Keby som sa vás spýtala, či máte doma olivový olej, väčšina z vás by odpovedala kladne. V domácnostiach sa ešte bežne vyskytuje slnečnicový olej, alebo olej z repky. Oveľa vzácnejšie olej tekvicový alebo makový. Je to škoda.

Makový olej by nemal chýbať najmä tam, kde je veľa žien. Je to jemný, ženský olej, ktorý má mnohoraké využitie. Porozprávala som sa o ňom s doktorom Borisom Subotićom. Jednak je odborník na čínsku medicínu a v druhom rade sám vyrába okrem iného aj makový olej. To znamená, že jeho vedomosti o ňom nie sú získané a odpísané z kníh, ale priamo z praxe. Skôr však ako začneme predsa len pridám „múdro“ vyčítané zo starých kníh.

Už v starodávnych dobách grécki lekári využívali mak. Jednak ako sedatívum, ale aj ako prostriedok na zmiernenie bolesti. Makový olej (niekedy aj v kombinácii s olivovým olejom) ordinovali ľuďom trpiacim nielen fyzickými, ale aj psychickými bolesťami. Pre ženy mali ešte jednu špeciálnu radu. Odporúčali im natierať si prsia makovým olejom ako prevenciu pred rakovinou prsníkov.

A je známe aj to, že už v začiatkoch vzniku olympijských hier, ale podľa mňa aj dávno predtým, si športovci dodávali silu a koncentráciu nápojom sily a pokoja. Bol to vo víne varený mak a med. Tento nápoj zbavoval strachu a napätia. Ale poďme na rozhovor.

Dr.Ac. Boris Subotić

Čo teda obsahuje mak?

100g maku obsahuje 1400mg dobre využiteľného kalcia. Mak obsahuje aj fosfor, železo, zinok, vitamíny B1, B12, fytosteróny, tokoferol, ako aj minimálne množstvo alkaloidov. Ďalej sa skladá z palmitovej kyseliny, čo je nasýtená mastná kyselina, kyseliny stearinovej – nasýtená mastná kyselina, z olejovej kyseliny – nenasýtená mastná kyselina omega-9, ďalej linolenová kyselina nenasýtená mastná kyselina omega-3, alfa-linolenová kyselina – nenasýtená mastná kyselina omega-3.

Existujú krajiny, kde sa nesmú konzumovať ani makové koláče alebo obľúbená maková štrúdľa, vraj kvôli obsahu ópia…

Je síce pravda, že mak a makový olej sa získavajú z toho istého maku, z ktorého sa získava aj ópium, a latinský názov Papaver somniferum hovorí, že mak prináša sen. Všetko je však inak. Ópium sa získava z rôznych druhov maku, ktoré obsahujú priemerne 10% alkaloidov morfia, thebainu, kodeinu a oripavina. Ešte zelené makovice sa narežú a dlhú dobu z nich vyteká surové ópium. Ale ak sa mak nechá dozrieť, tak ako je to zvykom v našich klimatických podmienkach, nemôže sa z neho vylúčiť surové ópium, nanajvýš z niektorých častí suchých stoniek. Zrelé semeno neobsahuje ópium a preto sa netreba obávať doplniť makovým olejom aj jedlá podávané malým deťom.

Samozrejme aj tu existujú rôzne stupne kvality. Aký je kvalitný makový olej?

Kvalitný makový olej je svetložltej až pomarančovožltej farby. Aróma je maková a trocha pripomína aj lieskový orech.

Existuje alergia na mak?

Alergie na mak, či makový olej sú možné tak, ako aj na čokoľvek iné, ale sú veľmi zriedkavé. Ak máte obavy vyskúšajte si pred jeho prvou konzumáciou natrieť predlaktia a počkať chvíľu na reakciu. Prvý deň si trebárs dajte iba malé množstvo. Jednu lyžičku. Ak zostanete bez reakcie, môžete makový olej užívať pravidelne. Aj tu však platí, ako pri všetkom ostatnom: všetko s mierou. Keďže každý olej špecificky vplýva na organizmus je dobré oleje striedať, kombinovať a poznať ich vlastnosti, aby sme vedeli, kedy, ktorý použiť v záujme vlastného zdravia.

Aký je prínos makového oleja pre naše zdravie?

Stabilizuje prácu srdca, treba zvlášť zdôrazniť dobré účinky pri angíne pectoris a pri kŕčoch cievnej sústavy, vtieraním makového oleja do kože sa normalizuje práca kapilárnej sústavy, čo má za dôsledok normalizáciu krvného tlaku. Ideálne je pred natretím zmiešať makový olej s ružovou vodou. (Bežne dostať ružovú vodu v predajniach s indickými alebo arabskými potravinami). Jednu lyžicu makového oleja a tri lyžice ružovej vody zmiešajte a natrite si touto zmesou viac razy denne celé telo.

Makový olej je účinný aj v prípade migrény. Tam sa žiada aj vyšetrenie, ktoré určí príčinu migrén. Ale všeobecne sa dá povedať, že v prípade migrény treba piť denne dostatočné množstvo vody. Tu chcem upozorniť, že každý človek potrebuje iné množstvo vody. Či pijete dostatok vody, málo alebo priveľa zistíte podľa farby moču. Moč má mať farbu svetlého piva. Ak je tmavší pijete málo, ak je bledší pijete priveľa a vaše telo vyplavuje veľmi potrebné minerály, čo mu samozrejme škodí.

