zimu, ja milujem tiež kvasené …

Ak si chceme nazbierať väčšie množstvo listov na šalát, najlepšie je si vybrať stromy, ktoré už „nemajú budúcnosť“ – napríklad sa vyvrátili, alebo sú na mieste, kde hrozí, že ich vypília.

No a najdôležitejšie!
Keď ideme zbierať listy zo stromov – VŽDY o to poprosme strom, poďakujme mu, poďakujme Matke Zemi a poprosme ich o liečivú silu. Stromy nám ľuďom chcú pomáhať a slúžiť, keď ich poprosíme, radi ponúknu svoje liečivé lístočky.

Nemusíme chodiť do obchodu, stačí sa ísť prejsť do prírody!

Jedlé sú aj aprílové kvety niektorých stromov a kríkov, napríklad smrekov, zlatého dažďa, javorov, vŕb, sliviek, mirabeliek. Vodný macerát z kvetov čremchy to je pre mňa TOPKA tejto jari! V apríli nájdeme už aj prvé plody – vynikajúce krídlaté „ňažky“ brestov alebo sladké a chutné “húseničky” na vŕbach.

Buk lesný (Fagus sylvatica)

Podľa mňa sú to tie najchutnejšie listy zo všetkých stromov! Kyslasté, trošku ako štiav (šťavel), sú veľmi chutné a výživné. Používam ich ako základ šalátov, smoothies, do pomazánok, dresingov, na chlebík, do polievky, ale najradšej sa na nich napasiem rovno v lese. Sú plné vitamínu C a K, kyseliny listovej a ďalších liečivých látok. Sú protizápalové, antialergické, zmierňujú bolesti zubov a zápal ďasien, pomáhajú pri trávení, zväčšujú apatít. Je to jedna z mojich obľúbených chuťoviek v lese.


Lipa (Tilia)

Lipové listy tiež patria medzi tie najchutnejšie – poznám ľudí, ktorí kvôli ich chutným listov sadia lipy na záhradke. Je mám najradšej narašené lipové puky, tie sú doslova famózne. Nemajú výraznú chuť, niektorým chutia jemne orieškovo a sú trošku rôsolovité (obsahujú liečivé slizy). Sú skvelé na šalát či zelené smoothies!


Brest (jilm, Ulmus)

Skoro nikto nevie spoznať tento nádherný strom. Škoda, lebo jeho mladé listy a plody patria medzi tie najchutnejšie. Dokonca ako máloktorý strom má už plody začiatkom apríla (na juhu), pričom ostávajú na strome väčšinou až do júna. Jedlé sú zároveň zelené ešte nezrelé plody v apríli, ako aj dozreté oriešky v máji alebo v júni.


Breza (bříza, Betula)

Brezové listy sú najchutnejšie na začiatku apríla, kedy sú najmladšie. Potom sú viac horké. Na čaje sa zbierajú listy väčšinou do júna – majú skvelé očistné účinky. Spolu s listami na strome nájdeme rozkvitnuté súkvetia brezy – samčie jahňady – sú jedlé a výživné, ale tiež trošku horké a trpké.


Javor (Acer)

Málokto vie, že javory spolu s listami vypúšťajú aj kvety, ktoré sú vynikajúce na surovo. Sú sladké, medové a obohatia každý šalát. Môžeme ich tiež vyprážať v palacinkovom ceste podobne ako bazové kvety. Listy javorov sú takisto jedlé, niekedy sú veľmi chutné, no niekedy poriadne horké a trpké. Najchutnejšie listy má podľa mňa javor mliečny.


Hloh (Crataeugus)

Nielen kvety a plody hlohov sú jedlé, ale celkom chutné sú aj listy, dokonca často počas celej vegetačnej sezóny (až do jesene). Občas bývajú trošku horké.


Ruža šípová (Rosa canina)

Jedlé sú šípkové puky, mladé listy aj mladé výhonky. Mám ich celkom rád, hlavne ako pochutinku na prechádzkach prírodou.


Smrekovec opadavý (modřín opadavý, Larix decidua)

Mladé ihličie smrekovca je asi najchutnejšie zo všetkých ihličnanov. Milujem ich kyseľkavú, citrónovú chuť. Sú skvelé do šalátov, smoothies, alebo ako jedlé spestrenie prechádzky. Obsahuje veľa vitamínu C.


Smrek obyčajný (smrk ztepilý, Picea abies)

Aj smrekové mladé ihličie môžeme jesť na surovo. Rád ich odšťavujem, šťavu zmiešam v pomere 1:1 s medom a uskladním na zimu. Po zriedení s vodu máme úžasnú limonádu, alebo skôr smrekoládu 🙂 Mladé jasnozelené ihličie smreka vidno už z diaľky.

Keď sa pozrieme na smrek lepšie, v apríli môžeme na ňom nájsť ružové guličky, ktoré tvarom trošku pripomínajú maliny alebo lesné jahody – sú to samčie šištičky, ktoré sú úžasné na surovo, plné supervýživného peľu. Peľ obsahuje veľa bielkovín, živín, minerálov a mnoho ďalších liečivých látok. Najchutnejšie sú predtým, ako sa otvoria a začne sa z nich prášiť peľ. Zaujímavé je, že aj keď smrek kvitne každý rok, málokto si to všimol a väčšina ľudí v živote nevidela tieto ružové guličky na strome. Je to dosť krátke obdobie (týždeň – dva) a nie každý smrek tvorí šištičky pri zemi, aby sa dali ľahko nazbierať. A vy ich poznáte? Viac o smrekových „malinách“ TU.


