Rok sa nám pomaly končí a príroda i okolitá krajina sa čoraz viac zahaľuje do hmly, dni sú kratšie a všetko akoby spomaľuje a ponára tak hlbšie do seba. Jeseň a zima sú časom rozjímania a meditácii, kedy sme viac vo vnútri a to aj symbolicky.

V tomto čase sa otvárajú duchovné brány. Naši predkovia a bohovia sú k nám bližšie ako inokedy. Vône a farby sú intenzívnejšie a aj človek, ktorý nemá čas sa „zastaviť“, sa aspoň na chvíľku pozrie na oblohu a zhlboka sa nadýchne.

Ideálny čas na zapálenie sviečky, vonnej tyčinky či vykurovadla. Práve oni nám totiž umožňujú tieto magické okamihy prežiť naplno a využiť tak ich liečivý potenciál.

Vykurovanie je takmer rovnako staré ako oheň a jeho využitie siaha do dávnej histórie. Naši predkovia pravdepodobne objavili ich účinky na psychiku, pocity, náladu i zdravie počas používania rastlinného materiálu ako paliva. Rýchlo si uvedomili ich účinky a tak sa začali vykurovacie zmesi používať k mnohým účelom, k liečeniu, k očiste, ku zmene stavu vedomia i k magickým a rituálnym obradom, k uctievaniu božstiev. Vo vôňach sa spájajú ohromné sily neba a zeme, cez čuchové zmysly preniknú k našej duši a pocítime svoju zraniteľnosť a zároveň silu. Vône nás vťahujú do nesmiernej hĺbky skúsenosti, evokujú v nás niečo, čo sme možno už zabudli a prebúdzajú našu skrytú silu. Vykurovanie sa môže stať každodennou súčasťou vašeho dňa, tvorí totiž protipól stresu, hektičnosti a nedostatku zmyslovosti každej rutiny. Rituálu vykurovania prospieva ticho vnútorne zastavenie a pozornosť.

K intenzívnejšiemu rozjímaniu pomáhajú rôzne obrady, tie sa rôznia v rámci rozličných kultúr. Prinášame vám pár tipov v našom článku – prípadne je skvelé nebáť sa vytvoriť si vlastný rituál či obrad šitý na mieru osobnému vkusu a cíteniu. Ak nemáte žiadny, možno sa inšpirujete našou širokou ponukou vykurovadiel či exkluzívnych vonných tyčiniek.

———

OČISTNÉ RITUÁLY: Všetky národy majú vo svojej kultúre očistu prírodným spôsobom, ako sa zbavovať energetického odpadu, očistiť predmety, priestory, osoby. 

K tomuto je dobré vyskúšať napríklad Bielu Šalviu, jej vôňa je veľmi jasná, typicky korenistá, čerstvá, prečisťujúca, nezameniteľná. Tento druh šalvie rastie na západnom pobreží Ameriky. Severoamerický Indiáni ju považujú za najposvätnejšie bylinu a veľmi účinný liek. Je cenená hlavne pre svoje očistné účinky, preto sa používa pred rôznymi ceremóniami a rituálmi. Veľmi dobre prečisťuje miestnosti aj rôzne predmety, dokáže ale tiež vyčistiť našu dušu a pomôcť pri hľadaní cesty vo vlastnom živote. Ovplyvňuje ducha a posilňuje pamäť.

———

VYKUROVANIE K RITUÁLNYM ÚČELOM: Ľudia od dávnych čias boli silne spirituálny, hľadali útočisko v rôznych náboženstvách, filozofiách, učeniach. Rituálne vykurovadlá sa používajú k obetovaniu bohom, naviazaniu kontaktu s božstvami alebo s duchovnými bytosťami, naviazaniu kontaktu s predkami, tiež pri odprevádzaní zosnulých na onen svet, k zvýšeniu intenzity modlitby. Používajú sa silné živicové a drevité vône.

K týmto účelom sú vhodné napr. tieto vonné ihlančeky, vyrobené miestnymi obyvateľmi Peru a sú zaujímavou alternatívou k tradičným vykurovadlám. Môžu nám poslúžiť v okamihu, keď nemáme čas alebo priestor pre zapálenie vykurovadla, keď potrebujeme rýchlo a efektívne očistiť priestor, navodiť patričnú atmosféru alebo podporiť činnosť, pri ktorej sa kladie dôraz na spirituálnu stránku veci.

KOPÁL Kopálová živica má pre celú Južnú Ameriku podobný význam ako kadidlo pre Európu. Nesie v sebe silný jangový princíp, svojou energiou korešponduje s božskými vibráciami a symbolizuje slnečný aspekt. Kopál je najdôležitejšia obetina celej Latinskej Ameriky. Posilňuje spiritualitu, neutralizuje negatívne vplyvy a prečisťuje atmosféru.

