Ak pokladom ajurvédy je zdravá strava, potom sú jej klenotom korenia a koreniny.

Keďže sú korenia vnímané ako liek, ich dávkovanie do jedál sa neriadi vždy iba podľa chuti, ale aj podľa stavu a konštitúcie konzumenta, podľa ročného obdobia (napríklad chilli by sa nemalo používať v chladnom pásme, lebo vyvoláva smäd a aj keď sa to nezdá, chilli pôsobí chladivo) a častí dňa (ráno, na obed, večer).

Nie je rozumné trebárs, ak máte prevažne ohnivú konštitúciu konzumovať večer jedlá, ktoré váš oheň ešte rozpália. Zdravý spánok sa zrejme len tak ľahko nedostaví. Rovnako nesprávne je zvyšovať si pitt konzumáciou zázvoru v letnom sparnom popoludní a čudovať sa, že sa vám pustí krv z nosa. Samozrejme môžeme hovoriť aj o ďalších faktoroch ako je napríklad namáhavosť práce, denné naladenie (napríklad, keď máte už od rána kyslú náladu, ešte si ju prekysliť množstvom sladkostí), atď. Keď človek pochopí všetky tieto súvislosti, varenie a pridávanie prísad sa stáva zmysluplnou krásnou alchýmiou, ktorá teší rovnako kuchára ako konzumenta. Len treba poznať nielen chuť, ale aj vlastnosti jednotlivých korenín. Veľa ľudí si neuvedomuje, že aj korenie má svoju nutričnú hodnotu (proteíny, tuky, uhľohydráty) a je súčasne zdrojom energie, ktorú nám odovzdáva. Okrem toho, že má kalorickú hodnotu, obsahuje aj minerály a stopové prvky. A pôsobí rôzne na priebeh chemických procesov v našom tele. Preto je dôležité, vybrať si v správny okamih správne korenie. Dnes sa pozrieme na známe korenia z hľadiska pôsobenia na naše zdravie.

Aníz

Ajurvéda ho považuje za ochladzujúci, obsahujúci sladkú a horkú a trpkú chuť. Povzbudzuje trávenie, preto ho mnohí Indovia po najedení žuvajú ako žuvačku. Okrem podpory trávenia tak získajú aj voňavý, príjemný dych. Aníz zmierňuje horúčku, zvyšuje tvorbu mlieka u dojčiacich žien, odstraňuje nevoľnosť, dávenie a pálenie očí. Je účinný pri problémoch so slezinou, pri bronchitíde, pri odkašliavaní, rozpúšťa hlieny, posilňuje žalúdok, ochladzuje mozog a využíva sa aj pri liečbe hystérie. Aníz môžete pridávať do rôznych jedál, koreniacich zmesí, pečiva, čalamád a zaváranín, alebo ho vylúhovať a piť ako čaj.

Asafoetida

Toto je základné korenie indickej kuchyne, známe je aj pod názvom Čertove lajno, v jedlách nahrádza cibuľu a cesnak. Na Slovensku ho dostať v biopotravinách v Čechách a dá objednať v spoločnosti Ajurvéda v denním životě. Podľa ajurvédy je toto korenie prehrievajúce, horké, mastné, trpké, ostré. Uvádzam tieto chute, aby ste pri ochutnávaní korenín nachádzali nielen prvotnú chuť, ale aj všetky hlbšie skryté vlastnosti. Na chuť a vôňu tohto korenia si našinec musí zvyknúť, pretože obsahuje veľa síry. Podporuje trávenie a chuť k jedlu. Stimuluje pľúca, srdce a krvný obeh. Pôsobí proti vystreľujúcim bolestiam a kŕčom, zabraňuje nadúvaniu. Ak toto korenie zmiešate s  troškou oleja, namočíte prst do tejto zmesi a budete  ním krúžiť okolo pupka v smere hodinových ručičiek, zbaví vás veľmi rýchlo bolestivých vetrov. Platí to aj pri bábätkách. Asafoetida čistí krv a telo zbavuje jedov. Upravuje menštruáciu, lieči močový mechúr, je účinným liekom pri chorobách nervov, napríklad pri zápale trojklaného nervu. Pri čiastočnom ochrnutí, angíne pectoris, hluchote a slepote.

