Sedím pri kozube v prekrásnej reštaurácii Magdaléna Zai a rozprávam sa s „čínskym doktorom” Jožkom, inak detským lekárom, o zime a prevencii pred chrípkou a prechladnutím. Keďže ide o súkromné stretnutie, Jožkove priezvisko nie je podstatné. Dôležité je, aby jeho rady padli na úžitok všetkým, ktorí chcú prežiť túto aj ďalšie zimy v zdraví.

Tak po prvé, pretrváva u nás moderný zvyk stravovať sa v lete aj v zime rovnako. Vraj zdravo. Často podľa pravidiel zdravej výživy počas celého roka jedávame ráno ovocie, zeleninu, jogurty s vločkami. Pijeme ovocné šťavy. Z hľadiska 5000 rokov starej čínskej medicíny je to nezdravé. Zimný a letný jedálny lístok musí byť naozaj rozdielny. Tak ako je rozdielna zima a leto. Nikomu by nenapadlo v lete si dať kožuch na pláž a prilepšovať si zmrzlinu plátkami slaniny. Ale pokojne sa takto nezmyselne správame v zime. Pri prvom kýchnutí alebo pri prechladnutí pcháme do seba a do svojich detí obrovské množstvá exotického ovocia. Najmä citrusových plodov. Sú síce v tejto sezóne najkrajšie, ale stvorené boli, aby ochladzovali organizmus. Je to  logické. Rastú tam, kde je najväčšie teplo – v trópoch.

My si v januári nepotrebujeme organizmus ochladzovať, ale naopak, snažiť sa udržať si vnútorné teplo. Na raňajky by sme preto mali zásadne celú zimu jesť teplé kaše, polievky, najmä vývary, piť teplé nápoje. Extra prehrievajú tie zo zázvoru. Sedem plátkov zázvoru do horúcej vody pekne prehreje organizmus pred odchodom z domu. Čínski lekári tvrdia, že uvarený zázvor má viac liečivých vlastností, ako surový. Výborný je aj zázvor v karameli. Zázvor nakrájajte na plátky, na panvici rozpusťte na troške masla kryštálový cukor, pridajte trocha vody a vložte plátky zázvoru. Nechajte vychladnúť a nalámte na kúsky.

V zime by sme nemali  zabúdať ani na škoricu a jej prehrievajúce účinky. Vhodná je do kávy, do čaju, na kašu, ale poslúži aj ako prevencia. Pol kávovej lyžičky medu zmiešame s polovicou kávovej lyžičky škorice. Okrem prehriatia pomôže aj v boji s vírusmi a parazitmi. Keď tejto zmesi urobíte viac, môžete si ňou premasírovať ruky alebo nohy. Aj tie najskrehnutejšie sa krásne prehrejú.

Jesť v zime čerstvé  ovocie a zeleninu naozaj nie je prirodzené. Radšej si dajte kyslú kapustu alebo čalamádu, ako čerstvý šalát. Omáčka zo sušených sliviek vám tiež lepšie poslúži, ako hrozno a jahody. Aj keď vám v ordináciách odporúčajú ako prevenciu citrón, netreba to s ním preháňať. Udržuje síce zásaditosť organizmu, ale ochladzuje ho. A my potrebujeme v zime chrániť našu oslabenú energiu. V zime môžeme aj častejšie koreniť jedlá a zaradiť do jedálneho lístka štipľavú chuť.

Tak ako je v zime príroda pokojnejšia a dopraje si viac oddychu, aj my by sme si mali  dopriať viac oddychu a neprepínať svoje sily. Ani v práci, ani pri športe. Na poslednú jazdu na lyžiach alebo posledné kilometre v hustom snehu už mnohí doplatili.

Udržať si vnútorné teplo pomáha aj pobyt v saune. Veľmi užitočné je vziať si so sebou do sauny jedlú morskú soľ a natrieť si ňou celé telo. Soľ pomáha vytiahnuť jedy na povrch tela. Tie potom zmyjeme pod sprchou. Potenie má  v zime rovnaký význam, ako v lete, preto by sme nemali pri námahe používať rôzne prostriedky zabraňujúcu poteniu. Dôležité je aj otužovanie. Dostatočné vetranie a pohyb na čerstvom vzduchu.

Obdivovanie prírody prináša tiež „teplé” myšlienky, rovnako ako zamilovanosť. Tá je však vhodná v každom ročnom období. Akákoľvek láskavá myšlienka pomáha udržať v sebe vnútorné teplo.

Nezabúdajte na nohy v teple a hlavu v chlade. V zime, viac ako v lete, škodí horúca hlava, nepokoj a rozčuľovanie. Pri rozčúlení sa náš organizmus nadmerne prehreje, a keď potom vyjdeme na chladný vzduch, imunitný systém nestačí ihneď zareagovať.

Podľa tradičnej čínskej medicíny sa do našich útrob dostávajú mikróby a vírusy v lete  ústami a nosom a v zime cez pokožku. Nepodceňujte preto nosenie rukavíc. Teplé, nepremokavé topánky a čiapka sú už hádam samozrejmosťou. Krátke vetrovky do pása môjho doktora tradičnej čínskej medicíny priam iritujú. Bojí sa, že sa ich nositelia stanú darcami obličiek.


Súvisiace články:

Výhoda stravy bohatej na tuky


O týchto rizikách maškrtenia ste možno netušili


Liečivé kvasenie a kysnutie


foto: https://pixabay.com/


 

Pridaj komentár