Už ste niekedy obvinili svojho manžela, partnera či frajerku z toho, že je vám z nej/neho zle, že vás z nej/neho bolí hlava, alebo dokonca že vás z neho/nej „porazí“? Ak ste aspoň z časti bežný človek a nie robot, autista alebo Budha, veľmi pravdepodobne áno. A pravdepodobne ste mali pravdu – v tom zmysle, že vám možno naozaj bolo, alebo mohlo byť, doslova fyzicky zle. Mnohé choroby a zdravotné problémy skutočne vyvierajú z našej nespokojnosti v manželstve, v partnerskom, ľúbostnom či sexuálnom vzťahu. Práve preto aj vznikla unikátna kniha, ktorá sa venuje špecificky tejto téme.

Ak sa však začínate tešiť pri predstave, že jej autor vám dá plne za pravdu v tom, ako vás vaša drahá polovička ničí, asi vás sklameme. Kniha Jsem z tebe nemocný totiž naopak upozorňuje na to, že za svoje problémy, vrátane zdravotných, môžu len a len naše vlastné postoje a pocity!

Tí, ktorí uznávajú súvislosti medzi chorobami a psychikou, iste poznajú napríklad aj naše tituly Význam nemocí od Lise Bourbeau, alebo knihy V. Sineľnikova (Dohoda s chorobou, Vnútorné príčiny chorôb). Aj Kurt Tepperwein napísal výbornú všeobecnú knihu na túto tému: Skrytý význam nemoci. Všetko tieto aj iné podobné diela obsahujú okrem iného abecedne radený zoznam konkrétnych chorôb, ktoré vysvetľujú na základe poznania, že akýkoľvek fyzický problém je vlastne stelesnením kadejakých blokov, konfliktov a negatívnych pocitov v našej duši a živote.

Kniha Jsem z tebe nemocný je vo svojej podstate taká istá, len túto všeobecnú zákonitosť zameriava na oblasť partnerských vzťahov. Láska, sexualita, partnerské či manželské spolužitie – tieto témy sú pre väčšinu z nás v živote najdôležitejšie. Tým pádom pochopiteľne bývajú aj zdrojom našich najväčších a najbolestnejších problémov. Alebo inak povedané, ak veríme tomu, že nesúlad, nespokojnosť či utrpenie v nejakej oblasti nášho prežívania sa môže odraziť na našom zdraví, potom nie je nijako prehnané tvrdiť, že náš partnerský vzťah je kľúčom k pochopeniu našich chorôb a telesných ťažkostí.

Vo vzťahoch sa toho veľa učíme, pretože nám sú povestným zrkadlom. Iní ľudia sa nás občas tak bolestne dotýkajú preto, že poukazujú na naše najchúlostivejšie slabé miesta. Ak sa s nimi odmietneme konfrontovať, môžeme si privolať chorobu. Namiesto toho, aby sme druhých obviňovali, alebo sa hnevali na osud a skrátka cítili sa ako pasívna obeť, treba poctivo a úprimne nazrieť do svojho vnútra, priznať si, ako sa cítime, a zamyslieť sa nad tým, prečo to tak je, čo vlastne chceme atď. Kurt Tepperwein toto všetko podrobne, prakticky a zrozumiteľne rozvádza.

Druhá časť knihy pozostáva z abecedne radeného zoznamu častých zdravotných problémov a chorôb, ktoré autor vysvetľuje z hľadiska vyššie zmienenej problematiky, ale aj prináša námety na ich riešenie a liečenie.

Treba dodať, že samotný partnerský vzťah nie je jedinou príčinou choroby. Ide skôr o to, že viac ako čokoľvek iné „rozrýpava“ a zviditeľňuje naše univerzálnejšie problémy, ktoré sa v skutočnosti týkajú len nás samých – našich postojov k životu a svetu, ako aj k sebe samým.