Toto korenie by nemali užívať ľudia s žalúdočnými vredmi. Pri dlhodobom užívaní sa môže stať, že bude človek pociťovať dráždenie v krku, ako keby jedol veľa cesnaku, či cibule.

Do jedál sa používa v malom množstve, zväčša sa predáva zmiešané s múkou, lebo inak má veľmi nepríjemnú chuť.

Bazalka

Voňavé prehrievajúce korenie s antibakteriálnymi účinkami, dodáva chuť do jedla, podporuje tvorbu žalúdočných štiav, pôsobí proti plynatosti, stimuluje krvný obeh. Zmierňuje a lieči žalúdočné kŕče a poruchy trávenia spôsobené dlhoročným užívaním liekov. Uľahčuje odkašliavanie a je dobrým pomocníkom v boji proti reumatickým bolestiam. Je výborné laxatívum a odporúča sa hojne ju používať, ak máte problémy so žlčníkom, srdcom, ľadvinami a cievami.

Okrem využitia pri príprave jedál a štiav sa dá využiť aj inhalovanie oleja vyrobeného z bazalky – zaháňa duševnú únavu a pôsobí antidepresívne. Antiseptické účinky má kúpeľ s pridaním bazalkového octu.

Bonus – šťava z roztlčených listov odpudzuje komáre.

Bobkový list

Zahrievajúci, špecifická vôňa, horkastá chuť. Odstraňuje problémy s trávením tukov, vhodný pre diabetikov. Podporuje chuť k jedlu, je výborné antiseptikum.

Cibuľa

Ajurvéda ju považuje za ochladzujúcu, sladkej chuti. Celkovo posilňuje telo, má dezinfekčné účinky, upravuje črevnú mikroflóru, prečisťuje tráviaci systém, zvyšuje vylučovanie tráviacich štiav, podporuje činnosť štítnej žľazy, pečene, žlčníka a pankreasu. Znižuje krvný tlak, pomáha obnoviť sexuálnu potenciu zníženú vplyvom ochorenia, liekov alebo stresu. Mladá cibuľka čistí krv a rozpúšťa usadeniny. Čerstvá šťava z cibule pôsobí ako antibiotikum, diuretikum a antispasmodikum. V malom množstve pomáha odstraňovať časté močenie, vo veľkom množstve pôsobí močopudne.

Cibuľová šťava s medom a zázvorom 1:1:1 lieči kašeľ, choré priedušky, zápal žalúdka a hrtana. Užíva sa jedna lyžička, tri razy denne.

Cibuľa sa neodporúča jesť vo veľkom množstve.

Cesnak

Ajurvéda ho považuje za silne prehrievajúci, zložený z piatich chutí so štipľavou vôňou. Má antibakteriálne, povzbudzujúce účinky. Čistí krv a choroby kože. Lieči bolesti uší, zubov, prechladnutie, angínu, artritídu, aterosklerózu, rôzne opuchy. Pomáha udržiavať sviežosť a mladosť. Podporuje tvorbu krvi, srdečnú činnosť, vylučovanie tráviacich štiav, dezinfikuje tráviaci systém. Pomáha pri liečbe astmy, hnačiek, tuberkulózy, čierneho kašľu, hemoroidov, plesňových ochorení, znižuje hladinu cukru v krvi a vysoký tlak. Je výborné očné tonikum.

Nemal by sa užívať v lete, keď sa chystáte na dlhší pobyt na slnku, alebo keď vás čaká stretnutie, ktoré nebude príjemné a zvýši vám tlak. Nie je vhodné zapíjať ho väčším množstvom mlieka ani vody.

Pre odstránenie zápachu z úst treba požuť zrniečka kardamónu alebo kávy.

