Väčšinou vydávame–prekladáme knihy amerických, ruských, nemeckých a francúzskych autorov. Nedávno nás výnimočne oslovila jedna dánska autorka; ponúkla nám zopár svojich kníh, z ktorých sa nám najviac zapáčila táto. Je na nej totiž mimoriadne a výborné to, že hoci ide o dosť bežnú tému vzťahov a riešenia problémov v nich, na rozdiel od drvivej väčšiny iných kníh takto zameraných, táto sa venuje vzťahom akéhokoľvek druhu, čiže nielen ľúbostným či partnerským, ako býva zvykom. A robí to tak dôkladne, podrobne a konkrétne, že podľa jej nápomocného návodu sa zrejme dá zvládnuť naozaj akýkoľvek problém v akomkoľvek vzťahu!

Problematické vzťahy, zlé vzťahy, vzťahy, ktoré nás trápia a ničia, sa bežne vyskytujú najmä v rodine. Práve tam je aj oveľa ťažšie, často vyslovene nemožné, jednoducho sa na taký vzťah vykašlať a s danou osobou sa rozísť či ju úplne vymazať zo svojho života. Tu nájdete veľmi rozumné a veľmi empatické jednak vysvetlenia možných hlbších príčin problémov, a jednak veľmi konkrétne, jasné a prirodzene vyznievajúce rady a návody, čo môžete skúsiť v určitom prípade povedať či urobiť, alebo trebárs danej osobe napísať. Jedným z bonusov tejto knihy je aj to, že autorka píše a prihovára sa čitateľovi zrozumiteľne, ľudsky a jednoducho, bez zbytočného „obkecávania“. (Na to, čo všetko kniha pokrýva, je naozaj útla.) A niet sa čo čudovať, pretože Ilse Sand nie je len tak hocijaká autorka dnes tak populárnych motivačných kníh: pôvodným povolaním je evanjelická farárka (!) a vyštudovanú má psychológiu. Jej viacročné pôsobenie psychoterapeutky a „opatrovateľky duší“ 🙂 prinieslo ovocie vo forme hlbokého, súcitného, no pritom triezveho a rozumného pochopenia pre ľudské trápenia, túžby a potreby.

Ďalšia oblasť, ktorá mňa osobne na jej knihe zaujala, sú vzťahy kamarátske – lebo tie sa mi zdajú v literatúre tohto typu odsunuté bokom; okrem vzťahov partnerských sa celkove hojne rieši rodina (najmä rodičia), ale to, čo ostáva – vzťahy ani biologické či príbuzenské, ani romantické či sexuálne, a pritom pre mnohých z nás nemenej, ak práveže nie aj viac, dôležité, sú vzťahy s priateľmi a dobrými kamarátmi. Ilse Sand túto oblasť nevynechala a venuje sa jej rovnako podrobne a konkrétne, ako iným. Sympatické je, že ku všetkým možným typom vzťahov a problémom uvádza konkrétne príklady zo súčasného života, takže človek sa naozaj ľahko stotožní s tým, čo trápi práve jeho, a o to viac uverí vysvetleniu i navrhovanému riešeniu tejto autorky.

Dosť podstatným aspektom celkového prístupu tejto knihy ku vzťahovým problémom, či skôr podstatnou časťou konkrétnych tém, ktoré sa tu riešia, je prerušený, avšak neuzavretý vzťah. Možno ste sa prestali stýkať s nejakým členom rodiny alebo s kamarátom, pričom vám tento človek veľmi chýba. A možno s niekým naopak žijete, ale váš vzťah je prakticky mŕtvy. Pre takéto prípady autorka predstavuje rôzne možnosti, ktoré vám môžu pomôcť, ak chcete skúsiť nejaký vzťah opäť nadviazať alebo oživiť. Mimochodom, Ilse dokonca zostavila test (je uvedený na konci knihy), s pomocou ktorého je možné zistiť, aká veľká je vaša ochota získať určitú osobu či vzťah späť!

Nejde jej však o to, aby sa ľudia zubami-nechtami držali toho, čo bolo; ani si nemyslí, že treba s každým za každú cenu ostať v kontakte. Avšak tam, kde sa dobré priateľstvo alebo dôležité rodinné vzťahy rozpadli kvôli nedorozumeniu či konfliktu, ktorý ste si poriadne nevyjasnili, môže stáť za to zamyslieť sa, aké možnosti máte k opätovnému vybudovaniu vzťahu. Na druhej strane, sú určité situácie, kedy treba niekoho nechať ísť – buď kvôli tomu, aby ste sa mohli obaja pohnúť ďalej, alebo jednoducho preto, aby ste sa netrápili, ak je rozhodnutie druhej osoby neotrasiteľné a vy s ním proste nič nenarobíte.

Autorka je presvedčená, že mať v živote nedobré, nevyriešené či neuzavreté vzťahy je bremeno, ktoré nám bráni ísť ďalej. Ak je nejaké emocionálne zranenie, nedoriešený konflikt či smútok zo straty milovanej osoby nespracovaný, človek sa väčšinou nedokáže otvoriť novému vzťahu, a vôbec lepším, krajším, bohatším a zrelším vzťahom (či už partnerským, alebo priateľským), prípadne sa sám správa vo vzťahoch povrchne, konfliktne, defenzívne či odťažito. Táto kniha vám môže priniesť úľavu a vniesť do vášho citového života svetlo.

Knihu nájdete TU

Jak napravit jakýkoliv vztah

Autor: Ilse Sand

Pôvodná cena:6.20 EUR
Naša cena:5.58 EUR
Zľava:10.00 %



foto: https://pixabay.com/




Pridaj komentár