Čremcha obyčajná (střemcha obecná, Padus avium)

Čremcha je veľmi bežný ker/strom na Slovensku – žiaľ málokto ju vie spoznať. Najlahšie si ju môžeme všimnúť v apríli/máji, keď kvitne. Jej vôňa je pre mňa jedna z najkrajších kvetinových vôní. Kvety vyzerajú podobne ako u čerešní alebo sliviek (je to tá istá čeľaď), ale spoznáme ich tak, že rastú vo väčších strapcoch. Možno chuťou nie sú najlepšie, ale dajte ich do vlažnej vody na pár hodín, či na jeden deň a takémuto macerátu neodoláte. Dostane vás jeho nádherná vôňa a chuť. Vodu môžeme vypiť, ale je aj veľmi regeneračná a omladzuje pokožku. Kvety môžeme tiež usušiť a robiť z nich liečivé čaje počas celého roka.


Zlatý dážď, zlatovka (CZ zlatice, Forsythia)

Aj ja som bol prekvapený, keď som zistil, že kvety zlatého dažďa sú jedlé, dokonca sú aj celkom chutné. Niekedy príjemne sladké, ale väčšinou sú viac alebo menej horké. Sú krásnym spestrením šalátov, či smoothies. Obsahujú veľa rutínu, ktorý má synergické účinky s vitamínom C. Môžeme si pripraviť aj čaj z čerstvých ako aj sušených kvetov.


Vŕba (Salix)

Tieto “húseničky” na vŕbach sú nielen jedlé, ale aj celkom chutné. Síce ich je ťažko úplne pohrýzť – môžeme ich však žuť a navyše sú aj celkom výživné. Výskúšajte ich predtým, ako sa otvoria a vysemenia – potom už nie sú chutné.






foto: autor + https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ – This work has been released into the public domain by its author, Botaurus. This applies worldwide.






Chcete sa dozvediet viac o divokych jedlych rastlinách?

Viac informácií nájdete tu: https://www.facebook.com/


Ing. Bartek Dobrodej Krzewiński – Poliak, etnobotanik, milovník prírody, vyštudovaný lesník a ochranár prírody, lektor kurzov o divokých jedlých a liečivých rastlinách, ktorým sa venuje už od detstva, napísal o nich aj diplomovku, 6 rokov robí prednášky, kurzy, semináre, víkendovky na Slovensku, momentálne dokončuje knihu a verí, že ju vydá v júni. Po precestovaní 50 krajín pred 7 rokmi prišiel na Slovensko a zamiloval sa do tejto nádhernej krajiny. Desať rokov strávil v škandinávskej tajge, ktorú nosí stále v srdci, až jedného dňa v tajge pochopil, že jeho poslaním je spájať ľudí so svetom prírody a že má prísť a učiť o bylinkách na Slovensko. Tu stretol aj svoj ženu, majú spolu 2 nádherné dcérky. Žijú zatiaľ na Liptove, ale chystajú sa vrátiť do Zaježovej.

Bartek Dobrodej Krzewiński, 0950455769, info@divoke.sk




TIP REDAKCIE EUGENIKA:

Uzdravující nápoje a klíčené rostliny

Šťávy, smoothies, čaje podle zdravotních potíží

Autor: Irina Kovaľova

Pôvodná cena:14.20 EUR
Naša cena:9.94 EUR
Zľava:30.00 %

V poslednej dobe čoraz viac ľudí objavuje výhody ovocných a zeleninových koktailov, tzv. smoothies. Okrem zdroju vitamínov sú vhodným doplnkom pre toho, kto chce zdravo žiť, pre aktívnych ľudí, alebo pre toho, kto si musí upraviť stravu kvôli zdravotným problémom.

Naša knižka prináša nielen nesmierne bohatý receptár, ale zároveň približuje čitateľovi všetky podstatné informácie o týchto typoch nápojov a ich zložkách. Vôbec prvýkrát sa objavuje jedinečná a neobvyklá možnosť rozšíriť tieto RAW nápoje o ďalší unikátny element – klíčky, ktoré sú samé osebe mimoriadne zdravé a bohaté na zdraviu prospešné látky, ale sa aj vynikajúco hodia do kombinácie s ovocnými a zeleninovými šťavami. Okrem takýchto receptov tu nájdete aj návod, ako si obilné klíčky pestovať doma, a vôbec všetko, čo treba o tejto téme vedieť.

Ďalšou výhodou knihy, je, že okrem bežných smoothies štiav obsahuje vysvetlenia a teoreticky podložené informácie aj o ďalších druhoch obľúbených lahodných nápojov, opäť spolu s návodmi a pestrými, vynikajúcimi receptami, ako ich pripraviť zdravo. Konkrétne ide o mušty a kvasy z ovocia, čajové a kávové nápoje, a dokonca kakao a čokoládové nápoje. Nechýbajú ani  liečivé čaje (ktoré môžu obsahovať kvety, listy, plody, semená, bobule, korene, hľuzy aj kôru či šupky).

Veľkou výhodou je, že recepty na šťavy, koktaily a čaje sú zoradené tematicky, podľa zdravotných účinkov (respektíve podľa toho, aký máte problém a aký liečivý nápoj by vám pri ňom mohol pomôcť). To robí z knihy nielen prehľadnú, ale zároveň veľmi praktickú príručku pre všetkých milovníkov týchto nápojov, ako aj pre každého, kto by sa chcel naučiť využívať ich liečivý potenciál.

Knihu kúpite za najlepšiu cenu TU




Súvisace články:

– Jarná očista začína! Poďme sa najesť do prírody…

– Najstarší a najzdravší spôsob spracovania medvedieho cesnaku

 

– Zlatý dážď – jedlý či jedovatý?

 

– Pili ste už brezovú vodu? Čo je u nás takmer zabudnuté je v okolitých krajinách tradíciou






Pridaj komentár