Na poliach dozreli a na pultoch trhovísk sa už objavili prekrásne dary jesene – tekvice. Smotanové, zelené, béžové, oranžové, červené. Hladké aj bradavičnaté, guľaté, ploské, hruškovité, diskovité… všetkých tvarov a veľkostí.

Zopár malých rôznofarebných tekvičiek pekne naaranžovaných osvieži ako dekorácia každú kuchyňu a vytvorí príjemnú atmosféru žijúcu v súlade s prírodou.

Polievočka z hokkaido tekvičiek tiež urobí radosť celej rodine. Okrem toho je veľmi zdravá a výborne energeticky vylaďuje telo. No a už jej svietivo oranžová farba je liekom proti depresii.

Pripravíte ju takto: Z umytej tekvice odkrojíte oba konce, rozrežete ju na dve polovice a vydlabete dužinu. (Nevyhadzujete ju. Môžete ju ešte použiť. Buď, ak je mladá, ju nakrájanú podusíte s ostatnou tekvicou, alebo ju dáte do mrazničky a semená neskôr opečiete ako bežné tekvicové semená). Potom neošúpanú ! tekvicu nakrájate na malé kocky. Na kokosovom oleji osmažíte bielu cibuľu nakrájanú na drobno, pridáte tekvicu, ochutíte soľou, kurkumou, muškátovým orechom, lyžičkou jablčného octu alebo troškou bieleho vína a podusíte. Keď je tekvička udusená, rozmixujete ju a pridáte do nej troška smotany na šľahanie. Umelecké duše do oranžovej polievky vyrobia biele smotanové kruhy alebo srdiečka. Výzdobu vylepšíte na záver tým, že ju pokvapkáte zeleným tekvicovým olejom a pridáte opražené tekvicové semienka.

Iná možnosť je: tekvičku hokkaido upiecť aj so šupou a potom nakrájať na kocky a dodržať predchádzajúci recept, ale namiesto tekvicových semien môžete pridať do uvarenej polievky krutóny, na kocky pokrájanú cesnakovo syrovú topinku a namiesto bieleho vína, či jablčného octu pridajte šťavu z jedného pomaranča a troška balzamika.

Zaujímavý je aj koláč z hokkaida. Na jeho prípravu potrebujete desať – pätnásť minút a pečie sa cca 45 minút na 180 °C .

Potrebujete :

  • 4 šálky nakrájaného hokkaida
  • 1 šálku hnedého cukru
  • 1/2 šálky vody
  • 125 g rozpusteného masla
  • 1 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 1šálku mlieka
  • 1/2 šálky bieleho jogurtu
  • Mletú škoricu a muškátový orech

Postup: Na panvicu dáme cukor a necháme ho troška skaramelizovať, podlejeme ho vodou, pridáme ošúpanú tekvičku nakrájanú na mesiačiky, alebo na plátky cca 2 cm hrubé a dusíme kým troška nezmäkne. Príliš ich neduste, chutnejšie sú trocha tvrdšie (ale každému podľa gusta). Cesto pripravíme tak, že zmiešame múku s práškom do pečiva, so škoricou a s muškátovým orechom, potom prišľaháme chladné mlieko a jogurt. Vznikne nám hladké, pomerne riedke cesto.

V predhriatej rúre (alebo externe) rozpustíme maslo na dne zapekacej nádoby, na rozpustené maslo vylejeme riedke cesto, nezľaknite sa, ak ho maslo zatopí. Je to v poriadku. Na vrch cesta poukladáme hokkaido aj so šťavou. Celé to vložíme naspäť do horúcej rúry. Po 45 minútach vytiahneme voňavú, zdravú a chutnú dobrotu. Podávame so šľahačkou, s pomarančovou marmeládou, so zmrzlinou, so zrejúcim syrom, alebo bez pridanej hodnoty. Koláč sa môže konzumovať aj teplý, aj studený.

Slaná obdoba využitia tekvičky sú napríklad: Špagety s hokkaidom a tuniakom

Potrebujete:

  • 1 – 2 hokkaido tekvičky
  • 2 cibule, 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 konzervu drveného tuniaka v oleji
  • 1 kyslú smotanu
  • 2 dl bieleho vína
  • olivový olej
  • provensálske korenie
  • čerstvú bazalku
  • oreganotymian
  • pažitku
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • vrecúško špagiet.
  • na predjedlo – paradajky , parenica (mozarella) olivový olej

Špagety uvaríme podľa návodu. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na kokosovom oleji. Pridáme postrúhanú mrkvu, petržlen, hokkaido, provensálske korenie, podlejeme vínom, prikryjeme a dusíme. Do udusenej zeleniny pridáme drveného tuniaka, stebielko tymianu, nadrobno pokrájané oregano, bazalku, smotanu, zmes premiešame a krátko povaríme. Do odstavenej zmesi pridáme nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať, pažítku. Všetko to zmiešame so špagetami.