Pri bolestiach hlavy treba 3x denne pred jedlom rozpustiť čajovú lyžicu makového oleja v ústach a zhltnúť. Makovým olejom zmiešaným s ružovou vodou si treba viackrát denne pretierať čelo, spánky a zátylok.

V prípade neuropatie odporúčam 2x denne, ráno a večer užiť 1 čajovú lyžicu makového oleja a na obed 1 polievkovú lyžicu vždy pár minút pred jedlom. Popritom si viac razy denne natrite choré miesto zmesou ružovej vody a makového oleja. Rovnaký postup použite aj v prípade rôznych kŕčov, trebárs v žalúdku.

Makový olej v relatívne krátkom období odbúrava syndróm chronickej únavy, ale pozor, pri takejto diagnóze je viac ako pravdepodobné, že v sebe máte premnožené parazity, huby, plesne, máte cukrovku a pod.

Makový olej zo srdca odporúčam ľuďom, ktorí pracujú a žijú v stresových podmienkach. Pod tým myslím aj psychickú aj fyzickú záťaž.

Chcem zdôrazniť aj výborný vplyv makového oleja na športovcov, ktorí sú pod psychickým a fyzickým tlakom.

Aj sklamanie v láske, či strata blízkej osoby ľahšie prebolí, ak si po kúpeli natriete telo makovým olejom a na chvíľu sa zabalíte do bavlnenej alebo ľanovej osušky. Je to liek proti emotívnej záťaži a podráždenosti.

Keď máte hyperaktívne dieťa, ideálne je, pred spaním ho vykúpať v teplej vode, natrieť makovým olejom, do ktorého pridáte dve kvapky oregánového oleja. Dieťatko krátko a jemne pomasírujete a zabalíte do osušky z prírodného materiálu. Krásne sa upokojí a dobre zaspí.

Ak má vaše dieťatko zaparenú riťku, natrite mu ju zmesou makového oleja a ružovej vody. Táto zmes dokáže odstrániť z kože vášho dieťatka aj rôzne zápaly a menšie ekzémy.

Po hádke alebo rozčúlení si rýchlo naordinujte trocha makového oleja, jeho chuť je rovnako skvelá ako chuť čokolády, podobné sú v tomto prípade aj jeho účinky, ale z dietetického hľadiska je makový olej zdravší. Tým nechcem povedať, že sa máte navždy vzdať kvalitnej horkej čokolády. Pestrosť a zmena sa dajú odporúčať aj v tomto prípade.

Už je všeobecne známe, že vedľajšie účinky liekov sú často silnejšie ako ich liečivá moc. Platí to aj v prípade reumatických ochorení. Makový olej je v tomto prípade skvelým pomocníkom. Z jedálneho lístka však treba vyradiť všetky bielkoviny živočíšneho pôvodu. O tom sa poraďte s vaším konzultantom, mali by ste poznať svoj metabolický typ. Makový olej berte 3x denne a viackrát denne natrite postihnuté miesta zmesou ružovej vody a makového oleja. Odporúčam aj obklady so špeciálnou hlinou. Rovnako postupujte aj v prípade osteoporózy. A v prípade postihnutej chrbtice, ju natrite viackrát denne.

Makový olej sa odporúča piť aj počas tehotenstva a v období dojčenia. Kalcium, fosfor, železo a zinok je práve to, čo ženy najviac strácajú v čase tehotenstva a dojčenia.

Rovnako pomáha aj v prípade chudokrvnosti, nedostatočnej „sily krvi“ alebo anémie ( čo je to isté). V tomto prípade treba piť makový olej päťkrát denne v malých dávkach. Celé to množstvo nech zodpovedá množstvu jednej polievkovej lyžice na 30kg vašej váhy.

Na celkovú podporu organizmu odporúčam, najmä pri ťažších chorobách a silných psychických záťažiach päť razy denne prevaľujte, prežúvajte, premieľajte v ústach dve polievkové lyžice makového oleja, ktoré po pár minútach (ak sa vám podarí vydržte až 15 minút) bezpodmienečne vypľujte. Tento postup si nemýľte s užívaním makového oleja pred jedlom, kedy sa nechá olej v ústach rozpustiť, to znamená pomiešať so slinami v ústach a zhltnúť.

Čínska medicína vraví, že čo nemôžeš zjesť, tým sa nenatieraj, zrejme to platí aj v tomto prípade. Je makový olej dobrý kozmetický prípravok?

Rozhodne! Makový olej veľmi dlho udržuje vlhkosť kože. Zvyšuje vlhkosť a minerálnu rovnováhu v koži. Ak máte suchú a citlivú pokožku použite spojenie makový olej ružová voda, dodá to vašej koži zamatový vzhľad. A chémia obsiahnutá v kozmetických prípravkoch nebude ničiť vaše zdravie.

Iba makový olej v kombinácii s ružovou vodou vyhladzuje drobné vrásky okolo očí.

Zhovárala sa Erika Vincoureková


Súvisiace články:

– Obličky sú základom harmónie všetkých vnútorných orgánov

– Predčasné starnutie alebo Ako vplýva na pokožku zimné obdobie

– Ayurvéda – určenie konštitúcie jednotlivca


foto: https://pxhere.com/en/photo/565339


Pridaj komentár