V súčasnosti sa veľmi rozšírilo nosenie magických ochranných šnúrok, ktoré bývajú ručne viazané do uzlov, alebo sa nosia na ruke ako jednoduchá šnúrka spojená uzlami.

Najčastejšie sa tieto náramky spájajú so symbolom ochrany, priateľstva a solidarity. V tradíciách starých kultúr majú šnúrky, uzly či strapce zo šnúrok, mystický a ochranný význam a bohatú symboliku. Šnúrka je v starých európskych kultúrach symbolom „šnúry života“. Naším pradenom života a osudom.

Podľa gréckej mytológie zosobňovali osud a nevyhnuteľnosť tri sudičky – Moiry. Ovládali metaforickú niť osudu každého smrteľníka od narodenia až po smrť. Takéto predstavy súvisia s nutnosťou prijať určité prírodné a iné večné zákony a zmieriť sa so svojou smrteľnosťou. Ariadnina niť je známa svojou symbolikou záchrany, veľkých činov, víťazstva, vedomostí, múdrosti a lásky. Podľa gréckej mytológie dcéra krétskeho kráľa Minosa Ariadna pomohla vyjsť hrdinovi Theseovi z labyrintu za pomoci klbka nití.

Šnúrka je niečím, čo nás môže spojovať, zjednocovať, alebo naopak oddeľovať a ohraničovať. Jej ďalšia významná funkcia je symbolicky spútavať zlé sily a zabrániť tomu, aby prenikli do nášho života. Indiáni aj Tibeťania používajú šnúrky a strapce na svojich odevoch a rôznych nástrojoch, aby nimi odháňali hladných či nepokojných duchov. V Tibete sa používajú šnúrky Sungha zviazané v rôznych príveskoch ako magická ochrana.

Vysokí duchovní predstavitelia budhizmu – lámovia a rinpočovia ju viažu ľudom na ruku pri prijatí zasvätenia, učenia a požehnania. Tzv. nekonečný uzol z červenej šnúrky sa vo východnej filozofii považuje za „uzol šťastia“. Je to uzavretý uzol, jeden z variantov swastiky (jeho pôvod je nejasný).

Uzol je symbol toho, že všetky javy spolu úzko súvisia. Tiež symbolizuje nekonečné vedomosti a múdrosť. Kelti považujú uzly za symbol nadčasového poznania a večnosti ducha. Predstavujú aj cykly zrodenia a znovuzrodenia, prepojenie fyzického sveta so spiritualitou duše. Prúdenie času a pohybu všetkých existencií, ktoré sú viazané časom a zmenami.

Ručne vyrobené náramky zo šnúrok symbolizujú harmóniu, priateľstvo, ochranu, vzájomnú prepojenosť. Podľa kabaly slúži červená šnúrka ako prostriedok na odvrátenie negatívneho účinku „zlého oka“.

Červená šnúrka na ruke priťahuje pohľad. Predstavte si malú červenú bodku na čiernom pozadí. Tato bodka napriek tomu, že je malá, pôsobí dominantne.

Takto podobne priťahuje zrak iného človeka červená šnúrka na vašej ruke. Ak by niekto chcel sústredením, skúmavým, uhrančivým  pohľadom do vás „vniknúť“ či hypnotizovať vás, alebo vám ublížiť „zlým okom“,  tak táto červená šnúrka bude pre neho rušivý element a odvráti od vás jeho zlý pohľad, myšlienku.

Šnúrky bývajú v rôznych farbách:

  • Žltá šnúrka: múdrosť; prijatie a zasvätenie do učenia.
  • Hnedá šnúrka: nosí sa pre ochranu; uzemňuje; symbolizuje vedomé poznanie a múdrosť; prináša pocit bezpečia a pokoja.
  • Zelená šnúrka: rýchla pomoc; splnené priania; šťastie; znovuzrodenie.
  • Červená šnúrka: ochrana pred čiernou mágiou a nevedomosťou; ochrana majetku, tela aj duše; odvrátenie zla.
  • Oranžová šnúrka: ochrana; sláva, bohatstvo; čistá myseľ, sústredenosť.
  • Modrá šnúrka: očista tela a priestoru; uzdravenie; prebudenie.
  • Svetložltá šnúrka: učenie; sláva; očista; požehnanie; čistá myseľ a čisté srdce.
  • Biela šnúrka: najvyššia čistota vo všetkých úrovniach bytia; prázdnota; priestor; oslobodenie; požehnanie.
  • Čierna šnúrka: ochrana; uzemnenie; ochraňuje pre démonickými silami, ľudskou zlovôľou a hlúposťou či skrytými negatívnymi silami.

Do náramkov sa niekedy zapletajú rôzne prívesky, gorálky, ozdoby či amulety. Dodávajú náramku osobitú magickú silu.




Viac o téme sa dozviete v tomto výbornom článku – Náramky zo šnúrok




Tipy z nášho eshopu:

Magický náramok – Milujúce srdce

Šírka: 7 mm
Výška: 60 mm

Pôvodná cena:7.30 EUR
Naša cena:6.57 EUR
Zľava:10.00 %
Ušetríte:0.73 EUR

Magický náramok – JinJang (dámsky)

Šírka: 10 mm
Výška: 55 mm

Pôvodná cena:8.00 EUR
Naša cena:7.20 EUR
Zľava:10.00 %
Ušetríte:0.80 EUR

Magický náramok – Kríž svätého Benedikta / dámsky

Šírka: 9 mm
Výška: 220 mm

Pôvodná cena:6.30 EUR
Naša cena:5.67 EUR
Zľava:10.00 %
Ušetríte:0.63 EUR

Kompletnú ponuku magických náramkov nájdete v našom eshope TU



Pridaj komentár