Cayanské korenie

Pôsobí otepľujúco a má štipľavú, sladkú a trpkú chuť. Podporuje látkovú výmenu a vďaka tomu organizmus spaľuje tuky až o 25% rýchlejšie. Tuk sa neukladá v tele, ale hneď sa premení na energiu. Podporuje tvorbu endorfínov, ktoré sa nazývajú aj hormónmi šťastia, takže podporuje dobrú náladu a pôsobí antidepresívne. Prináša úľavu pri bolestiach hlavy, prospieva žalúdočnému a črevnému traktu, je prevenciou proti žalúdočným vredom, chráni pred infekciou, znižuje obsah cholesterolu. Pomáha v boji s obezitou. Má antibakteriálne účinky, čím posilňuje aj celkovú imunitu. Podporuje trávenie, stimuluje vznik žalúdočných štiav, čistí nosné kanáliky. Pomáha pri liečbe kŕčových žíl, trombózy a nepopraskaných omrzlín. Znižuje hladinu krvného cukru. Bráni usadzovaniu hlienu v pľúcach. Najnovšie sa skúma jeho unikátna schopnosť ničiť rakovinové bunky. Ide o takzvanú apoptózu, programový zánik buniek, ktorý nesprevádza zápalová reakcia. Zatiaľ sú známe výsledky z liečenia pankreasu a prostaty.

Chilli

Ajurvéda ho považuje za chladivé a ostré, bohaté na C vitamín. Likviduje baktérie, posilňuje organizmus, trávenie, uvoľňovanie hlienov. Čistí dýchacie a krvné cesty. Pomáha pri uvoľňovaní svalov. Nie je vhodné konzumovať ho vo veľkom množstve, lebo môže spôsobiť pálenie v žalúdku. Neodporúča sa ani pri hemoroidoch.

Indický kmín, či jeera niekedy aj rímsky kmín

Tvorí základ korenín v mnohých indických jedlách. Je mierne prehrievajúci s výraznou vôňou a chuťou. Tieto semienka sú jednou z najdôležitejších prísad pri príprave zeleninových karí, ryže, chuťoviek a dálov. Môže byť rovnako biely, čierny alebo hnedý. Od nášho kmínu sa líši výraznejšou vôňou a chuťou, ale účinky sú podobné. Ajurvéda ho považuje za najsilnejší prostriedok k odstraňovaniu plynov a hlienu. Pôsobí proti otupenosti, nespavosti, amnézii. Podporuje chuť do jedla. Posilňuje organizmus, má dobrý vplyv na zrak. V čiernej forme kmína podporuje činnosť pečene, žlčníka a žalúdka. Pražená džíra s banánom lieči nespavosť. Čaj s čiernej džíry s maslom zastavuje vysilujúce hnačky.

Helba – Grécke seno – Méthí.

Vo svete je Grécke seno najviac známe pod jeho indickým názvom méthí, v češtine ako pískavice – řecké seno.

Ochladzujúce, s horkou a trpkou chuťou, niekedy sa prekladá ako sťahujúca chuť. Obsahuje fosfor, železo – ľahko vstrebateľné v organickej podobe, bielkoviny a aminokyseliny v podobnom pomere ako v mlieku, a sliz. Pôsobí priaznivo na žalúdok, črevá pohlavné orgány, používa sa pri poruchách obličiek, ochabnutosti, bolestiach v oblasti panvy, impotencii, prietrži, hnačkách. Zmierňuje kŕče pri menštruácii, podporuje tvorbu mlieka u dojčiacich žien, je vhodné pri nedostatočnej tvorbe červených krviniek. Tlmí kyslosť a pálenie v žalúdku, pričom nedráždi žalúdok. Znižuje hladinu krvného cukru. Veľmi dobré výsledky sú pri znižovaní cholesterolu v krvi. Zabraňuje nadúvaniu, znižuje horúčku, pomáha pri búšení srdca. Ľudia trpiaci srdečnými ťažkosťami by mali denne jesť lyžičku prášku z méthí zmiešaného s  medom v pomere 1:1.

Okrem korenenia sa môže méthí variť ako strukovina alebo nechať naklíčiť a použiť do šalátov.

