Aj keď by sme sa v súčasnej situácii mali čo najviac zdržiavať doma, predsa len, ak sa raz do týždňa vyberieme s rúškom do lesa, prospeje to nielen našej fyzickej a psychickej pohode, ale aj našim chuťovým bunkám. Na lúkách a v lesoch totiž teraz nájdeme mnoho pochúťok.


Vŕbové bahniatka (maňušky, baburky, jahňady…) začínajú pučať a kvitnúť práve v tieto dni. Najskôr nie sú veľmi chutné, ale keď zakvitnú a ukáže sa na nich žltý peľ, budete mať sladké prekvapenie.

Zároveň sú veľmi výživné, v peli máte vysokú koncentráciu bielkovín, živín a veľa ďalších liečivých látok. Ich vnútro je však horké, občas ich zjem aj celé, ale väčšinou iba vycuckám z bahniatka sladký peľ a zvyšok vypľujem.

Určite ste počuli o liečivých účinkoch vŕbovej kôry, ale vedeli ste že aj bahniatka majú liečivé vlastnosti? Môžeme si z nich pripraviť čaj z vody alebo mlieka, ktorý je na rozdiel od horkej vŕbovej kôry veľmi chutný. Má protizápalové, vykašliavacie, jemne ukľudňujúce účinky. Vhodný je proti kašľu a na potenie. Pomôže vám pri horúčkach, či chrípke.

1 lyžicu čerstvých alebo sušených bahniatok zalejeme horúcou vodou a takto pripravený čaj pijeme 3krát denne. Dôležité je tiež spomenúť, ako píše najznámejší poľský fytoterapeut, dr. Różański, že tento čaj je vhodný pre deti (nie však na dlhodobé užívanie).

Autor textu: Bartek Dobrodej Krzewiński, divokejedle@gmail.com







foto: pixabay.com/






Pridaj komentár