Existuje veľa chorôb, ktorých príčina spočíva aj v prechladnutí. Neoplatí sa preto, podceňovať tento fenomén. Jednou z nich je aj reuma. Reumou trpí cca 103 miliónov Európanov. 3 x viac žien ako mužov. 82% dospelých Slovákov trpí niektorou z foriem reumy. Je to štvrtá najčastejšia príčina plnej invalidity.

Chronický reumatický zápal kĺbov je najčastejšou formou symetrického periférneho zápalu kĺbov. Častejšie ako mužov postihuje ženy. Hneď za ním nasleduje arthritis urica – metabolická reuma alebo ľudovo – dna, ktorá súvisí s ukladaním mononatriunurátu alebo calcium pirofosfátu do kĺbov. Dna zasa postihuje najmä mužov.

Podľa Anne Mac Devittovej – Lexikon zdravia: K liečbe reumatoidnej artritídy, ktorá postihuje najmä ženy v zrelom veku je potrebné poznať krvný obraz pacienta a mať výsledky rentgenologického vyšetrenia. Artritída sa nedá vyliečiť, liečbou sa iba zabraňuje úplnej strate pohyblivosti. Liečba môže byť medikamentózna, fyzioterapeutická, pracovná terapia, akupunktúra, operácia. Z liekov odstraňuje bolesť aspirín so svojimi protizápalovými účinkami. Kortikoidy, zlaté injekcie a imunosupresíva, pretože je to autoimunitné ochorenie. Odporúča sa diéta bohatá na rybí tuk.

Hoci všeobecne v etiológii (náuke o príčinách vzniku choroby) sa tvrdí, že príčina jej vzniku nie je známa. Čínska medicína má jasne vyhranený názor na reumu aj jej vznik a liečenie. Zaujímavé je, že správy o artritíde sa nachádzajú už na egyptských papyrusoch. Postihovala rovnako faraónov ako staviteľov pyramíd. Papyrusy a staré receptúry čínskej tradičnej medicíny dokazujú, že artritídu liečili už pred 5000 rokmi. Reumatická artritída najčastejšie útočí na kĺby, ale čo je menej známe môže zaútočiť aj na pľúca, nervy, srdce, oči, lymfu atď. Pri jej vzniku môže ísť podľa ČTM (čínska tradičná medicína) o štyri faktory: oslabená imunita, enzymatická porucha kĺbov, dedičnosť, disfunkcia pórov a nedostatok ochrannej teplej energie jang.

Príznaky:

V počiatočnej fáze choroby sa ľudia sťažujú na neobjasnenú malátnosť, ľahko sa unavia, nechutí im jesť, ani piť, chudnú. Bez zjavného dôvodu mávajú zvýšenú teplotu, neurčité bolesti v kĺboch a svaloch. Sú nervózni, disharmonickí často neurotickí, v noci sa budia alebo nemôžu zaspať. Často je toto štádium sprevádzané depresívnymi náladami. V začiatkoch ešte pred objavením progresívnej symetrickej artritídy sa často hlási charakteristická ranná stuhnutosť kĺbov. Varujúce je, ak trvá dlhšie ako 30 minút. Pre degeneratívny reumatizmus kĺbov a chrbtice, čo je ďalšia forma reumy, je charakteristická strata kĺbovej chrupavky a zväčšenie kostnej masy kĺbu. Z tela sa stráca hondroitín sulfát, čím strácajú chrupavky pružnosť. Na jazyku pacienta sa nachádza biely alebo žltý povlak. Podľa ČTM tieto ochorenia nastávajú aj v teplom aj v studenom prostredí, môžu mať preto rovnako jinový ako jangový pôvod. Vysvetľuje sa tým, prečo choroba niekedy dobre reaguje na zimu u jedného pacienta a u iného na teplo. Pri liečbe reumy podľa ČTM platí hneď na začiatku prvá zásada. Najskôr treba telo očistiť, potom mu dodať to, čo chýba a potom udržiavať organizmus v rovnováhe. To všetko je možné za pomoci doplnkov čínskej tradičnej medicíny a huby reishi.

