Aj keď by sme sa v súčasnej situácii mali čo najviac zdržiavať doma, predsa len, ak sa raz do týždňa vyberieme s rúškom do lesa, prospeje to nielen našej fyzickej a psychickej pohode, ale aj našim chuťovým bunkám. Na lúkách a v lesoch totiž teraz nájdeme mnoho pochúťok.

Vŕbové bahniatka (maňušky, baburky, jahňady…) začínajú pučať a kvitnúť práve v tieto dni. Najskôr nie sú veľmi chutné, ale keď zakvitnú a ukáže sa na nich žltý peľ, budete mať sladké prekvapenie.
Zároveň sú veľmi výživné, v peli máte vysokú koncentráciu bielkovín, živín a veľa ďalších liečivých látok. Ich vnútro je však horké, občas ich zjem aj celé, ale väčšinou iba vycuckám z bahniatka sladký peľ a zvyšok vypľujem.
Určite ste počuli o liečivých účinkoch vŕbovej kôry, ale vedeli ste že aj bahniatka majú liečivé vlastnosti? Môžeme si z nich pripraviť čaj z vody alebo mlieka, ktorý je na rozdiel od horkej vŕbovej kôry veľmi chutný. Má protizápalové, vykašliavacie, jemne ukľudňujúce účinky. Vhodný je proti kašľu a na potenie. Pomôže vám pri horúčkach, či chrípke.
1 lyžicu čerstvých alebo sušených bahniatok zalejeme horúcou vodou a takto pripravený čaj pijeme 3krát denne. Dôležité je tiež spomenúť, ako píše najznámejší poľský fytoterapeut, dr. Różański, že tento čaj je vhodný pre deti (nie však na dlhodobé užívanie).
—
Autor textu: Bartek Dobrodej Krzewiński, divokejedle@gmail.com
foto: pixabay.com/