Mrlík biely (Chenopodium album) je jedna z najbežnejších “burín” v záhradkách. Často sa jej hovorí loboda, čo je síce pre botanikov trochu iná rastlina, ale sú to príbuzné druhy a majú aj podobné využitie. Existuje mnoho druhov mrlíkov a lobôd, v podstate všetky sú jedlé.
![](https://www.blog.eugenika.sk/wp-content/uploads/2019/05/mrlik_o-1-768x518.jpg)
Najbežnejší a najchutnejší je mrlík biely. Chuťou pripomína špenát a práve takto bol aj voľakedy využívaný. Mrlíky a lobody majú taktiež podobné chemické zloženie ako špenát. V minulosti to bola bežne pestovaná rastlina v celej Europe, dnes ju u nás väčšina ľudí pozná len ako burinu. V Ázii je to ešte stále cenená zelenina – pestuje sa ju v Číne, Indii či Japonsku, kde vám ju bežne naservírujú aj v reštaurácii.
Mrlík biely je jednoročná rastlina. Ľahko ju spoznáme podľa toho, že má biely, niekedy fialový “prach” na listoch. Nemusíme sa toho obávať, nie je to špina a tento „poprašok“ nie je potrebné zmývať z listov. Jedlé sú celé mladé rastliny. U starších rastlín sa byľ stáva tvrdou a vláknitou, vtedy zberáme sa len vrchné časti, alebo len listy. U nás sa z neho bežne pripravovali „špenáty“, prívarky, pridával sa do polievok. Jeho chuť je ozaj ťažké rozlíšiť od ozajstného špenátu. Vynikajúci je tiež do šalátov a zelených smoothies (patrí medzi moje najobľúbenejšie rastliny do smoothies).
![](https://www.blog.eugenika.sk/wp-content/uploads/2019/05/chenopodium-album-855494_960_720.jpg)
Mrlík je výživná rastlina, bohatá na vitamíny A, B1, B2, C, K1, kyselinu listovú, železo, vápnik, draslík, fosfor, sodík, selén. Obsahuje tiež veľa aminokyselín a vysoký podiel omega 3 mastných kyselín. V odbornej literatúre môžme nájsť aj upozornenia, že by sa nemala konzumovať vo väčšom množstve (podobne ako špenát) kvôli obsahu saponínov, kyseliny šťavelovej a rôznych alkaloidov. Poniektorí autori ju taktiež neodporúčajú konzumovať surovú, len trošku povariť a zliať vodu. Na druhej strane, veľa vitariánov odporúča mrlík na surovo ako jednu z najvýživnejších rastlín. Všetko s mierou. Taktiež si treba dávať pozor na chemicky ošetrený alebo umelo hnojený mrlík, lebo ma vlastnosti vyťahovať toxíny z pôdy.
Semiačka mrlíka bieleho sú tiež jedlé a veľmi výživné. Bežne sa mleli na múku. Dajú sa aj vyprážať na oleji, podobne ako popcorn. Dnes už mnoho ľudí pozná quinou, ktorá sa stala veľmi populárnou a odporúča sa namiesto obilnín obsahujúcich glutén. Quinoa je pritom druh mrlíku z Južnej Ameriky – Mrlík čílsky. Môžte sa ju za pomerne vysoké ceny kúpiť v bio-obchodoch, pričom náš mrlík, ktorý má tiež jedlé a výživné semiačka, striekajú poľnohospodári herbicídmi ako burinu.
![](https://www.blog.eugenika.sk/wp-content/uploads/2019/05/Chenopodium_album_seeds_Melganzenvoet_zaden-768x568.jpg)
Mrlík by si určite zaslúžil našu väčšiu pozornosť a to nielen z dôvodu návratu k pôvodnej kuchyni. Namiesto pestovania špenátu, ktorý pricestoval do Európy z Južnej Ameriky – začnime znova zbierať mrlík biely, ktorý chutí ešte lepšie, je zadarmo a rastie všade tam, kde žijeme my, ľudia, lebo nám chce slúžiť.
