Napísala nám Doreen Virtue, že nás prosí, aby sme prestali šíriť jej knihy i karty o anjeloch, vílach a nanebovzatých majstroch. (Teda nie výslovne nám, ale všetkým, ktorí publikujú či distribuujú jej tvorbu.)

Doreen Virtue (1958) je svetoznáma a veľmi populárna autorka množstva kníh aj veľmi krásnych vykladacích kartových sád. Eugenika mnohé tituly vydala v slovenčine. (Žiadne jej karty sme my nevydali, ale máme ich v ponuke v predaji, v češtine.) Možno nie každý vie, že je to vyštudovaná psychoterapeutka, ktorá v tomto odbore nejaký čas aj pôsobila. K jej najlepším knihám (aspoň podľa môjho skromného názoru), založeným na vlastných poznatkoch aj praxi, ako aj na informáciách od iných odborníkov, patria práve knihy „čisto“ psychologické, nie anjelské: Zbavte sa závislosti na strese a nešťastí a Nutkavé chute.

Či už písala serióznejšie psycho-terapeutické knihy, alebo ezotericko-fantastické pojednania o anjeloch a iných neviditeľných bytostiach, jej základným východiskom bolo presvedčenie, že každý človek má božský potenciál a právo žiť šťastne. Len sa treba odhodlať začať mať rád sám seba a rozhodnúť sa skoncovať s utrpením. Za tým bude prirodzene nasledovať očista od negativity (a prípadnej závislosti na nej), vďaka čomu môžeme začať žiť oveľa šťastnejšie a spokojnejšie, mať výrazne krajšie vzťahy a hlavne rozžiariť svoje vnútorné božské svetlo.

Doreen v neviditeľné rozprávkové svety verila a cítila sa v nich ako doma od útleho detstva: vraj sa jej už vtedy zjavovali anjeli – nie však ako okrídlené bytosti v bielom rúchu, ale v podobe farebných svetielok, podobných žiarovkám na vianočnom stromčeku. (Rozkošná predstava.:)) Neskôr, v dospelosti, jej schopnosť vnímať duchovné sféry a jemné energie pomohla prekonať viaceré závažné ťažkosti. Napokon sa stala profesionálnou, nesmierne úspešnou a obľúbenou „anjelskou“ autorkou, učiteľkou a terapeutkou.

Nech už jej potenciálny kritik vyčíta čokoľvek (najskôr asi naivitu až číre výmysly, prípadne určité zjednodušovanie ľudského života a vývoja), určite ju nik nemôže obviniť z nejakej kontroverzie či balansu na hrane „temnoty“, ako niektorých iných ezoterických a okultných autorov alebo guruov.

Jej odkazy, rady a myšlienky boli vždy plné lásky a neskutočnej pozitivity. Pre mnohých môžu byť jej knihy nezaujímavé až hlúpe, rozhodne však na nich nie je nič zlé. Na druhej strane, sotva možno poprieť skúsenosť a odozvu miliónov ľudí po celom svete, ktorým jej knihy (v origináli aj v preklade do množstva jazykov) i karty reálne pomohli, či stále pomáhajú.

Napriek tomu táto nepochybne zaujímavá žena v súčasnosti svoje dielo popiera, ľutuje jeho pôsobenie a snaží sa robiť, čo môže, aby ho zastavila a znegovala.   

Pred dvomi rokmi totiž prešla závažnou premenou: „objavila Ježiša“ a stala sa takzvanou znovuzrodenou kresťankou. A tento svetonázor radikálne odsudzuje všetko, čo sa nezhoduje s doslovným výkladom Biblie – všetko ostatné je totiž pod vplyvom či vládou diabla. Doslova.

Zhodou okolností mám v tomto smere nemalú a nekrátku osobnú skúsenosť a poznatky z prvej ruky.

Takíto fundamentalistickí kresťania sa vyznačujú tým, že majú veľmi limitované chápanie Boha a spojenia s ním. Jednoducho povedané, nejde im o jav/stav ako taký, ale o to, aby tento mal príslušnú „pečiatku“: Boh je Boh, len ak si ho predstavujeme ako biblického otca. Súlad s týmto Bohom je súlad len vtedy, ak stojí na doslovnom chápaní Biblie. A uznanie Ježiša „ako svojho osobného spasiteľa“ je absolútnou podmienkou toho všetkého (pričom ani tu nejde o podstatu Ježišovho odkazu ako praktizovanie lásky, milosrdenstva, spoliehanie sa na cesty božie atď., ale o doslovnú imagináciu sprevádzanú správnymi slovnými formuláciami). V skutočnosti akákoľvek „podstata“ – dobrý pocit, vnútorný mier, láska, prijatie, radosť, vnímanie krásy a rôzne ďalšie hlboko duchovné či mystické zážitky (a z nich vyplývajúce činy a reakcie) sú majstrovskou pascou diabla, do ktorej sa chytí každý, kto nepochopí, že jediná pravda a spása je poistená jedine vyššie uvedenými podmienkami. 

