Pri syndróme karpálneho tunela dochádza k stláčaniu nervu (nervus medianus), ktorý prechádza cez oblasť karpálneho tunela, okolitým tkanivom. Karpálny tunel je prirodzene anatomicky zúženie miesto v oblasti zápästia, kde nerv prechádza blízko kosti alebo väzivového tkaniva. Syndróm karpálneho tunela je zdravotný problém spojený so zhoršenou funkciou ruky, slabosťou v ruke a problémom udržať predmety, s bolesťou (hlavne nočnou), svrbením, mravčaním, znecitlivením či brnením dlane, palca, ukazováka, prostredníka a prstenníka. Bolesť alebo brnenie môže postupovať od predlaktia až po ramenný kĺb, pretože tento nerv vzniká v oblasti ramena, prechádza cez pažu, predlaktie do zápästia.

Tento problém môže vzniknúť v dôsledku pravidelného jednostranného zaťažovania horných končatín, pričom dominantná ruka je väčšinou postihnutá skôr. Príčiny, ktoré sa podieľajú na vzniku syndrómu sú však viaceré – zlomeniny kostí zápästia, úrazy a degeneratívne zmeny, zranenia a preťaženia pri športe, opuch, reuma, vzniknuté zápaly, hormonálne zmeny (tehotenstvo, klimaktérium, antikoncepcia, znížená činnosť štítnej žľazy), lieky, obezita, dna, či v súvislosti s inými zdravotnými problémami (diabetes, nedostatok nutrientov, alkoholizmus). Tlakom sa môže zhoršovať prekrvenie v oblasti zápästia a spôsobiť trvalé poškodenie nervu. Tento syndróm sa začína objavovať okolo 50 roku života, častejšie u žien.

Môže byť akútny aj chronický. Klasický liečebný postup zahŕňa fyzioterapiu, použitie bandáží, liekov na zmiernenie bolesti a zápalu, niekedy je potrebný chirurgický zásah.

Prírodná liečba môže pomôcť zabezpečiť funkčnosť ruky, zmierniť bolesť a zápal. Môže tiež pomôcť odstrániť príčiny, ktoré sa podieľajú na vzniku syndrómu karpálneho tunela.

Foto: katrien berckmoes – Making of chamomile oil, https://www.flickr.com, licencia

Liečivé bylinkové oleje pre syndróm karpálneho tunela  

  • Harmančekový olej. Harmanček obsahuje silice s chamazulénom a bisabolom, flavonoidy, slizy, kumaríny, organické kyseliny a mnohé ďalšie. Vďaka týmto bioaktívnym látkam má protizápalové, antioxidačné, protikŕčové a detoxikačné účinky. Harmančekový olej posilňuje nervy a zmierňuje neuropatickú bolesť. Lokálna aplikácia harmančeku môže zmierniť mierny až stredne ťažký prejav syndrómu.  
  • Levanduľový esenciálny olej má protizápalové a upokojujúce účinky. Pomáha zmierňovať bolesť. Upokojuje aj myseľ a zmierňuje stres, čo je v naturopatii tiež jedna z príčin vzniku syndrómu karpálneho tunela. Jej účinok oceníte najmä pred spaním.
  • Ľubovník bodkovaný pôsobí upokojujúco na nervový systém, zabraňuje poškodeniu nervov. Má antioxidačný účinok, zmierňuje zápal, bolesť, neuralgiu. Ľubovník obsahuje viaceré biologicky účinné látky, najznámejšie sú hypericín, hyperforín, flavonoidy rutín, kvercetín, kaepferol.
  • Kostihoj lekársky je známa liečivá bylinka na pomliaždeniny, zlomeniny, vyvrtnutia, zápaly a natiahnutia šliach, ťažko hojace sa rany, bolesti nervov, kĺbov, zápaly žíl a veľa ďalších. Kvalitnú domácu masť, tinktúru či aspoň sušený koreň nájdeme hádam v každej domácnosti. Kostihoj obsahuje kyselinu rozmarínovú a alantoín, čo v súvislosti so syndrómom karpálneho tunela zlepšuje prekrvenie, zmierňuje opuch a bolesť a pôsobí protizápalovo.
  • Arnikový olej. Arnika horská má výrazný protizápalový účinok,. Podporuje prekrvenie. Pomáha zmierňovať opuch. Helenalínové láktóny, betaín, cholín, kumaríny, slizy, polysacharidy, karotenoidy, kvercetín, kaempferol. To sú len niektoré z účinných látok, ktoré pomáhajú tlmiť zápal, bolesť a opuch.
  • Ľanový olej je možné užívať vnútorne, aj lokálne na masáž. Má protizápalové účinky. Vyrába sa lisovaním ľanových semien za studena. Je citlivý na svetlo a teplo, uchovávajte ho v chlade v nepriehľadnej tmavej fľaši. Ľanový olej obsahuje kyselinu alfa-linolénovú (ALA), typ omega-3 mastných kyselín.

