Druhá žena si ju vypočula a potom sa podelila o svoje skúsenosti. Povedala, že aj ona si liečila choré ruky tým, že si ich máčala v teplej vode, ale účinkovalo to iba dočasne. Neskôr sa stávalo, že po máčaní rúk v horúcej vode ju ruky začali ešte viac bolieť. A keď si ich začala máčať v studenej, ale nie ľadovej, ale takej odstátej cítila sa lepšie. A aj jej lekár povedal, že s reumou sa ťažko bojuje a keď bude brať veľa liekov, napokon si zničí aj to, čo má zdravé, lebo lieky bez vedľajších účinkov nie sú. A tak sa rozhodla vydržať.

Tradičná čínska medicína (TČM) vychádza z príbehov zo života, z reality a tento rozhovor bol dôkazom toho, že dvaja ľudia pri tom istom ochorení, môžu reagovať rôzne a rôzne aj interpretujú svoje ochorenie. V predchádzajúcich článkoch som upozorňoval na to, aby ste zbytočnými preháňadlami nevyprovokovali tenké alebo hrubé črevo, ak máte zápchu. Sťahovať do seba, uschovávať a zadržiavať, to sú podľa TČM typické vlastnosti ľadvín (obličiek). To dáva súčasne odpoveď na to, čo spôsobuje zápchu. Takže najskôr je potrebné postarať sa o zdravé ľadviny a potom riešiť črevá, takto sa dá rýchlejšie dosiahnuť dobrý výsledok.

Už sme si povedali, že všetky orgány v tele musia byť zdravé, aby mohli energeticky podporovať ľadviny, tie potom odovzdávajú energiu podľa potreby, či už na reprodukciu alebo na iné životne dôležité činnosti. O ľadvinách vieme už aj to, že ich TČM považuje za jeden z najdôležitejších orgánov. Je pritom jasné, že v TČM hovoríme vždy aj o prietoku energie a jej vlastnostiach. Ľadviny sú z tohto hľadiska základom rovnováhy (jin-jangu) všetkých vnútorných orgánov, takže sú vlastne prameňom života.

Ľadviny novorodencov pracujú už v matkinom tele, kde výsledkom ich činnosti je aj močenie. Ľadviny udržujú životnú energiu. Ak je v ľadvinách dostatok energie vytvárajú známu ochrannú energiu wei-qi. Dostatočne energeticky stimulované ľadviny spôsobujú, že je človek schopný žiť pred pôrodom, po pôrode a navyše sa aj sám reprodukovať. Ak ste to pochopili, niet už čo dodať.

Najdôležitejší pojem TČM je ting. V najširšom slova zmysle je to základná substancia, z ktorej sa zrodil vesmír aj my. Bola to prahmota qi, z ktorej sa zrodil ting. To znamená, že ting je esencia qi. Aj keď to možno znie zložito, výsledok je jednoduchý. Ting je mimoriadne dôležitá pre človeka, od tejto energie, od jej kvality závisí rast organizmu, kvalita života, čiže aj naše zdravie, schopnosť reprodukcie a napokon aj dĺžka nášho života. Okrem iného sa ľadviny podieľajú na filtrovaní krvi od močoviny a spolupodieľajú sa na regulácii tekutín a solí v organizme.

Možno ste netušili, že časť esencie ľadvín sa premieňa na krv. Qi ľadvín podporuje obranyschopnosť tela proti vonkajším vplyvom a patogénnym faktorom ako sú napr. vietor, chlad, vlhko, teplo a pod. Niet dobrých pľúc bez dobrých ľadvín. Prečo? Oslabené a choré ľadviny nedokážu dobre vstrebávať, čo sa prejavuje dýchavičnosťou a plytkým nedostatočným dychom, skráteným nádychom. Existuje tu aj súvislosť medzi ľadvinami a chorobami srdca a priedušiek. Možno si to ani neuvedomujeme, ale aj mnoho pľúcnych ochorení súvisí s ľadvinami. Tieto problémy sa preto nedajú vyriešiť antibiotikami, a ešte menej inhalátormi, alebo kortikosteroidmi. Tento spôsob liečby zväčša iba zhorší zdravotný stav pacienta. A potvrdí pravdivosť príslovia: Nikdy som nebol tak chorý, ako keď som začal navštevovať lekárov.

A ako na to?

Tieto problémy treba jednoznačne liečiť doplnením chýbajúcej energie v ľadvinách, teda posilnením ľadvín. K ľadvinám neodmysliteľne patrí močový mechúr, mozog, kosti a kostná dreň, uši, vlasy a konečník. Z toho jasne vyplýva, že ľadviny riadia aj rast zubov. Ak máte problémy so zubným kazom, mali by ste sa vyhýbať potravinám, ktoré prehrievajú organizmus, prekúreným miestnostiam, ale aj dlhému pobytu na slnku. Vysvetlenie je jednoduché, priveľká horúčava, vyčerpávajúca práca, dlhé prechádzky v horúčavách vyvolávajú automaticky smäd. Smäd umožní horúcemu jangu zaútočiť na vnútorné orgány a horúčava sa usadí v ľadvinách. Ľadviny zadržiavajú vodu a silný jang sa ju snaží vysušiť. Keď sa voda vylúči, ľadviny nedokážu kontrolovať systém tekutín a kosti sa prehrievajú, pričom slabne kostná dreň a kosti už neunesú telo. Vtedy vzniká oslabenie kostí, keď sa takýto stav často opakuje, stav kostí sa zhoršuje. Keď je potom takýto človek vystavený chladu, vetru alebo veľkému vlhku môže tiež nastať porucha.

