Bylinky, adaptogény, koreniny, doplnky, esenciálne oleje, zdravý životný štýl, primeraný pohyb a vhodná strava pomáhajú v prevencii a podpornej liečbe vírusových infekcii stáročia. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame pár tipov, ako posilniť imunitu proti vírusom.    

ČO SÚ VÍRUSY A AKO FUNGUJÚ

Vírusy sú mikroskopické organizmy, ktoré sa nachádzajú takmer všade. Infikovať môžu nielen ľudí, ale aj zvieratá, rastliny, huby či baktérie. Rozmnožovať sa môžu len v bunke hostiteľa. Zložené sú z genetickej informácie (RNA alebo DNA), ktorá je obklopená bielkovinovým plášťom (kapsida), lipidmi, glykoproteínmi.

Vírusy sú závislé od svojho hostiteľa, na rozmnožovanie využívajú metabolický aparát napadnutej bunky. Po kontakte vírusu s hostiteľskou bunkou vloží vírus svoj genetický materiál do tejto bunky a použije jej aparáty na vlastné rozmnožovanie sa. Následne sa v napadnutej bunke množí dovtedy, kým bunka nepraskne. Potom infikuje ďalšie bunky. Je nutné poznamenať, že podobne ako v prípade baktérií a bakteriálnej mikrobioty, existujú aj priateľské vírusy, ktoré pomáhajú chrániť pred nebezpečnými baktériami.      

Správanie sa vírusu v organizmoch je rôzne. Treba však pamätať na to, že stav infekcie môže zhoršovať aktuálny fyzický. ale aj psychický stav.

Keď imunitný systém zaregistruje prítomnosť vírusu, začne mobilizovať sily a vytvárať protilátky. Jednou z obranných reakcií organizmu na vírus je aj zápal.  

STRAVA A ŽIVOTNÝ ŠTÝL PROTI VÍRUSOM

Primeraný pohyb je dôležitý, pretože zabezpečuje, aby lymfa prúdila a odvádzala škodliviny z tela. Najvhodnejšie by bolo na slnku a čerstvom vzduchu, čo zabezpečí dostatok kyslíka, podporí tvorbu vitamínu D a ďalších dôležitých látok. Vhodné je aj otužovanie sa a dostatočný oddych a spánok. Častejšie meditácie, relaxácie, strečingové cvičenia.   

V strave zvýšte príjem potravín, ktoré posilňujú imunitný systém, obsahujú fytonutrienty, resveratrol, kvercetín, majú protizápalový a antioxidačný účinok – veľa čerstvého ovocia a zeleniny, zelená listová zelenina, mrkva, baklažán, brokolica, zeler, koreniny ako napríklad zázvor, koriander, škorica, tymian, oregano, rozmarín, šalvia, bazalka, fenikel, kôpor. Jablká, hrozno, bobuľoviny, mandle, tekvicové, slnečnicové semienka. Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Probiotiká a potraviny s probiotickým účinkom. Vhodné sú aj klíčky rôzneho druhu. Ak je to možné, nazbierajte si vlastný zelený šalát vonku v prírode zložený z rôznych jedlých rastliniek, byliniek, listov. Je veľmi pravdepodobné, že sú zdrojom cenných látok s protivírusovým účinkom a určitou energetickou vibráciou. Dbajte na vhodný pitný režim. Vyhýbajte sa rafinovaným potravinám, cukru, vyprážaným jedlám, sladeným nápojom.

PRÍRODNÉ OLEJE POMÁHAJÚ OBNOVOVAŤ BUNKY A ICH FUNKCIE

Častejšie zaraďte do jedálnička prírodné oleje lisované za studena. Tieto oleje obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, majú vysoký obsah vitamínu E a ďalších vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch (A, D, K) a minerálov. Pôsobia antioxidačne, protizápalovo, pomáhajú obnovovať poškodené bunky a detoxikovať organizmus. Ich dôležitou vlastnosťou je, že sa spracovávajú pri nízkych teplotách a preto si zachovávajú množstvo cenných bioaktívnych látok. K najznámejším a najlepšie využiteľným olejom v našich prírodných podmienkach patria ľanový, tekvicový, konopný, rakytníkový, šípkový. Keďže tieto oleje pomáhajú obnovovať bunky, nezabúdajme na ne.

