Existuje veľa látok, ktoré ovplyvňujú hormonálny systém človeka. Mnohé sa nachádzajú napr. v potravinách, liekoch alebo aj kozmetike. Spôsobujú zmeny v hladinách hormónov a takto obmedzujú alebo poškodzujú zdravie.

Patrí medzi ne napríklad:

– Zníženie kvality spermií u mužov
– Vrodené tvarové chyby genitálií
– Predčasné pôrody a strata hmotnosti u novorodencov
– Problémy správania u detí v dôsledku poškodenia štítnej žľazy
– Celosvetové zvýšenie rakoviny prsníkov, maternice, vaječníkov, prostaty, semenníkov a štítnej žľazy
– Predčasný vývoj prsníka u dievčat s neskorším vyšším rizikom rakoviny
– Obezita a diabetes typu 2

Kontroverzné látky v kozmetike:

Parabény: sú konzervačné látky, ktoré sa často vyskytujú v produktoch starostlivosti o pokožku.

Triclosan: sa používa na konzervovanie hydratovaných kozmetických výrobkov. Diskutuje sa o vplyve na plodnosť, svalovú slabosť a karcinogénny potenciál. Látka bola zistená v materskom mlieku. Podľa nariadenia EÚ č. 2014/358 bol triclosan obmedzený len na výrobky, u ktorých sa po použití vyžaduje oplachovanie – triclosan už nie je povolený v telových vodách a krémoch na starostlivosť o pokožku. Triclosan sa v čistiarňach odpadových vôd ťažko odbúrava.

– Estery kyseliny ftalovej (zmäkčovadlo) – ftaláty: sú okrem iného toxické pre reprodukciu nielen ľudí ale aj živočíchov. V jednej štúdii boli v moči 163 dojčiat narodených v rokoch 2000 až 2005 našli metabolity ftalátu, ktoré súvisia s počtom používaných výrobkov starostlivosti o pleť. Keď sa ftaláty dostali do tela myší, viedli k zväčšeniu tukových buniek a nadpriemernému prírastku hmotnosti.

UV filtre na ochranu proti slnečnému žiareniu: v materskom mlieku sa našli UV filtre, ako je etylhexylmetoxycinamát, butylmetoxydibenzoylmetán, oktokrylén, 4-metylbenzylidénkarón a benzofenón, aj keď ženy nepoužili žiadne opaľovacie krémy. Príjem sa môže uskutočniť pomocou denných krémov a rúžov na pery, ktoré často obsahujú aj UV filtre. Ich vplyv na hormonálnu aktivitu je medzi odborníkmi kontroverzná. Dostupné údaje sú založené na testoch in vitro a na zvieracích modeloch.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com


Súvisiace články:

– Antidepresíva podporujú vznik obezity a obezita podporuje depresie

O tomto zlodejovi vášho šťastia ste možno ani netušili


foto: https://commons.wikimedia.org/ – This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license. Author: Andres Hernandez, www.andreshernandez.net

Source https://www.flickr.com/photos/andreshernandez/146912646



Pridaj komentár