Mrlík biely (Chenopodium album) je jedna z najbežnejších “burín” v záhradkách. Často sa jej hovorí loboda, čo je síce pre botanikov trochu iná rastlina, ale sú to príbuzné druhy a majú aj podobné využitie. Existuje mnoho druhov mrlíkov a lobôd, v podstate všetky sú jedlé.

Najbežnejší a najchutnejší je mrlík biely. Chuťou pripomína špenát a práve takto bol aj voľakedy využívaný. Mrlíky a lobody majú taktiež podobné chemické zloženie ako špenát. V minulosti to bola bežne pestovaná rastlina v celej Europe, dnes ju u nás väčšina ľudí pozná len ako burinu. V Ázii je to ešte stále cenená zelenina – pestuje sa ju v Číne, Indii či Japonsku, kde vám ju bežne naservírujú aj v reštaurácii.

Mrlík biely je jednoročná rastlina. Ľahko ju spoznáme podľa toho, že má biely, niekedy fialový “prach” na listoch. Nemusíme sa toho obávať, nie je to špina a tento „poprašok“ nie je potrebné zmývať z listov. Jedlé sú celé mladé rastliny. U starších rastlín sa byľ stáva tvrdou a vláknitou, vtedy zberáme sa len vrchné časti, alebo len listy. U nás sa z neho bežne pripravovali „špenáty“, prívarky, pridával sa do polievok. Jeho chuť je ozaj ťažké rozlíšiť od ozajstného špenátu. Vynikajúci je tiež do šalátov a zelených smoothies (patrí medzi moje najobľúbenejšie rastliny do smoothies).

Mrlík je výživná rastlina, bohatá na vitamíny A, B1, B2, C, K1, kyselinu listovú, železo, vápnik, draslík, fosfor, sodík, selén. Obsahuje tiež veľa aminokyselín a vysoký podiel omega 3 mastných kyselín. V odbornej literatúre môžme nájsť aj upozornenia, že by sa nemala konzumovať vo väčšom množstve (podobne ako špenát) kvôli obsahu saponínov, kyseliny šťavelovej a rôznych alkaloidov. Poniektorí autori ju taktiež neodporúčajú konzumovať surovú, len trošku povariť a zliať vodu. Na druhej strane, veľa vitariánov odporúča mrlík na surovo ako jednu z najvýživnejších rastlín. Všetko s mierou. Taktiež si treba dávať pozor na chemicky ošetrený alebo umelo hnojený mrlík, lebo ma vlastnosti vyťahovať toxíny z pôdy.

Semiačka mrlíka bieleho sú tiež jedlé a veľmi výživné. Bežne sa mleli na múku. Dajú sa aj vyprážať na oleji, podobne ako popcorn. Dnes už mnoho ľudí pozná quinou, ktorá sa stala veľmi populárnou a odporúča sa namiesto obilnín obsahujúcich glutén. Quinoa je pritom druh mrlíku z Južnej Ameriky – Mrlík čílsky. Môžte sa ju za pomerne vysoké ceny kúpiť v bio-obchodoch, pričom náš mrlík, ktorý má tiež jedlé a výživné semiačka, striekajú poľnohospodári herbicídmi ako burinu.

Mrlík by si určite zaslúžil našu väčšiu pozornosť a to nielen z dôvodu návratu k pôvodnej kuchyni. Namiesto pestovania špenátu, ktorý pricestoval do Európy z Južnej Ameriky – začnime znova zbierať mrlík biely, ktorý chutí ešte lepšie, je zadarmo a rastie všade tam, kde žijeme my, ľudia, lebo nám chce slúžiť.

Autor textu: Bartek Dobrodej Krzewiński

foto: autor + pixabay + wikipedia



Photo: Harry Rose This image was originally posted to Flickr by Macleay Grass Man at https://www.flickr.com/photos/73840284@N04/14356578313. It was reviewed on 26 May 2015 by FlickreviewR and was confirmed to be licensed under the terms of the cc-by-2.0.

photo: Hugo.arg

Chcete sa o rastlinách dozvedieť viac?

Pozývam Vás na moje kurzy a víkendovky o divokých jedlých rastlinách

Prihlášky, otázky, záujem o podobné akcie… píšte na:

info@divoke.sk alebo volajte 0950 455 769

Pár slov o autorovi:

Ing. Bartek Dobrodej Krzewiński – Poliak, etnobotanik, milovník prírody, vyštudovaný lesník a ochranár prírody, lektor kurzov o divokých jedlých a liečivých rastlinách, ktorým sa venuje už od detstva, napísal o nich aj diplomovku, 6 rokov robí prednášky, kurzy, semináre, víkendovky na Slovensku, momentálne dokončuje knihu a verí, že ju vydá v júni. Po precestovaní 50 krajín pred 7 rokmi prišiel na Slovensko a zamiloval sa do tejto nádhernej krajiny. Desať rokov strávil v škandinávskej tajge, ktorú nosí stále v srdci, až jedného dňa v tajge pochopil, že jeho poslaním je spájať ľudí so svetom prírody a že má prísť a učiť o bylinkách na Slovensko. Tu stretol aj svoju ženu, majú spolu 2 nádherné dcérky. Žijú zatiaľ na Liptove, ale chystajú sa vrátiť do Zaježovej.


Tip redakcie Eugenika:

Bylinková alchýmia liečivých rastlín a korenín

Autor: Rosalee De La Fore

Pôvodná cena:22.90 EUR
Naša cena:20.61 EUR
Zľava:10.00 %
Ušetríte:2.29 EUR

Túžite získať viac energie, zlepšiť svoje trávenie či zabezpečiť si lepší spánok?Svetoznáma bylinkárka Rasalee de la Foret vás vo svojej unikátnej knihe zavedie do sveta najznámejších bylín a korenín a prezradí vám ich tajuplné liečivé účinky. V knihe Bylinková alchýmia spája starovekú múdrosť s moderným vedeckým poznaním a vkladá moc klasických byliniek a korenín, ako sú baza, šípky, škorica či klinček, znova do vašich rúk. Prostredníctvom veľmi osobného rozprávania vám Rasalee prezradí tajomstvá, ak tieto bylinky a koreniny efektívne používať a kombinovať pri každodennej príprave pokrmov, nápojov, liečivých mastí a tinktúr tak, aby liečili vaše telo i myseľ.

V knihe nájdete recepty napríklad na škoricový čaj, ktorý upokojí podráždené hrdlo, kardamómovo-čokoládový koláč pre zdravé srdce, cesnakový humus na podporu imunity či návod, ako si pripraviť balzam z kajanského korenia na uvoľnenie svalov. Tak vstúpte s nami do kúzelného sveta bylinkovej alchýmie a získajte všetky vedomosti, ktoré potrebujete na obnovenie a udržanie svojho zdravia.


Súvisiace články:

– Zakázaná rastlina…

– Viete, že mladé listy buku či lipy su jedlé a chutia dokonca lepšie ako šalát?

– Najstarší a najzdravší spôsob spracovania medvedieho cesnaku

– Jarná očista začína! Poďme sa najesť do prírody…




photo: autor + https://pixabay.com/sk/

This files is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.

Pridaj komentár