O tom, že lieky majú rôzne účinky, nielen žiadúce vedia všetci. Ale najväčšia sranda resp. tragédia je to, keď lieky podporujú chorobu, proti ktorej by mali bojovať. A toto sa nedávno ukázalo u antidepresív. Antidepresíva patria v súčastnosti pritom medzi najčastejšie predpisované lieky.

Pri sledovaní pacientov vo Veľkej Británii sa prišlo na to, že pacienti užívajuci antidepresíva v druhom a treťom roku užívania antidepresív mali zvýšené riziko vzniku obezity. Zozbierali sa pritom údaje 294 719 dospelých pacientov užívajúcich antidepresíva. Obezita je pritom rizikovým faktorom pre vznik depresie. (Gafoor, R. et al. (2018) : Antidepressant utilisation and incidence of weight gain during 10 years‘ follow-up: population based cohort study. British Medical Journal)

Ako vidíte ani fanúšikovia vedecky dokázaných liekov si nemôžu byť už ničím istí. A bohužiaľ toto nie je jediným vedľajším účinkom týchto liekov. A najväčšia tragédia je to, že tieto lieky neodstraňujú príčinu depresií. A prečo je obezita rizikovým faktorom pre vznik depresií?

Tukové tkanivo je zdrojom zápalov. Je teda zápalovým tkanivom. Uvoľnujú sa z neho bielkoviny (prozápalové cytokíny) čo sú látky podporujúce zápal. A práve zápal cez tvorbu prozápalových cytokínov blokuje tvorbu hormónov šťastia a tým je serotonín. A takto vzniká depresia.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk
tel. 0911 295 859, andrej.medved9@gmail.com


Foto: https://pixabay.com/


 

Pridaj komentár