Až na pár výnimiek si abjangu môže dopriať každý človek. Masáž nie je určená len na riešenie už existujúcich problémov, ale pôsobí aj preventívne. Možno si ju užiť aj ako relaxačnú masáž, ak si túžite oddýchnuť. Pokiaľ sa už človek necíti stopercentne zdravý, abjangu možno absolvovať ako podpornú liečebnú procedúru.

Vpredchádzajúcom článkubolo vysvetlené pôsobenie olejovej masáže abjangy. V dnešnom článku sa dozviete, v akých prípadoch je abjanga obzvlášť vhodná, kedy nie je vhodná a ktoré oleje je možné pri masáži použiť.

Abjanga je zvlášť vhodná pri týchto problémoch

– pripsychickom alebo fyzickom vyčerpaní, únave

– pri celkovom fyzickom napätí, stuhnutých svaloch

– ak bolia kĺby, praskajú kĺby, pri zníženej pohyblivosti kĺbov, pri artróze

– pri kŕčoch v končatinách

– ak je ochabnuté svalstvo, nerovnomerne rozložený telesný tuk – zvyčajne sú to toxíny – masáž spevňuje a odstraňuje toxíny – postava sa spevňuje

– pri suchej pokožke

– pri tráviacich problémoch, plynatosti, zápche

– pri problémoch s krvným a lymfatickým obehom

– pri často sa opakujúcich prechladnutiach

– pri strese

– ak sú problémy so spánkom

– pri problémoch s nesústredenosťou, nervozitou, zabúdaním.

Pri pravidelnej aplikácii abjangy dochádza k celkovému omladeniu tela a zlepšeniu fungovania tkanív a vnútorných orgánov a posilneniu imunitného systému. V neposlednom rade k uvoľneniu na psychickej úrovni.

V starých spisoch sa uvádza, že pokiaľ chce človek upevniť a posilniť svoje zdravie, ochrániť sa pred chorobami, prípadne podporiť liečbu choroby, mal by olejovú masáž užívať každý deň.

Kedy by sa masáž abjanga nemala vykonávať

– ak v tele prebieha zápal

– pri horúčke

– po jedle (do 1 hodiny)

– u osôb trpiacich nadváhou olejová masáž nie je vhodná – vhodnejšie je použitie púdru

– pri infekčných kožných chorobách

– pri rakovine.

Oleje používané pri masáži abjanga

Pri masáži sa používajú oleje lisované zo semien rôznych rastlín. V dnešnej dobe existuje neprieberné množstvo olejov. Pri masáži olej zohráva aj inú úlohu než je zabezpečenie kĺzavosti. Každý olej má určité špecifické vlastnosti, ktorými pôsobí na telo a psychiku a teda na celkové zdravie. Je to jeden zo spôsobov, ako využiť liečivé vlastnosti rastlín.

Nižšie je popísané pôsobenie základných rastlinných olejov tradične používaných pri abjange.

Sezamový olej

Jeho výnimočnosť spočíva v schopnosti preniknúť do najhlbších vrstiev tela.

Ako voda, ktorá sa dostane aj medzi zrnká piesku, sezamový olej dokáže preniknúť až do kostí. Cez pokožku sa vstrebáva do hlbšie položených tkanív, dodáva im výživu, tým ich posilňuje a obnovuje ich pružnosť a zároveň z nich uvoľňuje napätie.To znamená, že týmto spôsobom účinkuje nielen na pokožku, ale aj podkožný tuk, svaly, kĺby, kosti a kostnú dreň. Odstraňuje suchosť tela. Pokožke dodáva pružnosť, vyhladzuje ju, celkovo zlepšuje jej zdravie. Jeho pravidelnou aplikáciou môžu zmiznúť vyrážky, ktorých pôvod spočíva v suchosti.Vyživuje kĺby, zvonka sa odporúča aplikovať, keď kĺby praskajú pri pohybe, je to prejav vysychania synoviálnej tekutiny v kĺboch. Pri artróze (pokročilý stav suchosti kĺbov), pri reume. Pri vonkajšom použití premazáva aj kosti – používa sa ako prevencia vzniku osteoporózy, ale aj v prípade, že je už rozvinutá.

Odstraňuje únavu spôsobenú podvýživou a poruchou spánku. Sezamový olej uzemňuje, preto jeho pravidelná aplikácia môže zlepšiť spánok a celkovo zmierniť vnútornú nervozitu.

Hodí sa k natieraniu pokožky tela namiesto pleťového mlieka, k masáži, výplachom úst, zábalom na vlasy, na klystír, do kuchyne.

Jazmínový olej

Zvláčňuje a vyživuje vlasovú pokožku, zabraňuje predčasnému šediveniu vlasov, preto sa používa k masáži hlavy. Vôňa jazmínu upokojuje myseľ a pôsobí ako afrodiziakum.

Kokosový olej

Je ťažký a chladivý, preto veľmi výživný. Podporuje rast a správny vývoj tela.

Podporuje rast vlasov, zvláčňuje a vyživuje vlasovú pokožku, zabraňuje predčasnému šediveniu vlasov. Dodáva vlasom výživu a hodvábny lesk a uľahčuje rozčesávanie, preto sa zvykne aplikovať na hlavu.

Vnútorne sa používa pri problémoch s močením, dýchaním, pri kašli, svrbení a ekzémoch. Rýchlo hojí rany a čistí krv, pomáha pri problémoch s trávením, cukrovke, vyrážkach a parazitoch.

Pozor však, pri oslabenom trávení môže spôsobiť problémy, pretože je ťažký, teda je väčšou záťažou na trávenie. Takisto treba brať do úvahy jeho schopnosť ochladzovať, čo môže spôsobovať problém pri zvýšenom vnútornom chlade a v zimnom období, zvlášť v našom podnebnom pásme.

Vďaka ochladzujúcej vlastnosti je dobrý na popáleniny a po opaľovaní. Používa sa na masáž hlavy a pri prehriatí.

Mandľový olej

Je výživný, posilňujúci, hojivý, vhodný najmä na jemnú a suchú pokožku. Zlepšuje pamäť, inteligenciu, rýchle uvažovanie, vyživuje mozgovú kôru, upokojuje myseľ, preto je dobrý premasáž hlavy. Je jemnejší ako sezamový olej, preto sa odporúča používať na tvár namiesto krému, pravidelná aplikácia zlepšuje zdravie pokožky.

V našom salóne v Bratislave je táto príjemná a ozdravná masáž poskytovaná skúsenou ajurvédskou masérkou, ktorá popri masáži vie v prípade potreby usmerniť pri chybách v dennom režime vedúcich k fyzickej a psychickej nepohode.

Abjanga v Savitryi

Intímne terapie v Savitryi

Pridaj komentár