Posledná časť o liečivých koreniach v ajurvédskej kuchyni.

Sezamové semienko

Ajurvéda ho považuje za silný tlmič vát. Obsahuje 57% tuhého oleja, veľmi prospešného pre ľudský organizmus a množstvo minerálnych látok. Je vhodné na liečbu bronchitídy a proti bolesti kĺbov.

Škorica

Podľa ajurvédy má zahrievajúci účinok. Má jedinečnú vôňu aj chuť. Je slizovitá so sťahujúcim účinkom. Hneď po konzumácii sa rozšíri po celom tele a prenikne do krvi. Prináša do tela teplo. Zlepšuje trávenie, podporuje chuť do jedla, čistí krv, má silný protizápalový vplyv a zabraňuje vzniku nečistôt. Má priaznivý vplyv na mozog a upravuje menštruačný cyklus. Je vhodná na podporu pri pôrode so slabými kontrakciami maternice. Je výborné tonikum a podporuje peristaltiku čriev. Pomáha proti plynatosti, dáveniu, pri kŕčoch v žalúdku, bolestiach čriev, reume, bolesti hlavy a zubov. Pomáha dokonca aj pri liečbe rakoviny. Kryštalická kyselina škorice je súčasťou séra používaného pri tuberkulóze. Používa sa pri liečbe týfusu a kvapavky. Inhalovanie varenej škoricovej kôry pomáha proti chrípke. Nesmie sa podávať v tehotenstve, pretože spôsobuje zmenšenie plodu. Jej nadmerné užívanie môže mať neblahý vplyv na obličky a močový mechúr.

Sumah

Má kyslé červené plody a ovocnú chuť. Pomáha pri miernych žalúdočných problémoch a proti hnačke.

Šafran

Podľa ajurvédy je šafran ohnivá rastlina má unikátnu jemnú nahorkastú chuť a vôňu. Šafran je veľmi uznávaný liek v indickej, tibetskej a starogréckej medicíne. Používa sa pri liečbe žalúdočných problémov, pri nepravidelnej a bolestivej menštruácii, pri horúčke, chrípke a kašli, astmatických problémoch, bolestiach v panvovej oblasti, zväčšenej pečeni, psychických problémoch, melanchólii, nervových chorobách. Má antiseptické účinky a stimuluje rast svalstva. Dodáva telu správnu farbu a posilňuje všetky vnútorné orgány. Pôsobí močopudne a žlčopudne. Je to silné tonikum a afrodiziakum. Pri bolestiach kĺbov sa listy zahrejú a prikladajú na kĺby. Pri bolestiach hlavy ho mažeme na čelo. Pri chrípke a kašli ho zmiešame s mliekom a pijeme teplé šafranové mlieko. Šafran posilňuje srdce, pomáha proti nespavosti a má aj afrodiziakálne účinky. Pri väčších dávkach spôsobuje prekrvenie vnútorných orgánov, čo najmä v tehotenstve môže spôsobiť potrat. Navyše väčšie dávky pôsobia ako droga a pri častom užívaní môže vzniknúť na šafran závislosť.

Šalvia

Obsahuje silicu, flavonoidy, triterpeny, horčiny, thiamin a kyselinu nikotínovú. Má veľmi príjemnú, opojnú vôňu a silno korenistú chuť. Podporuje chuť do jedla, trávenie, zlepšuje činnosť pečene a žlčníka. Zmierňuje mentálnu vyčerpanosť, ničí choroboplodné zárodky, posilňuje schopnosť sústrediť sa, zlepšuje činnosť mozgu, zmyslov aj pamäti. Vďaka svojim antiseptickým účinkom ničí baktérie, má protizápalové účinky, zabraňuje hnačkám, znižuje plynatosť a pôsobí proti kŕčom zažívacieho traktu. Pomáha pri zápaloch sliznice, najmä pri angínach. Zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav, odolnosť a pružnosť ciev. Šalvia je dobrá proti poteniu. Starí Gréci ju užívali proti vredom aj hadiemu uštipnutiu. Nie je vhodná pre kojace ženy, lebo znižuje tvorbu mlieka.

Tymian

Je to aromatická bylinka s výnimočnou chuťou a vôňou. Pôsobí proti črevným parazitom, plynatosti, pri zápaloch žalúdka. Zmierňuje hnačky, zmierňuje kašeľ a pomáha pri bronchitídach. Má antiseptické účinky, podporuje trávenie. Je to prírodné antibiotikum. Tymian nie je dobré užívať v tehotenstve. Veľké množstvo tymianu môže spôsobiť aj otravu.

Vanilka

Má charakteristickú vysoko cenenú vôňu a chuť. Na Slovensku je obľúbená, ale ajurvéda ju nepoužíva. Tuzemské zdroje uvádzajú, že pôsobí priaznivo na srdce, odstraňuje únavu, zaháňa strach a je afrodiziakum. V aromaterapii je vôňa vanilky používaná na posilnenie a osvieženie mysli.

Zázvor

Ajurvéda pokladá zázvor za zahrievajúci. Má sladkú korenistú vôňu a pálčivú chuť. Podľa čínskej medicíny zvyšuje jang. Je veľmi účinný proti tuhnutiu svalov a proti svalovým kŕčom. Je výborný pri nachladení a škriabaní v krku, pri hnačkách a pri žalúdočných problémoch, lebo zahrieva žalúdok. Zvyšuje vylučovanie enzýmov v brušnej dutine, podporuje trávenie a vstrebávanie, pomáha proti cestovnej nevoľnosti, aj pri poruchách trávenia. Zlepšuje krvný obeh, zrýchľuje tep, čistí krv aj telo, lieči choroby kože, pomáha eliminovať krvné zrazeniny, reguluje vnútornú teplotu, zastavuje pocit hladu.

Čerstvý zázvor podporuje trávenie, pôsobí proti dáveniu, zvyšuje tvorbu slín, má kardiotonické a stimulačné účinky. Používa sa pri zápaloch semenníkov, vysokej hladine cholesterolu v krvi, zápale pankreasu, črevných infekciách, plynatosti a hnačke. Je užitočné mať doma zázvorový sirup, lebo je to veľmi dobrý liek proti bežnému nachladnutiu, kašľu, bronchitíde, chrípke, astme a ochoreniam horných a dolných ciest dýchacích.

Pre prípad zlého trávenia je výborná kombinácia zázvorovej šťavy zmiešanej v pomere 1:1 s citrónovou šťavou a čiernou soľou. Táto kombinácia pomáha aj proti nechutenstvu. Pri pokašliavaní a chrapote stačí cmúľať kúsky čerstvého zázvoru, kým problém nezmizne. V prípade zvracania zmiešajte zázvorovú a cibuľovú šťavu v pomere 1:1 a podávajte po lyžičkách. Proti reumatickým problémom sa okrem zázvorových obkladov používa aj sušený zázvor zapíjaný vodou. Pri bolestiach hlavy pomáha zázvorový obklad.

Predchádzajúce časti:

Ajurvéda – korenia z hľadiska pôsobenia na naše zdravie

Ajurvéda – korenia z hľadiska pôsobenia na naše zdravie 2


Súvisiace články:

Ajurvéda – korenia z hľadiska pôsobenia na naše zdravie

 

– Ajurvéda – korenia z hľadiska pôsobenia na naše zdravie. 2.časť

 

– Ajurvéda – najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete

 

– Ajurvéda – Strava v rôznych ročných obdobiach: Zima

 

– Ayurvéda – určenie konštitúcie jednotlivca


Pridaj komentár