Omega 3 mastné kyseliny sú vo všeobecnosti považované za top produkt v oblasti zdravia. O omega 3 mastných kyselinách ľudia vedia, že majú protizápalový účinok. Lenže ani toto nie je úplná pravda. To či omega 3 mastné kyseliny nachádzajúce sa najmä v ľanovom, konopnom, rybom či krilovom oleji budú pre telo prospešné pri „hasení“ zápalov závisí od antioxidačnej kapacity (koľko antioxidantov má telo k dispozícii na vychytávanie voľných radikálov), ktorou telo v danej chvíli, keď sa tieto oleje užívajú, disponuje.

Photo: Marco Verch – OMEGA 3 written with fish oil capsules containing fatty acids. Link to the original photo and the license.

Väčšina (ak nie všetky) z chorôb, ktoré dnes trápia ľudí je spojená s oxidačným stresom. Oxidačný stres označuje poškodenie tela voľnými radikálmi. Voľne radikáli sú malé agresívne častice, ktoré vznikajú napr. pri imunitných reakciách, alebo pri výrobe energie. Ich bohatým zdrojom sú aj poškodené bunkové elektrárne – mitochondrie. Mitochondrie sú časti bunky, kde prebieha premena energie z potravy na bioenergiu.

Omega 3 mastné kyseliny a ich zdroje (rybí olej, ľanový olej a pod.) bohužiaľ neobsahujú vysoké množstvo antioxidantov. Pritom omega 3 mastné kyseliny sú extrémne citlivé na poškodenie voľnými radikálmi. Ak sa poškodia, menia sa omega 3 mastné kyseliny na toxické látky ako hydroxyalkenaly, hydroxynonenaly alebo aldehydy. Tieto látky majú na bunky a tkanivá veľký deštrukčný vplyv. Extrémne citlivo na ne reagujú tkanivá bohaté na tuky ako napr. nervový systém.

Keďže takmer väčšina chorôb ako aj psychický stres zvyšuje oxidačný stres, zvyšuje sa aj spotreba antioxidantov, ktoré dokážu chrániť vysokocitlivé omega 3 mastné kyseliny pred ich premenou na jedovaté alkenaly, nonenaly či aldehydy. Ak sa táto antioxidačná kapacita vyčerpá omega 3 mastné kyseliny spustia nie liečebný ale deštrukčný proces. tento proces môže vyústiť až do rizika vzniku rakoviny. Napr. v japonskej štúdii (Allen et al., 2004) sa skúmal vplyv diéty na rakovinu prostaty u 18 115 Japoncov. Žiadne jedlo nevykazovalo pozitívny účinok. Avšak Japonci, ktorí jedli veľa „zdravých“ rýb bohatých na omega-3 (viac ako 4-krát týždenne) mali o 54% vyššie riziko rakoviny prostaty v porovnaní s mužmi, ktorí jedli ryby menej ako dvakrát týždenne (Allen et al. al., 2004).

Omega 3 mastné kyseliny sú naozaj potrebné pre život. To dnes vie pravdepodobne každý. Čo už vie len málo kto, že omega 3 mastné kyseliny dobre fungujú len v prostredí bohatom na antioxidanty. A nad týmto sa dnes zamýšľa len málokto. Choroby, kde prebieha silný oxidačný stres, ale aj nadmerná psychická a fyzická záťaž, diabetes a akékoľvek zápalové ochorenie vytvára vysoký oxidačný stres. Preto ak chceme za týchto okolností užívať omega 3 mastné kyseliny a mať z nich úžitok mali by sme telu dodávať veľa antioxidantov. Ak nemáme dostatok antioxidantov zaplatíme si chorobu.

TIP: Ak hľadáte vhodnú kombináciu omega 3 mastných kyselín a antioxidantov jednou z možností je aj TocoProtect od Dr.Jacobsa. Ten obsahuje vysoké množstvo gamatokoferolu, ktorý patrí medzi najsilnejšie ochranné látky, brániace poškodeniu omega 3 mastných kyselín cez voľné radikáli. Môžete si ho kúpiť tu.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk, www.weltfit.sk, www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com


foto: https://www.flickr.com/


Súvisiace články:

– Serotonín – hormón šťastia, ako ho mať dostatok a čo robiť ak nám chýba

 

– Makový olej odporúčam najmä ľuďom, ktorí žijú v stresových podmienkach

– Trpíte histamínovou intoleranciou či alergiou na ťažké kovy?

 

– Prečo drahé a moderné protizápalové lieky nedokážu vyliečiť zápal, ale dokážu spustiť rakovinu?


Pridaj komentár