Skúsenosť z praxe

Jana bola už v ordinácii u lekára častejšie ako na nemčine, ktorú mala v škole nepovinnú. Najskôr ju boleli iba prsty na rukách, občas mávala bezdôvodne horúčku a bolela ju hlava, lekár konštatoval, že to môže byť bakteriálny, tuberkulózny, vírusový, hubový, plesňový artritis, alebo že vláčila niečo ťažké. Treba vraj počkať, či to prejde a či sa to bude zhoršovať, predpísal jej analgetiká. Jej stav sa samozrejme nezlepšil. Po častom užívaní acylpirínu ju bolel žalúdok.

Bežná prax, ktorú možno aj vy sami poznáte na vlastnej koži je takáto. Keď prídete k lekárovi a zistia vám reumu predpíšu vám najskôr analgetiká, antiflogistiká, kortikosteroidy, poprípade soli zlata, antimaláriká, imunosupresíva. Dnes však už aj odborníci reumatológovia majú proti takémuto spôsobu liečby výhrady. Za všetkých Dr.Kammer americký reumatológ: „Steroidy sú ďaleko od ideálneho lieku pre väčšinu chorých. Počiatočný dobrý účinok sa nikdy neudrží dlhší čas, preto potom musíme dávky zvyšovať, pričom vedľajšie účinky medikamentóznej liečby sú veľmi nepriaznivé a silné. Tri, štyri z nich nastupujú náhle, neočakávane a môžu byť osudné. Jedným je prasknutie žalúdočného vredu, čo znamená okamžitú operáciu, druhý, tretí a štvrtý je zhoršovanie problémov so srdcom, pečeňou a obličkami.“

Druhý prípad z praxe Dr.Subotiča (Centrum liečby ČTM)

Pacient XY prišiel do ordinácie s „boľavým kolenom, aj s ostatnými kĺbmi“, zistil som, že zrejme ide o autoimunitnú reakciu na vlastný kĺb. Spýtal som sa pacienta, či bral v poslednom čase antibiotiká.

„Aký to má súvis?“ – spýtal sa ma on.

„Mnohí ľudia, ani netušia, že ak berú antibiotiká, tie môžu poškodiť užitočné baktérie (bifido a lakto baktérie) v črevách. Keď počet baktérií klesne na minimum, dostaneme tzv. disbakteriózu. Vlásočnice v takomto prípade už nedokážu vstrebávať potravu, na niektorých miestach čreva dochádza k hnilobe, ktorú vytvárajú zvyšky potravy a na základe toho, neskôr aj k poškodeniu čreva. Objavujú sa tam baktérie, ktoré prenikajú do krvi a krvou sa šíria do celého tela. Takéto baktérie sa môžu ukladať aj v kolene, čo bol prípad tohto pacienta. Preto keď diagnostikujem reumu – musím ihneď zistiť stav čriev a pečene. Kvôli ich oslabeniu pod vplyvom, nazvime ich „zlých baktérií“, sa oslabí činnosť niektorých orgánov.“

Pán XY mal oslabenú pečeň a škodlivé baktérie sa mu v kolene rozmnožili tak, že prišlo k zápalu. Keď sa očistil organizmus pacienta vyváženou stravou, pomocou prírodných liečiv a huby reishi, nebol dôvod, aby ho ďalej trápili reumatické bolesti. Liečba trvala približne rok. Počas toho roka pacient jedol ako doplnky ku strave celulózu, chitosan, kyselinu mravčiu, ktorá stimuluje obličky. Pri reume sú podľa ČTM vždy ohrozené aj obličky. Dlhodobo užíval reishi v špeciálnom čaji.

