Neviem ako vy, ale ja som donedávna takmer nič nevedel o jednom z najzaujímavejších ľudí dvadsiateho storočia, o špičkovom maliarovi, veľkom humanistovi, cestovateľovi, bádateľovi, filozofovi a mystikovi Nikolajovi Konstantinovičovi Rerichovi.

Nikolaj Konstantinovič Rerich, autoportrét

Narodil sa síce ešte v storočí devätnástom, konkrétne v roku 1874 v Petrohrade, ale jeho celospoločenské pôsobenie je známe hlavne zo storočia nasledujúceho. A je to veru pôsobenie s neuveriteľne širokým záberom.

Jeho pôsobivý životopis sa začína v rodine z vyššej strednej triedy, kde nebola núdza o kontakty so známymi umelcami, vedcami a osobnosťami tej doby. Na mladého Nikolaja mali tieto stretnutia silný vplyv a nasmerovali ho k láske ku maliarstvu, vážnej hudbe či archeológii, ale taktiež k botanike a cestovaniu. Počas pobytu na univerzite, kedy študoval zároveň právo i akadémiu umenia sa mal možnosť zoznámiť s najväčšími umelcami vtedajšieho cárskeho Ruska a je nutno dodať, že umenie v tej dobe ozaj prekvitalo. Taktiež sa spoznal aj so svojou celoživotnou družkou Helenou.

Helena Rerichová

Táto výnimočná žena mala zásadný vplyv na jeho tvorbu. Sama pochádzala z umeleckých kruhov, otec architekt, strýko slávny skladateľ Musorgsky a bola skvelou klaviristkou. Helena Rerichová (nie dlho po zoznámení uzavreli manželstvo) je autorkou mnohých skvelých a oceňovaných kníh napríklad Základy budhizmu, Karmické stretnutia, a ďalších (vydavateľstvo Eugenika publikovalo niekoľko jej titulov). Známa je aj jej rozsiahla korešpondencia s množstvom význačných osobností tej doby.

Manželia spolu podnikli niekoľko zaujímavých ciest po Rusku, ktoré Nikolaj zvečnil vo svojich postimpresionistických obrazoch. Zachytáva na nich najmä historické pamiatky, intenzívne sa snaží o ich obnovu a to nielen vrámci svojej krajiny. Táto jeho priekopnícka aktivita mu neskôr vyniesla dve nominácie na Nobelovu cenu mieru. Cesty mladého páru pokračujú po Európe, kde spoluorganizujú výstavy ruských maliarov a Západu predstavujú ruských skladateľov a vlastne celú umeleckú obec. Samotný Rerich pracuje ako scénograf a kostymér v mnohých divadlách v Paríži či Londýne. Stáva sa z neho unávaný odborník a renomovaný maliar.

V jeho obrazoch sa skrýva silné posolstvo predkov, predovšetkým z dôb „pohanských“ a rannokresťanských, ktoré je vďaka vplyvu impresionizmu a východných náboženských náuk veľmi pôsobivé a originálne. Dokonca v ňom nájdeme aj priam prorocké videnia, predovšetkým z predvojnového obdobia, kedy jeho ináč veľmi rozjímavo ladené dielo neberá tragické a krušné motívy a desivo presné vykreslenie hrôz vojny.

Nikolaj Konstantinovič Rerich

Po prvej svetovej vojne dostáva pozvanie do New Yorku, kde vystavuje a postupne zakladá umeleckú školu, no najväčšie cestovateľské volanie jeho života je cesta do Indie. Ešte v Amerike spolu s manželkou zakladajú slávnu spoločnosť Agni-jógy. Pritom nejde o súbor nejakých fyzických cvičení, skôr o filozoficko-spirituálnu náuku, známu tiež pod názvo Živá etika. Agni znamená v sanskrte oheň a ten je podľa Rerichovcov spojujúcim prvkom. I samotné učenie nabáda na spájanie toho najlepšieho a naj-ducha-plnšieho z rôznych náboženských tradícií v prepojení s modernou teozofiou, vedou a umením. Taktiež nabáda k celosvetovej spolupráci. Hnutie Agni-jógy sa rozšírilo takmer do celého sveta a malo mnoho prívržencov a nasledovníkov.

