Do organizmu sa počas života dostávajú rôzne látky, ktoré sú pre organizmus nebezpečné. Nazývame ich aj toxické látky alebo aj toxíny. Toxíny pritom nemusia pochádzať len z prostredia mimo organizmu, niektoré toxíny si telo vyrába aj samé.

Detoxikáciu si však väčšina ľudí spája len s toxínmi, ktoré vstupujú do tela z vonkajšieho prostredia. Zbavovanie sa toxínov sa odborne nazýva biotransformácia. V tomto procese strácajú jedovaté látky, teda toxíny svoju toxicitu (jedovatosť) a preto sa tento proces zbavovania jedov ľudovo nazýva detoxikácia.

Toxíny pôsobia v organizme mnohými rôznymi spôsobmi ako napr:
môžu brániť, aby telo využívalo látky, ktoré potrebuje. Mnohé ťažké kovy bránia tomu, aby organizus vedel dobre využiť minerály a stopové prvky. Olovo napríklad bráni, aby bol v tele využítý vápnik. Toxíny dokážu blokovať mnohé enzýmy. Enzýmy potom nedokážu plniť svoju úlohu a v tele sa budú zasekávať rôzne reakcie môžu aktivovať vysokú tvorbu iných, pre telo jedovatých látok ako sú napríklad voľné radikály viažu sa na telu vlastné tkanivá a spúšťajú zápal

Pôsobenie toxínov na organizmus je rôznorodé a ich následkom môže byť vznik chronických ochorení. A ak už je človek chorý, jeho ochorenie sa bude vplyvom toxínom zhošovať.

Výsledkom pôsobenia toxínov v tele môže byť:
– rakovina
– chronický únavový syndróm
– fibromyalgia
– viacnásobná citlivosť na rôzne kovy 
– oslabenie imunity
– a podobne

Zdrojmi toxínov pre organizmus môžu byť:
– lieky
– pesticídy
– kozmetika
– konzervanty v potravinách 
– rozpúšťadlá v rôznych chemikáliách
– exhaláty z výfukov a komínov
– atď.

Ľudské telo sa snaží toxíny a škodliviny vylúčiť. K tomu používa rôzne vylučovacie systémy a toxíny vylučuje cez:
– moč
– stolicu
– cez pokožku
– cez sliznice

Celé vylučovaie toxínov, teda jedov, nie je nič iné ako čistiaci proces, cez ktorý sa snaží organizmus udržať zdravý stav. Ak sa to telu dobre nedarí, začnú sa toxíny v tele ukladať a spolupodieľať na vzniku chorobných stavov.

Postup tela pri zbavovaní toxínov

Proces zbavovania sa pre telo jedovatých látok prebieha vo viacerých krokoch, fázach.

I.Fáza – v prvej fáze zbavovania sa jedovatých látok v tele sa využívajú rôzne enzýmy ako napr. Cytochróm P450 monooxygenáza. Táto fáza sa odborne volá FUNKCIONALIZOVANIE. Enzýmy premieňajú jedovaté látky do takej formy, aby sa ich telo dokázalo zbaviť. Táto fáza je pre telo najnebezpečnejšia.

V tejto fáze enzýmy menia jedovaté látky cez rôzne chemické reakcie a pri týchto chemických reakciách z nich vznikajú neraz jedovatejšie medziprodukty ako je samotná látka, ktorej sa telo snaží zbaviť. Dokonca sa jedovatosť týchto medziproduktov môže zvýšiť až o 25%. Preto je proces zbavovania sa toxínov veľmi nebezpečný a môže dokonca spustiť také ochorenia ako rakovina.

Aj mnohé lieky sa nedostanú pri testovaní ďalej k používaniu, lebo pri odbúravaní liečiva sa ukáže, že keď sa liečivo odbúrava, vznikajú oveľa jedovatejšie látky ako je samotné liečivo. Takto dochádza k otravám organizmu.