Ihlanček zapáľte, ak chcete prečistiť priestor od negativity, zvýšiť spiritualitu a nechať sa prestúpiť duchovnou atmosférou starých predkolumbovských kultúr. Keď chcete očistiť seba, posilniť zvuk šamanských bubnov a prírodných rituálov

———

RITUÁLNE SVIEČKY: Zapaľujte ich, ak sa potrebujete zbaviť ťažkých negácií, dodať si energiu a silu, povzbudiť, podporiť svoju vnútornú múdrosť, aktivovať samouzdravujúce pochody aj zahnať temné sily a rozjasniť atmosféru. 

Sviečka so šalvioutieto výnimočné sviece sú ručne vyrobené z najkvalitnejšieho včelieho vosku, bylín a živíc, so snahou o čo najvyššiu kvalitu pri zachovaní prirodzeného pôsobenia, liečivých schopností i obradnej, ezoterickej či magickej funkcie. Jedná sa o veľmi vyvážené kompozície, spájajúce liečivé schopnosti včelích produktov, očistné účinky živého ohňa i jemnohmotné vibrácie a energie spirituálnych rastlín.

———

VYKUROVANIE MAGICKÉ: K týmto účelom sa pália hlavne vykurovadlá z jemnejších esencií, napríklad na pritiahnutie lásky, blahobytu, šťastia.

HARI vonné tyčinky sú omamne sladko opojné so zamatovo vôňou s typickými dotykmi pižmových hodvábne kvetinových zmesí, ktoré spolu vytvárajú sú neopakovateľnú a neuchopiteľnú, mystickú kompozíciu. Hari –  je výraz pre toho, kto nás zbavuje všetkých strachov a úzkostí.

———

VYKUROVADLÁ – AROMATERAPIA: Žijeme v dobe, ktorá je poznamenaná zhonom, stresom a domov si nosíme všetku túto záťaž. Vtedy je dobré svoj príbytok prevoniať a upokojiť svoju myseľ.

Kyara Eiju japonské vonné tyčinky sú vyrobené z vysoko kvalitných  vonných ingrendiencií, drevá, korenie, vonné oleje sú vyrobené z najčistejších prírodných esencií bez chemických prísad. Vôňa: je sladká, balzamová, živicová, podobná vanilke (benzoe), energia teplá a suchá, má upokojujúce účinky, uvoľňuje a vnútorne zahrieva.

———

VYKUROVADLÁ – LIEČENIE: Niektoré vonné tyčinky a vykurovadlá harmonizujú naše energetické centrá a priamym pôsobením na naše čuchové vnemy to ovplyvňuje funkcie našich orgánov a prispieva k ich normalizácii.

Čínske vonné tyčinky – Chladivý dotyk boli vyrobené presne za týmto účelom, podľa tradičnej čínskej medicíny.  Tieto vonné tyčinky sú starostlivo pripravené podľa tisíce rokov starých tajných receptov z tradičných vzácnych čínskych liečivých rastlín. Zapaľujú sa tieto pri stagnácii jedla a bolesti brucha, pre odstránenie prílišnej kyslosti a žalúdočnej neuróze, proti čkaniu, páleniu záhy. Tvorbe plynov a pocitom pnutia pod rebrami.

———

VYKUROVANIE MEDITAČNÉ: Ak máte svoju obľúbenú vôňu, prípadne radi experimentujete s novými, neznámymi vôňami a zároveň sa vám nedarí udržať všímavosť počas meditácie, vyskúšajte prepojiť meditáciu s vôňami na to určenými.

K tomuto účelu si je vhodné zapáliť napr. japonské vonné Mainichi-koh SANTAL. Veľmi príjemná a upokojujúca vôňa santalového dreva, ako stvorená k rozjímaniu a meditácii. Prinesie vašej mysli mier a pokoj, vašemu telu uvoľnenie. Používajte vždy, keď si chcete oddýchnuť, navodiť príjemnú atmosféru.

———


POZOR SÚŤAŽ!!!

nakúpte do konca roka v našom EUGENIKA ESHOPE, do poznámky pri objednávke uveďte VIA2018E – a automaticky sa dostanete do zlosovania, kde traja z vás získajú 30% zľavu na nákupy na všetky knihy a doplnkový tovar počas celého roka 2019.

———-

Viac produktov zo sveta vykurovadiel, vonných tyčiniek, sviečok či esenciálnych olejov nájdete v našom ESHOPE, alebo priamo v našich predajniach v Bratislave, či Banskej Bystrici. Tovar pravidelne dopĺňame.



foto: https://pixabay.com/


 

Pridaj komentár