„Samozrejme pri liečbe reumy som odporúčal pravidelné kúpele s prídavkom puškvorca a obklady na boľavé miesta z vybraných čerstvých bylín. Napríklad list kapusty, trošku pomliaždený, namazaný polievkovou lyžicou bravčovej masti, v ktorej je rozmiešaná kopcovitá čajová lyžica reishi. Osobne viem, čo znamená podávať hormonálnu liečbu pacientovi chorému na reumatickú artritídu a preto preferujem také výživové doplnky, ktoré podporujú tvorbu T-lymfocytov, pracujú ako prohormón nadobličiek. Tým sa vylúči potreba podávať kortikosteroidy. Použitý prostriedok musí mať ešte vlastnosti prírodného antibiotika, teda musí účinkovať protizápalovo. Aj v tomto prípade je s dobrými výsledkami overené užívanie huby reishi. Každý, kto vie niečo o hormonálnom reťazci, vie, že týmto spôsobom liečby sa nenaruší harmonická činnosť hypofýzy, pankreasu, štítnej žľazy ani nadobličiek, lebo telo nebolo zaťažené novým hormónom, ktorý môže vyvolať poruchu v tomto reťazci. Hormóny pracujú dobre iba vtedy, keď sú v rovnováhe, teda v prirodzených pomeroch.“ – objasňuje Dr.Boris Subotič a dodáva, že pri liečbe reumy zaznamenal dobré výsledky aj s podávaním kalcia. Kalcium neutralizuje všetky kyseliny, ktoré vznikajú v organizme a ktoré môžu vyvolať útok na enzýmy, aktivovať dedičné poruchy a ohroziť imunitu, ktorá môže začať pracovať proti vlastnému organizmu. Nie je však jedno, aké kalcium sa užíva, ale to je už iná kapitola.

Ešte trochu vedomostí z ČTM

Hoci formy vzniku reumy sú rôzne, z hľadiska tradičnej medicíny sa dajú rozdeliť na dve triedy – Jin a Jang.

Jin artritída

Artritída typu jin vzniká pri nadmernej konzumácii najmä tropického ovocia, ovocných štiav a rôznych korenín – čierneho korenia, červenej papriky, soli, posilňujúcich a voňavých bylín, nealkoholických nápojov s kysličníkom uhličitým, cukru, medu, čokolády, octu, ale aj zelených paradajok, papriky a zemiakových hranolčekov.

Jang artritída

Tento typ artritídy je dôsledkom nadmernej spotreby vajec, mäsa, mlieka a ostatných produktov živočíšneho pôvodu. Neopodstatnene (na základe reklamy) užívané vitamíny a minerály, hlavne vápnik.

Čomu sa vyhýbať a čo jesť

Tieto typy artritídy majú rozdielny spôsob liečby. Napriek tomu sa stav oboch typov výrazne zhoršuje nadmernou konzumáciou mäsa, údenín, tukov živočíšneho aj bylinného pôvodu a oleja. Západní lekári a dietológovia určujú kvalitu stravy množstvom bielkovín, uhľohydrátov atď., kým tradičná medicína rozoznáva päť chutí, energiu potravín – vzostupný a klesajúci pohyb energie. Tradičná medicína pracuje s informáciou, že strava má významný vplyv na zdravie človeka, na vytvorenie harmónie. Prvými obeťami nesprávnej výživy sú žalúdok, ktorý prijíma potravu a pripravuje ju na trávenie, slezina, ktorá ju pretvára na energiu čchi, a krv. Keď prijmeme potraviny krátko pred spaním alebo jeme nadmerné množstvo „chladnej stravy“ (čerstvé šaláty, ovocie, šťavy, ryby, zeler a iné druhy zeleniny), nastupuje pocit chladu v tele, príznaky prechladnutia a kĺbových bolestí, útlmu, nepohody. Veľa mastných jedál, alkoholu, sladkostí vytvára vlhkosť a horúčavu v našom tele, čo spôsobuje vznik artritídy, svrbenie, vyrážky a hemoroidy. Čínska tradičná medicína odporúča konzumovať počas dňa jedlá všetkých piatich chutí: slané, kyslé, horké, sladké, štipľavé. Z makrobiotickej kuchyne je vhodné variť vo vode sušený dajkon (biela reďkovka) nakrájaný na tenké plátky s troškou vodou riedenej sójovej omáčky. Chorí by mali jesť najmä varenú stravu s veľkým podielom obilnín (50 %), tretina zeleniny v strave by mala byť iba málo uvarená a k tomu trochu surových šalátov.

Pripravené v spolupráci s Dr. Borisom Subotičom




foto: https://pixabay.com/




Pridaj komentár