Prvá fáza zbavovania sa jedov je závislá od enzýmov. A enzýmy sa dokážu tvoriť len vtedy, ak je telo dobre zásobné živinami ako napr. vitamíny B2 alebo B3. Bez týchto vitamínov sa nedokážu tvoriť enzýmy potrebné na túto fázu detoxikácie. Tento proces môže byť brzdený mnohými látkami ako warfarin (lieky na riedenie krvi), lidocain (lieky proti bolesti), fluvastatin (liek na znižovanie cholesterolu), kokain (droga), ibuprofén (liek na bolesť), fluoxetín (antidepresívum), omeprazol (liek na znižovanie kyslosti žalúdka), extrakt z harmančeka, ale napr. aj látky ako piperín či látky nachádzajúce sa v grepfruide. Samozrejme tento zoznam nie je kompletný. Preto ak vám lekár povie, že by ste nemali pred užitím lieku jesť grepfruit, je to preto, aby sa do tela nedostalo neprimerané množstvo liečiva. Grepfruit totiž “vypína“ niektoré detoxikačné enzýmy I.fázy

II.Fáza – v druhej fáze sa látky, ktoré vzniknú v prvej fáze naviažu na iné látky. Táto fáza sa odborne volá konjugácia. Aby táto fáza mohla prebehnúť, sú potrebné mnohé živiny ako vitamín B3, B6, B12, rôzne kyseliny ako kyselina glukurónová či aminokyselina cysteín, minerály ako selén, zink, meď mangán. Aj v druhej fáze detoxikácie sú potrebné mnohé enzýmy ako napr. glutation-S-transferáza, sulfotransferáza či metyltransferáza. Ak by ste chceli vedieť kedy je druhá fáza detoxikácie oslabená, tak je to napr. pri zvýšenom bilirubíne.

III. Fáza je vylučovanie. Táto fáza sa odborne nazýva exkrécia. Zvyčajne prebieha bez ďalších chemických zmien, ktoré prebiehajú napr. v prvej fáze. Táto fáza je závislá od energie, lebo vyvezenie toxínov z tela von je energeticky náročný proces.

Toxíny sa zväčša vylučujú z tela von cez črevo alebo obličky. Preto je dôležité prijímať počas detoxikácie vysoké množstvo tekutín a konzumovať dostatočné množstvo vláknin. Ak prijímame dostatočné množstvo vláknin, škodlivé látky sa môžu na ne naviazať a cez stolicu sa vylúčia von. Ak však chýbajú rozpustné vlákniny, toxíny sa nemajú na čo naviazať a dochádza k ich spätnému vstrebávaniu do tela. Ak sa na tento fakt pri detoxikácii zabudne, človek môže mať príznaky otravy a pritom sa detoxikuje. Jednou z najlepších vláknin pri detoxikácii je akáciová vláknina. Tá dokáže na seba naviazať až 100 násobok svojej hmotnosti.

Pri detoxikácii hrá dôležitú úlohu aj hodnota pH v tkanive a v moči. Alkalické látky sa lepšie detoxikujú v kyslom prostredí, naopak v alkalickom sa zase lepšie vylučujú kyslé látky a ťažké kovy. Preto sa neodporúča trvalá alkalizácia moču, ako sa to často vyžaduje. Prechod medzi mierne alkalickým a mierne kyslým močom je správnou voľbou pri detoxikácii.

Ako by sme sa mali správne detoxikovať?

Pri detoxikácii by sme mali postupovať opačne, ako prebiehajú jednotlivé fázy zbavovania sa jedov. Treba naskôr zabezpečiť, aby bolo v čreve dostatok rozpustných vláknin. Potom treba podporiť fázu II. kde sa dodajú potrebné živiny a nakoniec sa posilní fáza I. Pri detoxikácii by bolo je vhodné zistiť, či človek netrpí “syndrómom deravého čreva”. Ak človek trpí syndrómom deravého čreva, zníži sa tvorba bielkovín, ktoré prenášajú jedovaté látky z pečeňových buniek do žlčových kanálikov na vylúčenie. Telo potom zastaví detoxikáciu, lebo rozpozná, že sa jedy pri priepustnosti čreva vstrebavajú späť.

TIP: Medzi najkvalitnejšie rozpustné vlákniny patrí akaćiová vláknina. Môžete si ju kúpiť napr. TU


S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com


Súvisiace články:

  – Prečo sa ľudom nedarí udržiavať zápaly pod kontrolou?

 

– Mýty o stukovatenej pečeni

 

– Trpíte histamínovou intoleranciou či alergiou na ťažké kovy?

 

– Toto by mali vedieť všetci užívatelia liekov proti bolesti

 

– Prečo drahé a moderné protizápalové lieky nedokážu vyliečiť zápal, ale dokážu spustiť rakovinu?


foto: https://www.flickr.com, with wind, licenses


One Comment

  1. Pingback: Novolunový reštart osobného a kolektívneho vedomia – Šťastná rovnováha

Pridaj komentár