Mikronutričná podpora

Optimálna skladba a dávka mikronutrientov je dôležitá pre zabezpečenie výživy pre nervy, podporenie liečenia zápalu, podporenie činnosti pečene, tráviaceho systému či obličiek. Z pohľadu prírodnej liečby sa na syndróme karpálneho tunela podieľa aj stres, nedostatočné odstraňovanie toxínov, oslabená činnosť niektorých vnútorných orgánov, nedostatok živín.

Ďalšie možnosti podpornej liečby – enzýmy, predovšetkým bromelain z ananásu a papaín z papáje pomôžu znížiť zápal, opuch aj bolesť. B – vitamíny (hlavne B6), horčík, omega-3 mastné kyseliny, kyselina lipoová, antioxidanty, astaxantín.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

naturterapy@gmail.com, www.NaturTerapy.sk






TIP REDAKCIE EUGENIKA:

Život bez bolesti

Autor: Lee Albert

Pôvodná cena:8.20 EUR
Naša cena:7.38 EUR
Zľava:10.00 %

Príčinou takmer každej bolesti je svalová nerovnováha. To znamená, že niektoré svaly sú skrátené, zatiaľčo iné ochabnuté. V oboch prípadoch spôsobujú napätie. Jednou z najbežnejších príčin svalovej nevyváženosti je nesprávne držanie tela. Dokonca aj keď si myslíte, že máte správne držanie tela, väčšinou to tak nie je. Veľa nesprávnych zakrivení netrénované oko nevidí. A čo sa týka vyhovárania sa na vek, starší ľudia nie sú zohnutí alebo kriví kvôli pokročilému veku, ale preto, že sa krivia už dlho. Ale nevadí, všetko sa dá napraviť! Naše telo má schopnosť zázračnej samoliečby. Stačí vedieť, kde sú tie správne tlačidlá a poznať systém nazvaný Integrovaná polohová terapia. A s tým sa tu zoznámite.

Tieto jednoduché techniky sa používajú na to, aby jemne a rýchlo obnovili rovnováhu vášho tela a zbavili vás bolesti. Integrovaná polohová terapia môže eliminovať alebo znížiť bolesť spojenú s mnohými bežnými ťažkosťami, ako sú bolesti hlavy a migrény, bolesti chrbta a krku, syndróm karpálneho tunela, obmedzená hybnosť a športové zranenia, syndróm hornej hrudnej apertúry, ischias, zranenie z jednostranného namáhania, fibromyalgia, tendonitída, plantárna fascitída a mnoho ďalších. Táto kniha sa zaoberá 13 najčastejšími ťažkosťami. Dozviete sa, čo presne vám spôsobuje bolesti, a získate návod, ako sa ich trvalo zbaviť. Liečebné postupy popísané v tejto príručke sú založené na tridsaťročných klinických skúsenostiach s úspešnou liečbou desiatok tisíc ľudí. Sú ľahké a nezaberú veľa času.

Knihu kúpite za najlepšiu cenu TU





Súvisiaci článok:

Tip na knihu: Lee Albert – Život bez bolesti




Pridaj komentár