Aj keď to tak momentálne nevyzerá, letná sezóna sa začala a vlhké teplé počasie iba nahráva rozmnožovaniu všetkého pichajúceho, hryzúceho a krvsajúceho. Ak patríte k tým horkokrvným ľuďom, ktorí sú večnou obeťou komárov, ovadov, kliešťov, nasledujúce riadky sú určené práve vám.

Dá sa vyrobiť domáci repelent?

Príroda má aj na tento problém riešenie a zo svojho repertoára vám vysúka na prvý šup hneď niekoľko účinných zložiek. Za overené sily v ochrane pred hmyzom sa považuje najmä klinčekškorica. Sú to však zároveň aj silné alergény, takže vopred odporúčam pred aplikáciou domáceho repelentu vyskúšať jeho pôsobenie na malej časti zápästia. Ak do 24 hodín nepocítite žiadnu nežiadúcu reakciu, môžete repelent smelo aplikovať nielen na šatstvo, ale aj na kožu.

K ďalším účinným odpudzovačom patria ešte levanduľa, mäta, citrón, citrónový eukalyptus, citrónová tráva (lemongrass), tea tree, cédrové drevo, rozmarín, bazalka, tymián a mnoho ďalších.

Ako si pripraviť domáci repelent?

Spôsobov je niekoľko. Môžete použiť čerstvé bylinky a korenia alebo využiť silu esenciálnych olejov, ktoré sú koncentrovaným extraktom z daných rastlín.

Repelent na alkoholovom základe

Najpoužívanejším sa stal alkoholový repelent, hlavne pre svoju pohodlnú aplikáciu cez rozprašovač a taktiež preto, že nemastí ako olejový repelent. Okrem toho, že si nezašpiníte oblečenie, sú aj ľudia, ktorým nie je príjemný mastný pocit.

Repelent si pripravíte jednoducho – do alkoholu (99,9%) nakvapkáte zmes zvolených vôní, pričom treba jednoducho zobrať svoj sedliacky rozum do hrsti a použiť menšie množstvo výrazne účinných vôní, ako je škorica, klinček či tea tree, aby ste si nespôsobili alergickú reakciu z neprimeranej koncentrácie. Na 100 ml použite približne 40 kvapiek esenciálnych olejov (najlepšie zmes dvoch až štyroch vôní, napríklad 5 kvapiek klinčeka, 15 kvapiek mäty, 10 kvapiek citróna, 10 kvapiek levandule), pričom oleje rozptýľte najprv v alkohole (1/3 základu) a dolejte 2/3 destilovanou alebo prevarenou vodou.

Pred každou aplikáciou zmes dôkladne pretrepte, pretože oleje sa pre svoj mastný základ zvyknú usadiť na povrchu zmesi. Takýto repelent je vďaka obsahu alkoholu vlastne konzervovaný a má neobmedzenú trvanlivosť, no je potrebné ho skladovať na suchom, tmavom a chladnom mieste. Ideálne je pripraviť si zmes, ktorú za danú sezónu spotrebujete.

Repelent na olejovom základe

Táto príprava je ešte jednoduchšia. Na 100 ml použite rovnako približne 40 kvapiek zmesi esenciálnych olejov. Za najúčinnejší olejový základ sa považuje nimbový olej, ktorý sám osebe má repelentné účinky, no k tomu adekvátnu arómu. Inak môžete použiť akýkoľvek preferovaný olej. Olejový repelent sa osvedčil hlavne pri zvieratkách, domácich miláčikoch, ale mám aj známeho, ktorý takto účinne chráni pred otravným hmyzom svoje kone. Výhodou je, že pipetou viete pohodlne aplikovať olej cez hustú srsť zvieratka až na kožu a tam ho rozotrieť.

Ak stolerujete olej, pokojne použite tento repelent aj na seba. Jeho účinok je dlhší ako pri alkoholovom repelente, ktorý po čase vyprchá.

Môj bylinkový repelent

Pokiaľ máte doma bylinky tak ako ja, nemusíte prioritne siahať po esenciálnych olejoch. Môžete si v alkohole vymacerovať levanduľu, škoricu, klinček, či rozmarín, tymián a doliať zmes 2/3 destilovanej alebo prevarenej vody. Mne sa osvedčila kombinácia levandule vymacerovanej v alkohole, doplnenej o esenciálne oleje mäty a tea tree.

Bylinky môžete samozrejme macerovať aj v oleji a pripraviť si tak olejový repelent.

Článok pre vás napísala:

Martina Oboňováludwigovsvet.webnode.sk

FB: Ludwigov svet




Pridaj komentár