Ak sa pozrieme na výzvy pred ktorými dnes západná civilizácia stojí, jednou z nich je aj riešenie prevencie v oblasti zdravia. Západná civilizácia je postavená na konzume a pôžitkárstve. Ľudia robia všetko preto, aby uspokojili svoje chuťové bunky, zmyslové bunky, zabávali sa a podobne. Toto nemusí byť zlé, ale ak tomu človek podľahne, čo nemusí byť až také zložité, pôžitkártvo sa ľuďom môže vypomstiť.

Drvivá väčšina ľudí miluje chute a dobré jedlo. Dobré jedlo si spájame s chuťami, teda pôžitkom. Dokonca kvalitu reštaurácií posudzujeme podľa chutí a pôžitkov. Ale málo kto si uvedomuje, že úlohou jedla je zabezpečiť prežitie, lebo hmotné telo potrebuje na správne fungovanie správnu výživu. Správna výživa neznamená, že dosiahnem 100% chuťový zážitok.

Prispôsobenie sa ľudstva chutiam vytvára pre ľudí problém. Lenže ľudia to na začiatku ako problém nevidia, lebo ten problém chutí. Tým problémom sú jedlá, ktoré prinášajú do krvi veľa rýchleho cukru. Vysoká hladina glukózy a fruktózy vedie k tomu, že cukor reaguje v tele s bielkovinami a poškodzuje ich. Tieto cukrom poškodené bielkoviny sa volajú AGE. Sú to v podstate scukrovatené bielkoviny.

Cukrom poškodené bielkoviny dokážu, okrem iného, spúšťať tvorbu aterosklerotických plakov (mimochodom nikto ich nemeria a ani nimi ľudí nestraší, preto sa ľudia cukru a vysokosacharidových jedál vôbec neboja, zato tuku, mäsa a vajec ako čert kríža) a podieľajú sa aj na deštrukcii nervového systému. AGEs bránia prenosu tukov a cholesterolu do nervových buniek. Keďže nervový systém je z veľkej časti tvorený tukom, zabraňuje to regenerácii. AGEs spúšťajú tvorbu plakov v nervovom systéme, ktoré vidíme pri demenciách.

Nuž, máme tu civilizáciu milujúcu chute a obzvášť sladkú. Poľnohospodárstvo a potravinársky priemysel nám dáva lacné cukry a navyšše chutné. Všetky vyššie uvedené zdravotné komplikácie na začiatku vôbec nebolia a preto ich nikto nerieši. Veď život treba prežiť naplno a načo riešiť veci, ktoré nebolia. Ešte aj tie čo bolia sme sa naučili potláčať cez účinné lieky, ktoré nás zbavujú nepríjemných pocitov.

Ale čo bude táto civilizácia postavená na pôžitkoch robiť so senilnými ľudmi, ktorí pribúdajú, tak to to zostáva otázkou.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com


Súvisiace články:

– Keď je strava spúšťačom chronického stresu

– Mýty o stukovatenej pečeni

– Majú vaše deti atopické ekzémy a zápaly kože?

– Prečo je obezita rizikovým faktorom vzniku diabetu? A je jediným rizikovým faktorom?

– Výhoda stravy bohatej na tuky


Pridaj komentár