Nejedzte, ak nie ste hladní, nepite, ak nie ste smädní. Nejedzte, ak ste smädní a nepite, ak ste hladní. Ak cítite hlad, znamená to, že sa váš tráviaci oheň už rozhorel. Ak sa vtedy napijete, tekutina rozpustí tráviace enzýmy a agni klesne. To, čo živí telo, myseľ aj vedomie, je jedlo. Je veľmi dôležité, akým spôsobom jete. Pri jedle by ste mali sedieť vzpriamene a vyvarovať sa všetkým rozptýleniam ako je televízia, čítanie, či rozhovor. Musíte sa sústrediť a vnímať chuť jedla. Jedlo poriadne s láskou pohryzte, iba tak si vychutnáte jeho skutočnú chuť. Chuť nemá svoj pôvod v jedle, ale v zážitku toho, kto ho je. Pokiaľ vaše agni klesne, nemôžete si jedlo poriadne vychutnať. Od agni závisí chuť jedla.

Ajurvéda rozoznáva sátvické, rádžasické a támsické jedlá

Sátvické jedlá očisťujú telo a upokojujú myseľ. Je to čerstvá strava, čisté mlieko a ghí (maslo, ktoré sa praží a odparuje.

Rádžasické jedlá stimulujú telo a myseľ k akcii. Káva a pálivé korenia sú z tejto kategórie.

Támasické jedlá otupujú myseľ a dávajú telu sklon k ochoreniam a nečinnosti. Príkladom je pokazené jedlo, jedlá s chemickými prísadami, mäso.

Vitamíny

V západnej kultúre je používanie vitamínov považované za spôsob, ako získať, alebo ako si uchovať dobré zdravie. Lekári a profesionálni zdravotníci bežne vo svojej praxi predpisujú vitamíny a odporúčajú napríklad užívanie vysokých dávok C vitamínu v rámci prevencie nachladnutiu.

Ak však nie je braná do úvahy konštitúcia jednotlivca, môžu takéto dávky vitamínov viesť k vychýleniu rovnováhy dóš (základné ayurvédske konštitučné typy: vata, pita, kapha). Ľudské telo má schopnosť vytvárať si vitamíny, ktoré potrebuje a závislosť na prijímaní vitamínov zvonku bez zváženia konštitúcie jedinca a stavu jeho agni môže spôsobiť hypervitaminózu. Mnoho ľudí, ktorí pravidelne berú vitamíny a minerály ako doplnok potravy, neustále trpí rovnakými neduhmi, kvôli ktorým začali tieto doplnky stravy užívať. Je to spôsobené tým, že nie sú schopní tieto syntetické vitamíny stráviť a prijať.

ZIMA

Podľa ajurvédy sa telesná konštitúcia správa v rôznych ročných obdobiach rôzne. Pokiaľ je človek zdravý, tak je v zime jeho schopnosť tráviť väčšia. Schopnosť zimy sťahovať koncentruje a posilňuje agni (tráviaci oheň). V tomto období si ľahšie poradíme s ťažším jedlom a aj s väčšími množstvami potravy.

Často si môžeme všimnúť, že v zimnom období jeme viacej (nie je to nezdravé, pretože pokiaľ v zime nejeme viac, môže prísť k zhoršeniu vát. Začínať s pôstom nie je v zimnom období vhodné. Nevhodné sú mrazené potraviny, studené nápoje a studené potraviny. Potraviny konzervované v domácnosti v lete a na jeseň sú obdobou mrazených potravín, len s tým rozdielom, že neobsahujú chemikálie. Zima je vhodná na prípravu teplých varených obilnín hlavne ryže a ovsa, polievok a jedál bohatých na bielkoviny.

Ďalej je v zime dobré pripravovať fazule, horúci čaj, teplé mlieko a konzumovať veľa medu. Veľa ľudí počas zimy priberie dve až tri kilá ako izolácia proti náhlemu zníženiu teplôt a to bez ohľadu na to, v akom podnebnom pásme žijú. Tento sklon je potrebné obmedzovať, aby sme najmä počas sviatkov nepribrali príliš. Toto ročné obdobie často prináša hojnosť hlienu v podobe nachladení, kašľa, či chrípky najmä u detí. Aj hlien produkovaný v pľúcach počas nachladenia je veľmi dôležitý. Hlien obklopuje baktérie a vírusy, obalí ich a tým ich oddelí od pľúcneho tkaniva. Tým ho chráni.

V tomto období je dobré používať bylinu echinacea, ktorá posilňuje funkciu bielych krviniek, zlepšuje chemotaxiu (schopnosť bielych krviniek objaviť nové zárodky) a posilňuje reparačnú a sebaudržujúcu funkciu spojivových tkanív. Táto horká bylina s astringentnými (zvieravými) účinkami je veľmi vhodná pre kaf (kapha).

Striedanie ročných období podporuje naše liečenie a pomáha nám udržiavať vnútornú vyrovnanosť v súlade s cyklami prebiehajúcimi na Zemi. Aj keď sa spočiatku môže zdať starostlivosť venovaná konštitúciám a ročným obdobiam prehnaná, vo vzťahu ku zdraviu sa nám toto úsilie bohato oplatí. A časom bude pre nás prirodzené, jesť na jeseň dyňu a v lete piť chladný mätový čaj. Je to príjemný spôsob, ako sa zúčastňovať životných cyklov na Zemi a znovu si uvedomiť múdrosť ročných období.

Tip redakcie Eugenika:

Valerij Sineľnikov – Harmonická strava

Populárny ruský autor zostavil vynikajúcu praktickú kuchársku knihu, založenú na princípoch blahodarne pôsobiacej a veľmi chutnej vegetariánskej stravy. Dozviete sa veľa zaujímavého a dôležitého o strave i jej príprave. Zistíte, aký ste konštitučný typ (z troch možností, podľa východnej filozofie). Získate prehľadné tabuľky vhodných a nevhodných potravín, ako aj správneho kombinovania prísad pre jednotlivé typy. Objavíte veľké množstvo receptov na pomerne neznáme vynikajúce jedlá, z ktorých mnohé sú tradičné ruské.

Úryvok: Ľudia typu váta sú spravidla ušetrení nadbytočného tuku, čo zasa celý život môže trápiť typy pitta alebo kapha. Niektorí ľudia typu váta sa kvôli tomu dosť trápia, ale nedokážu pribrať. Typy váta, ktoré sú so svojou telesnou stavbou spokojné, možno nazvať šťastlivcami, pretože zostanú driečni, dokonca i keď sa budú oddávať labužníctvu. Môžu jesť všetko – mäso, tuky a cukry, a pritom sa ich váha nezmení. U niektorých ľudí typu váta sa váha predsa len vekom mení. Zhodiť nadbytočné kilogramy je pre takýchto ľudí dosť ťažké, keďže to v skutočnosti nezávisí od množstva zjedenej potravy. Pôvodnú váhu môžu dosiahnuť vyvážením princípu váta.

Pôvodná cena: 13.20 EUR, Naša cena: 12.14 EUR, Zľava: 8.00 %


Súvisiace články:

– Zimné obdobie z hľadiska Čínskej medicíny. Prednáška MVDr. Eleny Jandovej


– Predčasné starnutie alebo Ako vplýva na pokožku zimné obdobie


 – Zimný a letný jedálny lístok by mal byť rozdielny



foto: https://commons.wikimedia.org/


 

Pridaj komentár