Lapacho

VITAMÍNY A MINERÁLY PROTI VÍRUSOM

  • Zinok podporuje aktivitu imunitných buniek, ktoré nájdu vírus a zneškodnia ho. Nedostatok zinku spôsobí menšiu aktivitu imunitných buniek.
  • Vitamín C podporuje imunitný systém, chráni bunky, je to dôležitý antioxidant. Na jeho správne vstrebávanie a využitie je dôležitá prítomnosť flavonoidov, vlákniny a ďalších látok.    
  • B-komplex vitamíny sa podieľajú na energetickom metabolizme, tvorbe hormónov aj tvorbe a činnosti buniek imunitného systému. Zabraňujú únave a vyčerpaniu. Jednotlivý členovia tohto komplexu sú na sebe závislí, navzájom podporujú svoju činnosť, vstrebávanie aj využitie. 
  • Vitamín D je dôležitý pre funkčný imunitný systém. Jeho nedostatok môže nastať z viacerých dôvodov a preto je vhodné jeho optimálne dopĺňanie formou D3 + K2.   
  • Horčík je minerál, ktorý sa zúčastňuje stoviek enzymatických a metabolických pochodov v tele a taktiež uľahčuje vstrebávanie a využitie ďalších mikronutrientov (zinok, B-komplex). Jeho nedostatok sa spája s únavou či malým množstvom energie. Nedostatok tohto dôležitého minerálu je značne rozšírený.
  • Vitamín A – zlepšuje činnosť imunitného systému, podporuje tvorbu protilátok, ktoré bojujú proti vírusom aj baktériám. Pôsobí preventívne a urýchľuje zotavenie sa po prekonaní infekcie. Nachádza sa v potravinách živočíšneho pôvodu (mäso, pečeň, syr, ryby). Vo forme prekurzoru vitamínu A – beta-karoténu sa nachádza v oranžovom, červenom, zelenom, fialovom, žltom ovocí a zelenine. Sú to napríklad tekvica, avokádo, paradajky, paprika, mrkva, baklažán, špenát, brokolica, grep, pomaranče, melóny.

BYLINKY PROTI VÍRUSOM

  • Badián tradične používame ako koreninu, má však aj liečivé účinky. Badián obsahuje viaceré bioaktívne zložky (kyselina šikimová) s protivírusovým a antimikrobiálnym účinkom. Okrem toho je protizápalový, zmierňuje bolesť, uľahčuje vykašliavanie, pôsobí liečivo na žalúdok. Môžete ho pridať do jedla, alebo do zeleného či čierneho čaju.
  • Pau d`arco – Lapačo (Lapacho) obsahuje fytochemikálie (lapachol a beta-lapachon), ktoré zabraňujú rozmnožovaniu sa vírusov v zdravej bunke tým, že poškodzujú ich genetickú informáciu (DNA alebo RNA). Okrem antivírusovej aktivity má aj protizápalovú, protibakteriálnu a protiplesňovú. Lapačo podporuje imunitné funkcie, pomáha odstraňovať toxíny, zmierňuje bolesť.   
  • Kozinec blanitý – Astragalus membranaceus sa používa ako stimulátor imunity, má antioxidačné a pečeň chrániace účinky. Okrem diabetických či kardiovaskulárnych ochorení sa používa aj na podpornú liečbu prechladnutia, chrípky, chronických vírusových ochorení. Za jeho biologickú aktivitu sú zodpovedné polysacharidy a saponíny.  
  • Eleuterokok je sibírsky ženšen, zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám, podporuje imunitu a pomáha bojovať proti vírusom.
  • Extrakt z olivových listov obsahuje mnohé polyfenoly, medzi nimi aj oleuropein a oleacein. Tieto zložky zabraňujú šíreniu vírusov tým, že mu nedovolia prichytiť sa na zdravé bunky.
  • Koreň sladkého drievka – Glycyrrhiza glabra poznáme všetci ako sladkastú chuť lékorice. Je súčasťou bylinných zmesí tradičných liečiv používaných pri rôznych ochoreniach. Uľahčuje vykašliavanie, pomáha z tela odstraňovať hlien. Obsahuje triterpenoidy a ďalšie zložky s protivírusovým účinkom.  
  • Astaxantín je červený pigment patriaci do skupiny karotenoidov. Prirodzene ho syntetizujú niektoré riasy, mikroriasy a kvasinky. Komerčne sa vyrába z mikroriasy Haematococcus pluvialis.  Podporuje tvorbu protilátok, zlepšuje obranyschopnosť tela, zmierňuje poškodenie spôsobené zápalom. Je to silný antioxidant.  
  • Byliniek na výber je viac, napríklad medovka, nechtík, tymian, oregano, šalvia, harmanček, ľubovník bodkovaný, extrakt z grapefruitových semienok, zelený čaj, posvätná bazalka Tulsi, cesnak, kurkuma. Tieto všetky posilňujú obranyschopnosť organizmu.