V roku 1923 sa manželia konečne vydávajú na vytúženú púť do Indie, kde chcú v praxi realizovať svoje myšlienky a filozofiu. Cestujú po tomto subkontinente od Bombaja po kráľovstvo Sikkim a cez mnohé ďalšie, západným svetom vtedy málo zmapované oblasti, Tibet, Turkménstan, Mongolsko, atď. Rerichovi učarovali najmä Himaláje, kde si aj zakladá svoje hlavné sídlo a aktívne sa zapája do bádateľských, botanických a ochranárskych projektov. A samozrejme maľuje.

V jeho obrazoch sa na pozadí úchvatných štítov ocitajú mnohí proroci: Kristus, Buddha, Maitrea, Mohamed, ale i ženský aspekt Madony či indickej bohyne Lakšmí. Diela ohromujú najmä svojou mystickou atmosférou.

Rerich zároveň uverejňuje cestopisy, básnickú zbierku a najmä s prispením manželky Heleny základy Agni-jógy, 14 kníh spísaných medzi rokmi 1924-1938 (nie všetky boli určené pre širokú verejnosť, niektoré boli dokonca vydané až koncom dvadsiateho storočia).

Manželia Rerichovci boli aktívny až konca svojich životov. Nikolaj zakladá múzeum, v Bielom dome podpisuje tzv. Rerichov pakt o ochrane historických pamiatok, hlása humanistické posolstvá, Helena pokračuje v písaní a publikovaní kníh, …

Nikolaj Konstantinovič Rerich sa svojim dielom zaradil medzi najvýznamnejších maliarov, filozofov a dejateľov našej doby. V jeho šľapajách pokračovali nielen ich dvaja talentovaní synovia, ale aj mnoho nasledovníkov a obdivovateľov. Umiera v roku 1947 v milovanom himalájskom údolí Kullu, v Indii. Helena taktiež skonala v Indii, v roku 1955.

Vydavateľstvo Eugenika publikovalo štyri knihy (v češtine) napísané Helenou Rerichovou: Karmická setkání, Energetické působení věcí a jemnohmotný svět, Jak nás ovlivňuje vlastnění věcí a Jak nás ovlivňuje energie míst




Nikolaj Rerich, Maine, USA

Nikolaj Rerich, Hostia spoza mora

Nikolaj Rerich, Matka Zem

Nikolaj Rerich, Starý Pskov

Nikolaj Rerich v Indii

Nikolaj Rerich, Slepota
Nikolaj Rerich, Boris a Gleb
Nikolaj Rerich, Krišna. Jar v údolí Kullu.

Nikolaj Rerich, Budovanie mesta

Nikolaj Rerich, Peer Gynt



TIP na knihu:

Karmická setkání

Autor: Helena Rerichová

Pôvodná cena:11.20 EUR
Naša cena:10.08 EUR
Zľava:10.00 %

Všetky dotyky, kontakty, sny a všetky videnia i stretnutia v tele, či už v hmotnom svete alebo vo svete nadpozemskom, to je iba pokračovanie vzájomných vzťahov, ktoré sme vytvorili a upevnili v minulosti. Reťazec budúcich následkov je nepretržitý a vedie do budúcnosti ako záruka nerozlučných zväzkov, s ktorými sme spojení.

Úryvok: Základ vzájemného vztahu s osobami, které mají v životě člověka mimořádný význam, se vytváří jako důsledek neustálých a dlouhodobých snah. Není možné okamžitě vytvořit to, na co jsou potřeba dlouhá léta, a možná i mnohé životy. Vlákno srdce je upevněno v čase. Ono nás přivádí k novým setkáním s těmi, s nimiž jsme se někdy v minulosti museli rozloučit. Avšak nekonečné je to, co je propojeno ohnivými vlákny oddanosti, lásky, věrnosti a společnými snahami. Je samozřejmé, že spojujícím článkem je učitel, to on sjednocuje spřízněné duše. Můžeme předpokládat, že se nic nepřerušilo a nic neskončilo, pouze nastala pauza, divadelní přestávka mezi dějstvími života, ale pouze dočasně, aby všechno mohlo opět pokračovat, jakmile vnější podmínky vytvoří odpovídající kombinaci prvků. Znovu přijdete na Zemi a budete opět spolu, stejně jako se shledáte v nadpozemském světě. O ty, již nám jsou blízcí duchem a jsou propojení vlákny světla, budeme pečovat s mimořádnou starostlivostí. Takových lidí je velmi málo, o to více však zasluhují naši pozornost a péči.

Za najlepšiu cenu kúpite TU




Články a úryvky z kníh Heleny Rerichovej:






Foto: wikipedia, free of copyright




Pridaj komentár