Konkrétne sa v tejto časti knihy nachádzajú tri abecedne radené zoznamy (autor ich nazýva „registre“). Prvý obsahuje typické vzťahové problémy s objasnením ich pozadia a s radami či návodom, ako ich riešiť. Komunikácia, sexualita, samota, túžba po partnerovi a láske, na druhej strane strach zo straty slobody a seba samého, z odmietnutia či z toho, že budeme opustení; rozchod a ako sa s ním vyrovnať; peniaze, bežný život, žiarlivosť, vernosť… Ďalší register sa skladá z negatívnych psychických stavov a pocitov so stručným vysvetlením, o čo vlastne ide, ako sa to prejavuje vo vzťahu a aké sú možné následky pre zdravie (v prípade, že tieto pocity pretrvávajú dlhodobo a my ich nijako neriešime, ignorujeme alebo potláčame). A nakoniec tretí register popisuje konkrétne choroby a ich symptómy; vysvetľuje ich z hľadiska nášho emocionálneho života a fungovania v intímnych vzťahoch a radí, čo robiť, aby sme sa uzdravili – duševne a následne aj telesne.

Jsem z tebe nemocný je veľmi užitočná, múdra a praktická kniha, ktorá vám pomôže uzrieť vaše partnerské a/alebo zdravotné problémy v celkom inom svetle, ako doposiaľ. Možno ju vrelo odporúčať aj tým, ktorí nijaké zvláštne problémy nemajú – môže byť totiž veľmi dobré mať ju po ruke v prípade, že sa nejaké náhle objavia.

Je dôležité naučiť sa vnímať signály svojho tela a venovať im pozornosť hneď na začiatku, aby sme si nevypestovali vážnejší zdravotný problém. Aj obyčajná nádcha alebo niekoľkodňové pobolievanie močového mechúra, ak im venujeme dostatočnú pozornosť, môžu poslúžiť ako dôležité upozornenie!

Otvoriť sa tomuto prístupu, tomuto pohľadu na naše choroby a zdravotné ťažkosti môže byť naozaj revolučné – a môže to tiež nesmierne skvalitniť náš romantický vzťah alebo manželstvo!

Knihu nájdete aj v našom eshope:

Kurt Tepperwein – Jsem z tebe nemocný

Uznávaný autor Kurt Tepperwein sa najprv, v prvom dieli knihy, zaoberá významom vzťahov, aby sme pochopili, ako súvisia so zdravím a aký zmysel majú. Vo vzťahoch sa toho veľa učíme, pretože nám sú povestným zrkadlom. Iní ľudia sa nás občas tak bolestne dotýkajú preto, že poukazujú na naše najchúlostivejšie slabé miesta. Ak sa s nimi odmietneme konfrontovať, môžeme si privolať chorobu.

Druhý diel pozostáva z troch prehľadných abecedne radených zoznamov alebo registrov. Prvý obsahuje typické vzťahové problémy s objasnením ich pozadia a s radami či návodom, ako ich riešiť. Komunikácia, sexualita, samota, túžba po partnerovi a láske, na druhej strane strach zo straty slobody a seba samého, z odmietnutia či z toho, že budeme opustení; rozchod a ako sa s ním vyrovnať; peniaze, bežný život, žiarlivosť, vernosť… Ďalší register sa skladá  negatívnych psychických stavov a pocitov zo stručným vysvetlením, o čo vlastne ide, ako sa to prejavuje vo vzťahu a aké sú možné následky pre zdravie (v prípade, že tieto pocity pretrvávajú dlhodobo a my ich nijako neriešime, ignorujeme alebo potláčame). A nakoniec tretí register popisuje konkrétne choroby a ich symptómy; vysvetľuje ich z hľadiska nášho emocionálneho života a fungovania v intímnych vzťahoch a radí, čo robiť, aby sme sa uzdravili – duševne a následne aj telesne.

Pôvodná cena: 9.90 EUR, Naša cena: 8.91 EUR, Zľava: 10.00 %


foto: https://pxhere.com/


 

Pridaj komentár