Dnes sú populárne rôzne televízne programy, v ktorých sa chudne. Ja osobne také nepozerám, ale zhodou okolností som si pred pár dňami prečítala popis istej slovenskej relácie v TV programe a ten sa mi veľmi páčil: bolo to niečo v tom zmysle, že to nie je o chudnutí, ale o hľadaní takého stavu v živote, kedy bol človek šťastný a naplnený.

Tiež som nedávno videla kúsok rozhovoru s nejakým mladým mužom (Slovákom) na internete, ktorý schudol úctyhodné množstvo kíl a rozprával o tom, aký aktívny život teraz vedie; nie len v zmysle cvičenia a športu, ale rôznych pracovných aj umeleckých a dobrovoľníckych aktivít. Povedal: „Keby som znovu zaspal a zastavil sa, veľmi rýchlo by som sa dostal tam, kde som bol predtým.“

Dáva to zmysel. Naše telo je predsa doslova naším stelesnením, stelesnením našej duše. Nie je možné brať jeho stav a kondíciu oddelene od nášho celkového prežívania. Veľa kníh a autorov toto už berie do úvahy pri chorobách a problémových jednotlivých častí nášho organizmu.

Táto kniha sa zaoberá hlbšími príčinami toho, ako sa stravujeme; čo nevyhnutne vedie aj k otázke našej váhy či nadváhy, alebo samozrejme aj k iným poruchám príjmu potravy, alergiám na potraviny a podobne.

Populárna kanadská autorka Lise Bourbeau (píšuca po francúzsky) je známa skúmaním súvislostí medzi naším telom a našou psychikou. Rozpracovala systém tzv. piatich základných zranení duše, ktoré ovplyvňujú takmer všetko v našom živote, pokiaľ sa nimi nezačneme zaoberať a nevyliečime ich. Aj poznatky a rady v tejto knihe vychádzajú z teórie piatich zranení, alebo tiež piatich bolestí.

Sú to: bolesť zo zrady, bolesť z odmietnutia, bolesť z opustenia, bolesť poníženia a bolesť nespravodlivosti. Podľa Bourbeau majú tieto dominantné „ublížené“ prvky našej psychiky dopad dokonca aj na náš výzor. Pre každý typ osobnosti, charakteristický prevažujúcim zranením, je typická iná stavba tela. Hlavne však majú vplyv na to, ako sa vyživujeme.

Dozviete sa tu, ako vaša individuálna povaha a minulosť ovplyvňujú váš prístup k jedlu. Ak máte problém s nadváhou, začnete ho chápať inak než len v súvislosti s množstvom jedla, ktoré bežne zjete. Zistíte, akým spôsobom sa kontrolujete – alebo či a prečo vám chýba sebakontrola. Hlavne sa však naučíte vidieť súvislosť medzi svojím systémom stravovania a svojimi emóciami, myšlienkami aj duchovným životom. A nepochybne najväčšou autorkinou nádejou a hlavným cieľom tejto jej knihy je, že sa azda naučíte lepšie načúvať vlastným potrebám, aby ste boli nielen zdraví a pekní, ale naučili sa mať radi a prijímať sami seba takých, akí ste. To postupne upraví aj prípadnú nerovnováhu vo vašej životospráve a pomôže vám upraviť si váhu bez toho, aby ste sa museli mučiť diétami a čisto mechanickým rátaním kalórií.

Táto nevšedná publikácia o tom, čo a prečo jeme, obsahuje veľa zaujímavých podnetov na zamyslenie. Okrem iného trebárs aj vysvetlenie, čo to znamená, keď jete priveľa chleba, pijete priveľa kávy a podobne. Alebo povzbudenie, že treba jesť to, čo vám chutí, a nejesť to, čo vám nechutí. To síce znie ako zdravý sedliacky rozum, ale zďaleka nie každý odborník alebo nadšený propagátor zdravej výživy vám tento prístup schváli.

Lise Bourbeau je však veľmi láskavá, empatická a rozumná pani, ktorú bohaté životné skúsenosti a hlavne prax – reálna pomoc obrovskému množstvu ľudí z celého sveta – doviedli k takému prístupu a učeniu, ktoré môže pomôcť naozaj každému objaviť a uzdraviť sám seba a žiť s láskou a dobrým pocitom zo života.

Viac sa dozviete v samotnej knihe:

Jak naše vnitřní zranění ovlivňují to, co jíme

Souvislost mezi vnitřním zraněním, stravou a zdravím

Pôvodná cena:8.90 EUR
Naša cena:8.01 EUR
Zľava:10.00 %

Súvisiace články:

 – Tip na knihu: Lise Bourbeau – Uzdrav svá vnitřní zranění + rozhovor s autorkou

 

 – Tip na knihu: Lise Bourbeau – Rakovina a její poselství

 – Tip na knihu: Caroline Ebert – Duše a zrak


foto: https://commons.wikimedia.org/


Pridaj komentár