Bolesť a pálivý pocit na toalete pozná každá žena, ktorá si prešla zápalom močového mechúra. Tento nepríjemný zápal postihuje milióny žien na svete. Keďže bolesť a pálenie je naozaj nepríjemné, väčšina žien siahne po antibiotikách ako prvej pomoci. Tie dokážu zmierniť príznaky pomerne rýchlo, za pár dní je po bolesti. Ale za akú cenu? Zápal močového mechúra sa objaví znova a znova a tak pokračuje začarovaný kruh užívania antibiotík – zmiernenia zápalu – kľudovej fázy – a opäť zápal. Prečo je to tak? Čo sa vlastne deje, že sa zápaly vracajú?

Močový mechúr má rovnako ako črevo alebo pošva ochranný film, tvorený sliznicou a dobrými baktériami, ktoré ho chránia pred škodlivými baktériami. Ak žena užije antibiotiká, zlikviduje nielen škodlivé baktérie, ale aj tie dobré a ochrana močového mechúra sa postupne zmenšuje a nasledujúci zápal je takpovediac už predprogramovaný. Ale je tu ešte jeden aspekt. Škodlivé baktérie môžu putovať a môžu sa dostať a usídliť v stene močového mechúra a zostať v tzv. spiacom režime. Ak sa nachádzajú v stene močového mechúra, nemôžu ich zlikvidovať ani antibiotiká.

To znamená, že žena nepociťuje žiadne príznaky zápalu, avšak má v močovom mechúre spiace škodlivé baktérie, ktoré čakajú na impulz, aby mohli zaútočiť. Podnety, ktoré dokážu tieto baktérie zobudiť, sú napríklad chlad. To väčšina žien pozná a preto sa chladu vyhýba. Avšak podľa najnovších poznatkov, dokážu tieto škodlivé baktérie prebudiť aj iné baktérie ako je baktéria gardnerella vaginalis. Je to baktéria, ktorá sa nachádza v pošve takmer každej druhej ženy. Keď sa premnoží, môže spôsobiť okrem iného aj zápal pošvy. Ale táto baktéria sa dokáže dostať aj do močového mechúra počas, alebo po pohlavnom styku. A vtedy nastane ten podnet, ktorý prebudí škodlivé spiace baktérie v sliznici močového mechúra a vznikne zápal. Samotná gardnerella vaginalis v močovom mechúre nespôsobuje žiadnu infekciu alebo zápal.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk
andrej.medved9@gmail.com


Súvisiace články:

– Ajurvéda – korenia z hľadiska pôsobenia na naše zdravie

 

– Obličky sú základom harmónie všetkých vnútorných orgánov

 

– Prečo sa ľudom nedarí udržiavať zápaly pod kontrolou?

 

– Prečo drahé a moderné protizápalové lieky nedokážu vyliečiť zápal, ale dokážu spustiť rakovinu?


foto: https://pixabay.com/sk/


Pridaj komentár