Nechcem tu však písať obsiahle pojednanie o tomto systéme viery. Napokon, sama Doreen má na svojej súčasnej internetovej stránke (http://www.doreenvirtue.com) dlhý abecedný zoznam všetkého, čo je podľa nej už zrazu zlé. Teda pardon, nie podľa nej, ale podľa samotného jediného Boha… Ale naozaj dosť sarkazmu. Každý napokon môže (a musí) cítiť a rozmýšľať len sám za seba, riadiť sa svojím vlastným citom a svedomím.

My, ktorých najviac fascinuje rozširovanie vedomia (čo je napokon aj hlavným krédom vydavateľstva Eugenika), tešme sa z toho, že vieme a chceme vnímať fascinujúco pestrú, a teda nekonečne zaujímavú nádheru bytia. Tak, ako je zhmotnená už v samotnej prírode s jej až neuveriteľným množstvo živočíchov a rastlín, ktoré sa od seba často obrovsky líšia. A podobne aj v dosť značnej pestrosti ľudských bytostí s ich všetkými možnými životnými štýlmi, kultúrami, tradíciami, svetonázormi, mentálnymi schopnosťami, farbami a povahami. Buďme radi, ak si vieme vychutnať a oceniť množstvo hudobných štýlov a hudobných nástrojov, a nepovažujeme za jedinú „správnu“ hudbu povedzme len klavír a všetko ostatné za rafinované umenie diabla, ktorý chce to jediné: naše duše.

Kam a komu vlastne patria naše duše? Zdá sa, že každú chvíľu inam a niečomu inému: raz láske, mieru, radosti, záujmu, inokedy zlosti, starostiam, strachu, znechuteniu. Raz nude a nenásytnosti, ľahostajnosti, škodoradosti, deprimovanosti, raz nádeji, túžbe po kráse a hojnosti, extatických pôžitkoch ducha i tela. Volíme si to v každej jednej chvíli tým, na čo myslíme, čomu venujeme pozornosť, čím sa zaoberáme, akým náladám dovoľujeme zmocniť sa nás, niekedy iba na chvíľu, inokedy na veľmi dlho. Keď sa cítime mizerne, hľadáme niečo, čo by nás z toho stavu vytrhlo, priviedlo zasa bližšie k Bohu či Zdroju, ku ktorému nezrušiteľne patríme od prírody a bez ohľadu na to, čo robíme alebo si myslíme. Môže nám pritom pomôcť obrovské množstvo vecí: milý človek, obľúbená pesnička, dobré jedlo, cvičenie, prechádzka, film alebo kniha. Napríklad aj kniha o anjeloch, ktorí sú údajne stále pri nás, pripravení pomôcť nám – tak, ako sa nás roky pokúšala presvedčiť a povzniesť Doreen Virtue.

Samozrejme, človek sa môže ocitnúť aj v takom životnom štádiu, že potrebuje nejaký veľmi jednoznačný záchytný bod – niečo podľa neho spoľahlivejšie, ako vlastný vnútorný cit či zdravý rozum. A v takej chvíli (kedy si človek myslí, že svojmu vnútornému kompasu už viac nemôže veriť) nastupuje mentálny systém, ktorý tú istotu ponúka – zvonka. Systém závislý na nejakej inej entite. Systém navyše jasne, viditeľne, čitateľne zakotvený v určitej forme (v našej civilizácii zväčša písomne). Niekedy môže byť človek už unavený z rozmýšľania, hľadania, vyciťovania, túženia, padania a opätovného vstávania. Chce mať už navždy a hlavne už navždy nemenne jasno. Doreen Virtue teraz ponúka aj takúto cestu – vydala sadu kariet Láskyplné Ježišove slová (Loving Words from Jesus) a knihu Rána s Pánom (Mornings with the Lord), v slovenčine alebo češtine však tuším zatiaľ nevyšli.

P.S. č. 1

Z právneho hľadiska môže zrušiť naše práva na vydávanie a šírenie určitej knihy len oficiálny majiteľ práv, ktorým v tomto prípade nie je osoba Doreen Virtue. Príslušný majiteľ práv zatiaľ smerom k nám takýto krok nepodnikol.

P.S. č. 2

Druhú časťnadpisu článku mi navrhol kolega, s ktorým často diskutujeme o filozofických otázkach.


Od Doreen Virtue odporúčame:


Súvisiace články:

– Romantická pravda: Deset poselství od Doreen Virtue

 

– TEST KARET: Andělé krystalů od Doreen Virtue – Co je v tuhle chvíli pro mě důležité?

 

– Tip na knihy: Kybalion a Božská mágia


Pridaj komentár