Janka je mladé, v tomto dnešnom svete žijúce dievča, podobné mnohých iným. Na rozdiel od mnohých iných sa však nenarodila do ľahkých, príjemných podmienok.

Odmalička žila v ovzduší nepochopenia, osamelosti a citovej neistoty; v rodine, kde to občas hraničilo až s domácim násilím (najmä pre veľmi ťažkú povahu jej otca). Nešlo však ani tak o nejaké hrubé fyzické násilie, bitky či zlú praktickú starostlivosť, ako hlavne o utrpenie, ktoré pociťovala vo svojej citlivej duši.

Ako by toto nestačilo, keď začala chodiť do školy, takmer ihneď začala byť podrobovaná šikane a týraniu, akému je až ťažko uveriť.

Niet sa čo čudovať, že z toho mala psychické aj iné zdravotné problémy. Ale toto navonok slabé a nenápadné dievča malo veľkú vnútornú silu a priam zázračný nevyčerpateľný zdroj vnútorného svetla. Takže neprepadla úplnej depresii, ani sa sama nestala zlou či zatrpknutou.

Polovica knihy podrobne popisuje celý tento jej životný príbeh vrátane obdobia, kedy sa veci pomaly a postupne začali meniť k lepšiemu, aj ako k tomu došlo.

Druhá časť je motivačná a inšpirujúca. Táto mladučká – ani nie 20-ročná! – avšak už veľmi múdra a milá autorka uvádza a vysvetľuje princípy, ktoré jej samej pomohli začať meniť svoj bezútešný život na život naplnený, šťastný, tvorivý a krásny. Ukazuje, ako sa dívať na svet, na svoj život a na to, čo sa nám deje – nech už je to hocičo – tak, aby to prispievalo k nášmu rozvoju a rastu. A v neposlednom rade k tomu, aby sme boli hodnotnou ľudskou bytosťou, ktorá je prínosom pre svoje okolie.

Súvislé, vysvetľujúce alebo opisné časti textu sú pretkané jednotlivými myšlienkami alebo „heslami“, ktoré vám poslúžia ako rýchla pripomienka toho, čo je podstatné, alebo ako podnet na zamyslenie.

Na záver sú uvedené najčastejšie otázky, ktoré bývajú Janke kladené, a jej odpovede na ne.

Janka Kajánková sa okrem toho, že svoj príbeh napísala, snaží čo najviac šíriť svoje poznatky a skúsenosti a pomáhať iným ľuďom, najmä deťom a dospievajúcim, ale aj ich rodičom. Je možné sa k nej objednať na súkromné poradenstvo, a tiež vystupuje na školách a prednáša o tom, ako si poradiť s ťažkými situáciami, nepochopením a ubližovaním v škole či rodine. (V knihe nájdete kontaktné informácie.)

Jankin príbeh a súčasná práca sú najlepším dôkazom toho, že všetko zlé sa dá prekonať, že trpieť nie je nutné donekonečna a že aj zdanlivo beznádejný prípad sa môže zvrtnúť a dopadnúť veľmi dobre – len to chce prestať sa cítiť ako obeť, prestať sa cítiť ukrivdene a defenzívne, prestať vidieť svet ako plný zlých ľudí a neprávosti. Bez ohľadu na to, aký „nárok“ na to človek má. Príliš veľa ľudí ostáva roky až desaťročia uväznených v doslova nechutnom duševno-duchovnom stave len preto, lebo „veď je to pravda“ a „mám dobrý dôvod cítiť sa zle“. Nechápu alebo nechcú pochopiť (a overiť si na vlastnej koži), že bez ohľadu na to, či je niečo „pravda“ alebo „fakt“, akonáhle sa s tým mentálne a emocionálne stotožníme, len to ďalej rozmnožujeme a čoraz viac si toho priťahujeme do vlastného života, do svojej osobnej skúsenosti. Zatiaľčo keď na to prestaneme upriamovať pozornosť a začneme svoju mentálnu energiu cielene venovať tomu, čo nás teší, nadchýna a napĺňa, zlé veci postupne z našej súkromnej reality „vyvanú“. (A tým sa zároveň pochopiteľne o čosi zmenší ich existencia a vplyv aj celkove, v rámci sveta!!)

O tomto všetkom vynikajúco a veľmi presne pojednávajú knihy Esther Hicks.

Je však krásne vidieť,  keď niekto tieto súvislosti odhalí a pochopí sám od seba, aj bez kníh, a to už v takom mladom veku a za takých drsných podmienok. Janka to možno nepodáva takou vycibrenou jazykovou formou, ako uznávaní a oveľa starší autori či ezoterickí učitelia, ale jej posolstvo je  presne o tom istom.

Viac v knihe:

ako prekonat stavy utrpeniaJanka Kajánková – Ako prekonať stavy utrpenia

Život v láske

Polovica knihy podrobne popisuje celý životný príbeh Janky, vrátane obdobia, kedy sa veci pomaly a postupne už začali meniť k lepšiemu, aj ako k tomu došlo. Druhá časť je motivačná a inšpirujúca. Ani nie 20-ročná autorka tu uvádza a vysvetľuje princípy, ktoré jej samej pomohli začať meniť svoj bezútešný život na život naplnený, šťastný, tvorivý a krásny. Ukazuje, ako sa dívať na svet a svoj život tak, aby to prispievalo k nášmu rozvoju a rastu. A v neposlednom rade k tomu, aby sme boli hodnotnou ľudskou bytosťou, ktorá je prínosom pre svoje okolie. Janka Kajánková sa snaží čo najviac šíriť svoje poznatky a skúsenosti a pomáhať iným ľuďom a deťom. Vystupuje na školách a prednáša o tom, ako „vyjsť z klietky“.

Pôvodná cena: 7.60 EUR, Naša cena: 6.84 EUR, Zľava: 10.00 %


foto: https://pixabay.com/


Úryvok z knihy tu:

– Janka Kajánková – Ako prekonať stavy utrpenia


Janka Kajánková v talkshow Adely Vinczeovej:


Janka Kajánková v rozhovore s Jaroslavom Dušekom:


Pridaj komentár