Kardamon zelený

Ochladzujúci, ale v kombinácii s mliekom zahrievajúci. Takže v lete si ho dávajte do kávy bez mlieka. Aromatický, sladko, horko, trpký. Pôsobí močopudne, pomáha zmierňovať plynatosť, zmierňuje zápaly a bolesti hrdla, hlavy, zubov, uší. Pomáha pri impotencii a predčasnom výrone semena. Odstraňuje pocit pálenia pri močení a svrbenia pri kožných ochoreniach. Podporuje trávenie, srdce, pečeň, uvoľňovanie žlče. Podporuje príjemnú náladu. V Indii sa žuje namiesto žuvačky práve pre jasnú myseľ a pohodu, bonusom je svieži dych. Výborný liek na posilnenie žalúdka vznikne zmiešaním mletých semienok kardamonu, klinčeka, kmínu a suchého zázvoru v pomere 1:1:1:1.

Kurkuma

Je podľa ajurvédy ochladzujúca, horká, mierne sťahujúca. V ajurvéde je to základný liek na čistenie krvi. Užíva sa pri popôrodných bolestiach brucha, na zastavenie menštruácie, Má dezinfekčné a protizápalové účinky. Zlepšuje činnosť pečene, žlčníka, obličiek. Znižuje vysokú hladinu cholesterolu. Čistí póry kože, je účinná pri zle sa hojacich vredoch, lišajoch a kožných poraneniach. Zlepšuje činnosť mozgu a znižuje riziko výskytu Alzheimerovej choroby. Kurkuma je prírodný antioxidant päť razy účinnejší ako vitamín E, je to prírodne antibiotikum, má antibakteriálne účinky, nedávno bol zistený aj jeho protivírusový účinok. Každodenným kloktaním vody s kurkumou sa zvyšuje imunita u ľudí, ktorí nemajú mandle. V Indickej medicíne sa preto nazýva – externá mandľa. Rozpustená v horúcom mlieku znižuje precitlivenosť. Zamiešaná do jogurtu lieči žltačku.

Kurkuma Black

Jje zmes čierneho korenia a kurkumy. Ide o vyvážený a odskúšaný pomer týchto korenín, ktorý pôsobí povzbudzujúco, odstraňuje únavu a pomáha skoncentrovať sa.

Podporuje trávenie, pomáha pri chrípke, zápaloch hrdla, pri kašli a kŕčoch, pomáha pri nachladnutí, nevoľnostiach, nechutenstve, utlmuje bolesti, pôsobí proti artritíde, zápche, hnačke, čistí pleť.

Kurkuma vo väčšom množstve nie je vhodná v tehotenstve a pri zápale žalúdka.

Mäta pieporná

Oochladzujúca a má sladkú chuť. Má dezinfekčné účinky, povzbudzuje chuť do jedla. Pôsobí blahodarne na uvoľňovanie žlči. Reguluje vnútornú teplotu. Kúpeľ z odvaru mäty posilňuje nervy.

Oregáno, pamajorán obyčajný, ľudovo zvaný dobromyseľ

Je zahrievajúce, korenisté, aromatické korenie. Je univerzálnou drogou, ktorá uvoľňuje kŕče a posilňuje činnosť srdca. Tiež tlmí kŕče v pokazenom žalúdku a pri črevným zápaloch. Ovplyvňuje psychiku o čom svedčí ľudová názov dobromyseľ, pomáha pri neurózach, kolikách, bolestiach, zápche a bronchitíde. Podáva sa vo forme nálevu pri prieduškových ochoreniach. Najčastejšie sa využíva jeho schopnosť čistiť zahlienené pľúca a výborne pomáha pri chorobách priedušiek. Vhodný je tiež pri bolestiach hrdla – na kloktanie a pri kašli aj ako bylinkový dezinfekčný prostriedok (ústnej dutiny, hrdla, dýchacích ciest). Užíva sa taktiež na tlmenie hystérie a epilepsie. Pomáha i pri zápaloch pečene, nespavosti a reumatizme. Pri bolestiach zubov žujeme listy pamajoránu.

pokračovanie TU

Spracovala Erika Vincoureková


Súvisiace články:

– Ajurvéda – najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete

– Ajurvéda – Strava v rôznych ročných obdobiach: Zima

– Ayurvéda – určenie konštitúcie jednotlivca


Skvelé knihy o Ajurvéde, ale taktiež ajurvédske vonné tyčinky nájdete v našom eshope TU


foto: https://commons.wikimedia.org – Author: Maulpatel. This image was uploaded as part of Wiki Loves Food 2015


Pridaj komentár