Teraz si spomeňte na naše dve staršie dámy zo začiatku textu, kde je podľa vás pravá príčina ich ochorenia, keď už viete, že dobre zachovaná energia ľadvín vedie k väčšej odolnosti tela? Ak majú deti málo tejto energie, nie sú príliš bystré a ani ich rysy nepôsobia inteligentne. U dospelých si ešte k tomu primyslite oslabenú schopnosť koncentrácie a veľkú zábudlivosť. Ak nie je dosť esencie ľadviny v kostnej dreni ľudia mávajú takéto problémy: 

  • časté závrate
  • tinitus
  • mihanie pred očami spojené so závratmi
  • bolesti lýtok
  • zvýšený pocit únavy
  • pocit celkovej slabosti
  • ospanlivosť

Aj rast vlasov a ich kvalita závisí od zdravej činnosti ľadvín. Preto sa iba zasmejem, keď počujem dennodenne od niekoho ako sa sťažuje, že sa mu zhoršuje kvalita vlasov, lámu sa, strapkajú sa im konce, vypadávajú a chce to riešiť zmenou šampónu, podľa práve aktuálnej reklamy. Ale ľudia nechápu, že šampón nezmení podstatne kvalitu ich vlasov. Musíme pochopiť, že od energie v ľadvinách závisí, či sa nám zlepší stav vlasov . O ľadvinách sa vie, že „ľúbia“ slané, ale ani soli nesmie byť priveľa, lebo tá ich zasa poškodzuje.

Často sa hovorí, že zo strachu sa niekomu podlomili nohy alebo, že sa malé deti pocikali od strachu. Niekedy vás prekvapí človek, ktorý pôsobil ako slaboch tým, že urobí hrdinský čin v nejakej kritickej situácii. Aj toto všetko súvisí s ľadvinami.

Dr. Boris Subotić

Foto: https://pixabay.com/


Odporúčané knihy:

Barbara Temelie – Výživa podle pěti elementů

Táto kniha prináša množstvo pre nás nových, niekedy až šokujúcich informácií o jedle, tele a myslení. Predovšetkým však ponúka praktické rady a odporúčania, na základe ktorých môžete prostredníctvom stravy dosiahnuť fyzickú aj psychickú rovnováhu, čo znamená mimo iné aj prevenciu proti chorobám, prípadne doplnok liečebného procesu.

Výživa podľa piatich elementov chce upozorniť na určité princípy a zákonitosti, ktoré majú svoje opodstatnenie. Mnohí z nás už vedia, že celý vesmír, a teda aj náš vlastný organizmus, funguje na princípe vzájomnej rovnováhy dvoch energií – jin a jang. Autorka podrobne opisuje prejavy ich nerovnováhy, ktorú výrazne ovplyvňuje práve strava a spôsob jej úpravy. Vaša celodenná vitalita a nálada bude závisieť od toho, čo si dáte na raňajky, alebo čím si zaťažíte organizmus počas dňa.

Aj keď sa určite nedá prejsť na tento výživový systém naraz, určite každému při čítaní napadnú aspoň drobné zmeny, ktoré by sa mohli objaviť aj vo vašom jedálnom lístku. A malé zmeny sú vždy základom veľkých zmien. Táto kniha vám k nim určite dopomôže. Po jej prečítaní v sebe pocítite novú silu a chuť cielene sa postarať o svoje zdravie.

Ku knihe je priložený farebný plagát s tabuľkou, ktorá delí potraviny podľa elementov a tepelných účinkov (na horúce, teplé, osviežujúce, neutrálne a studené).   

Pôvodná cena: 8.90 EUR, Naša cena: 8.01 EUR, Zľava: 10.00 %

+

Kuchařka podle pěti elementů

Skvelá príručka pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, ako aj o čínsku medicínu.
V prvom rade tu nájdete množstvo receptov, rozdelených takto: čínska ryžová kaša, ranné jedlá (pikantné a sladké), jedlá z obilia, vegetariánske polievky, šaláty a dipy, zeleninové jedlá, jedlá z tofu, vegetariánske jedlá zo strukovín, ázijské orechové omáčky k zelenine aj mäsu, mäso, ryby, sladké jedlá, koláče, chlieb, nápoje (najmä čaje, ale aj iné).

Na konci každého receptu sa uvádza liečivé pôsobenie daného jedla a odporúčania v súlade s princípmi tradičnej čínskej medicíny. Ďalšie kapitoly: Čo je to choroba? Tepelné pôsobenie potravín. Päť elementov. Chute. Varenie v súlade s ročným obdobím. 21 pravidiel stráviteľnosti.

Prílohou knihy je prehľadný plagát a abecedný zoznam potravín, kde sa uvádza, k akému prvku potravina patrí a aký má tepelný účinok.

„Největší část stravy, kterou jíme v rámci vyvážené výživy, je termicky neutrální, osvěžující nebo teplá; na rozdíl od teplých potravin, které se vyskytují v minimálním objemu a jež vzhledem k jejich silnému účinku používáme v omezeném množství. Kombinaci potravin třech středních působení využíváme po celý rok.“

Pôvodná cena: 12.10 EUR, Naša cena: 11.13 EUR, Zľava: 8.00 %


Súvisiace články:

 – Predčasné starnutie alebo Ako vplýva na pokožku zimné obdobie


– Zimné obdobie z hľadiska Čínskej medicíny. Prednáška MVDr. Eleny Jandovej



 

Pridaj komentár