A prečo máme konzumovať počas celej jesene a zimy hokkaido, alebo iné tekvice? Lebo sú nielen krásne, ale aj chutné a zdraviu prospešné. Ich liečivé účinky sa prejavujú najmä v oblasti žalúdka, pankreasu a sleziny. Tekvice sú bohaté na minerálne a stopové prvky, konkrétne hokkaido a tekvice oranžovej a červenej farby aj na karotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A. Samozrejme iba v prípade, že sú pripravované s olejom alebo iným tukom, pretože je rozpustný iba v tukoch. Dužina obsahuje veľmi veľa draslíka a málo sodíka, čo má priaznivý účinok pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení. Konzumácia hokkaida pôsobí cez zlepšenie stavu pečene aj na zrak, na stav pokožky. Tekvica má mimoriadne vysoký obsah zinku, hlavne v semenách, čo zlepšuje stav pľúc a nechtov. Pri príprave neodhadzujte dužinu so semenami. Dá sa povariť, či podusiť a pomixovať napríklad do polievky, ak je staršia a semená sú tvrdšie, môžete ich upražiť, alebo upiecť. Pre diabetikov je významný inulín, ktorý má sladkú chuť a v tele pôsobí aj ako vláknina, čo podporuje peristaltiku čriev a pôsobí proti ohrozeniu rakovinou hrubého čreva.

A ešte pikoška na záver. Jedzte tekvice pokiaľ sú. V britských novinách vyšla správa, že oslavy Halloweenu sú ohrozené nedostatočnou úrodou tekvíc. Na vine je chladné a suché tohtoročné britské leto. Úroda sa znížila o 20%. Mnoho tekvíc ešte nedozrelo, preto sa očakáva aj ich zvýšená cena. My si na Halloween vystačíme aj sviečkami , ale pekne vydlabaná tekvica s vyškerenou tvárou poteší najmä rodiny sa deťmi. Pri príprave strašiaka je vždy príjemná atmosféra a spoločné zdieľanie zúčastnených. Iba zopakujem, že Halloween sa oslavuje 31. októbra v predvečer Sviatku všetkých svätých. Nejde o americký rituál, ale o tradičný sviatok Keltov, ktorí verili, že v túto noc môžu prichádzať duše mŕtvych do pozemského sveta. V túto noc je závoj medzi svetmi redší. Aby ľudia zastrašili duchov, vyrezávali do tekvíc strašidelné tváre a do nich vkladali sviečky.

Autor: Natália Krížová


Pre zdravé a výživné stravovanie odporúčame túto knihu:

Gennadij P. Malachov – Zlatá pravidla stravování – Známy lekár a liečiteľ si je vedomý toho, že dnes existuje obrovské množstvo kníh o výžive. Pokúsil sa teda dať dokopy najdôležitejšie všeobecné princípy, ktorými by sme sa mali riadiť, ak chceme zdravo jesť a byť zdraví. Patrí k nim jesť v kľude a pomaly, len čerstvé a čerstvo pripravené jedlá, na ktoré máte práve chuť, a len vtedy, keď ste hladní, pričom po prvých pocitoch nasýtenia třeba s jedlom skončiť.

Úryvok: Potraviny živočišného původu je možné konzumovat po celý rok, ale nejlépe jen dvakrát až čtyřikrát během týdne, přičemž platí: čím je organismus mladší, tím častěji si je může dovolit, a čím je starší, tím musí být při jejich konzumaci opatrnější. Živočišné produkty je třeba střídat, nikoli jíst stále tytéž: jednou za dva týdny vařené vepřové nožky čili chrupavku (to abyste doplnili zásoby vaší vlastní), jednou až dvakrát týdně vejce a občas to prohodit masem, rybami a dalšími masnými výrobky.

Pôvodná cena: 11.90 EUR, Zľava: 10%, Naša cena: 10.71 EUR


foto: https://pixabay.com/


Pridaj komentár