—
Autor textu: Bartek Dobrodej Krzewiński
foto: autor + pixabay + wikipedia
![](https://www.blog.eugenika.sk/wp-content/uploads/2019/05/Chenopodium_album_stem1_14356578313-768x576.jpg)
Photo: Harry Rose This image was originally posted to Flickr by Macleay Grass Man at https://www.flickr.com/photos/73840284@N04/14356578313. It was reviewed on 26 May 2015 by FlickreviewR and was confirmed to be licensed under the terms of the cc-by-2.0.
![](https://www.blog.eugenika.sk/wp-content/uploads/2019/05/1024px-ChenopodiumAlbum001-1024x768.jpg)
Chcete sa o rastlinách dozvedieť viac?
Pozývam Vás na moje kurzy a víkendovky o divokých jedlých rastlinách
Prihlášky, otázky, záujem o podobné akcie… píšte na:
info@divoke.sk alebo volajte 0950 455 769
Pár slov o autorovi:
Ing. Bartek Dobrodej Krzewiński – Poliak, etnobotanik, milovník prírody, vyštudovaný lesník a ochranár prírody, lektor kurzov o divokých jedlých a liečivých rastlinách, ktorým sa venuje už od detstva, napísal o nich aj diplomovku, 6 rokov robí prednášky, kurzy, semináre, víkendovky na Slovensku, momentálne dokončuje knihu a verí, že ju vydá v júni. Po precestovaní 50 krajín pred 7 rokmi prišiel na Slovensko a zamiloval sa do tejto nádhernej krajiny. Desať rokov strávil v škandinávskej tajge, ktorú nosí stále v srdci, až jedného dňa v tajge pochopil, že jeho poslaním je spájať ľudí so svetom prírody a že má prísť a učiť o bylinkách na Slovensko. Tu stretol aj svoju ženu, majú spolu 2 nádherné dcérky. Žijú zatiaľ na Liptove, ale chystajú sa vrátiť do Zaježovej.
Tip redakcie Eugenika:
![](https://www.blog.eugenika.sk/wp-content/uploads/2019/04/OK_bylinkova-alchymia-liecivych-rastlin-a-korenin.jpg)
Bylinková alchýmia liečivých rastlín a korenín
Autor: Rosalee De La Fore
Pôvodná cena: | 22.90 EUR |
Naša cena: | 20.61 EUR |
Zľava: | 10.00 % |
Ušetríte: | 2.29 EUR |
Túžite získať viac energie, zlepšiť svoje trávenie či zabezpečiť si lepší spánok?Svetoznáma bylinkárka Rasalee de la Foret vás vo svojej unikátnej knihe zavedie do sveta najznámejších bylín a korenín a prezradí vám ich tajuplné liečivé účinky. V knihe Bylinková alchýmia spája starovekú múdrosť s moderným vedeckým poznaním a vkladá moc klasických byliniek a korenín, ako sú baza, šípky, škorica či klinček, znova do vašich rúk. Prostredníctvom veľmi osobného rozprávania vám Rasalee prezradí tajomstvá, ak tieto bylinky a koreniny efektívne používať a kombinovať pri každodennej príprave pokrmov, nápojov, liečivých mastí a tinktúr tak, aby liečili vaše telo i myseľ.
V knihe nájdete recepty napríklad na škoricový čaj, ktorý upokojí podráždené hrdlo, kardamómovo-čokoládový koláč pre zdravé srdce, cesnakový humus na podporu imunity či návod, ako si pripraviť balzam z kajanského korenia na uvoľnenie svalov. Tak vstúpte s nami do kúzelného sveta bylinkovej alchýmie a získajte všetky vedomosti, ktoré potrebujete na obnovenie a udržanie svojho zdravia.
Súvisiace články:
– Viete, že mladé listy buku či lipy su jedlé a chutia dokonca lepšie ako šalát?
– Najstarší a najzdravší spôsob spracovania medvedieho cesnaku
photo: autor + https://pixabay.com/sk/
This files is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.