MEDICINÁLNE HUBY PROTI VÍRUSOM

  • Liečivé huby sú dnes všade známe vo forme tinktúry, piluliek, čaju, kávy. Huby nie sú ničím novým; veľa z nich sa používa v naturopatii už tisícročia.
  • Liečivé huby majú širokú škálu farmakologických vlastností, vrátane antimikrobiálnych, antivírusových, protinádorových, protizápalových, imunomodulačných, hypoglykemických a hepatoprotektívnych vlastností.
  • Poznáme Reishi, Cordyceps, Chaga, Agaricus, Coriolus, hliva, Maitake, Siitake. Sú bohatým zdrojom bioaktívnych látok vďaka čomu sa používajú na prevenciu, liečbu aj zmiernenie vírusových a bakteriálnych infekcii, či rakoviny.
  • Mechanizmov účinku je viac a v súčasnosti nie sú ešte presne preskúmané, už dnes je však známe, že huby modulujú imunitný systém tak, aby účinne bojoval proti mikróbom, liečia vzniknutý zápal, vďaka antioxidačným účinkom zmierňujú oxidačný stres vzniknutý ochorením.
  • Mnohé z nich pomáhajú zmierňovať stres, ktorý tiež významne oslabuje imunitný systém.
  • Liečivé huby sú účinné v prevencii a liečbe respiračných vírusov, ako je bežná nádcha a dokonca aj proti vírusu chrípky, ktorým je ťažké predchádzať kvôli ich schopnosti ľahko mutovať a vysokej infekčnosti.

ESENCIÁLNE OLEJE PROTI VÍRUSOM

Esenciálne oleje je vhodné používať vo vhodnom dávkovaní do aromalampy, na inhaláciu, na obklady či masáže. Pri ich použití myslíte aj na to, že deti a starí ľudia sú citlivejší na koncentráciu, preto zvážte použité množstvo tak, aby ich použitie prinieslo želaný efekt.

  • Borovicový
  • Tymianový
  • Oreganový  
  • Eukalyptový
  • Rozmarínový
  • Palina
  • Mätový
  • Citrónový

Dôležité upozornenie na záver. Výber vhodných doplnkov by mal zohľadniť súčasný zdravotný stav. Na podporu imunity používajte zmysluplné dávky, nie minimálne množstvá rôznych druhov. Dbajte na kvalitu a čistotu produktu bez zbytočne pridaných farbív či iných látok. Niektoré doplnky môžu zosilňovať alebo zoslabovať účinok súčasne užívaných liekov.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

naturterapy@gmail.com, www.NaturTerapy.sk





Pridaj komentár