Takmer každý vie, kde sú jeho korene, kde sa narodil a kde by chcel žiť, ale málokto tuší, kde sa túla jeho duša. Sú krajiny, miesta, ktoré nás priťahujú (možno niekedy aj iritujú), hoci sme ich nikdy v tomto živote fyzicky nenavštívili a predsa cítime ich vôňu, počujeme ich hudbu, zaujíma nás ich filozofia…

Občas to býva veľmi silné, naše korene sa prepletú so snami o ďalekých krajinách a začnú dotvárať našu osobnosť. Život je plný tajomstiev, záhadných stretnutí a prepojení.

Pozývame vás dnes na malý prelet ponad juhovýchodnú Áziu, ktorú si pripomenieme symbolmi z vybraných krajín:

Duchovný Tibet, strecha sveta, kde medzi himalájskymi vrcholmi a odľahlými údoliami leží… kráľovstvo Shambaly. Tibet je kolískou budhizmu, ktorý v tomto magickom prostredí plynulo nadviazal na starodávne učenie Bön. Tibetský duchovný odkaz pozná snáď celý svet, či už cez dlhý rad významných dalajlámov, lámov a mníchov, Tibetskú knihu mŕtvych, alebo vďaka prenádherným kláštorom a čhörtenom učupených pod majestátnymi štítmi. A nemenej známe sú aj tibetské rituálne pomôcky – tibetské misy, zvončeky, alebo modlitebné vlajočky. Ak si máte chuť pripomenúť esenciálnu energiu Tibetu, tu jeden z tipov:

Dvojdordže – 5 paprskové (lúčové)

Vadžra alebo tiež dordže (doslovný preklad „pán kameňa“) je buddhistický meditačný a rituálny predmet, kedysi tiež zbraň boha Indru – hromoklin (ktorý používal na krotenie živlov a démonov). Je symbolom nezničitelnosti, dáva moc a vieru v stále znovuzrodenie.

Dvojdordže/ dve prekrížené vadžry – symbolizujú nezničiteľnú harmóniu univerza.

Vadžra je nástroj ostrého zamerania sa (sústredenia sa) na jeden bod. Predstavuje mužský princíp – čistú tvorivú jangovú energiu.

5 lúčov dordže / vadžry – je pomenovanie pre 5 kovových prútov, ktoré uzatvára (dotvára) dordže. Jeden z lúčov je umiestnený v strede štyroch vonkajších. Tento pôvodne rituálny predmet presvetľuje a harmonizuje energiu v miestnosti.


Nepál – nie je ani zďaleka iba bránou do Tibetu a Indie. Nepálsky kultúrny a duchovný odkaz spája v sebe to najdelikátnejšie z dvoch veľkých náboženstiev, ktoré sa tu prelínajú. Preto tu vedľa seba nájdeme nádherné tibetské chrámy, či stúpy s vyobrazenými budhovými milujúcimi očami a námestia zasvätené indickému bohovi Šivovi či bohyni Kálí. Nemenej známa je aj jediná žijúca bohyňa sveta Kumari. Dievčatko, ktoré vyberajú najvýznamnejší duchovní, a ktoré je za živú bohyňu oslavované až do svojej prvej menštruácie. A samozrejme je to krajina Himalájí, šerpov, horolezcov, či ešte stále živého odkazu hnutia hippies. Duchovno je tu všadeprítomné a jedným z jeho symbolov je napríklad aj populárny bôžik Ganéša:

Soška – Ganéša

Ganéša je postava hinduistického božstva so sloňou hlavou na ľudskom tele. Pokladá sa za ochrancu šťastia či boha hojnosti. V hinduistickej tradícii je synom boha Šivu a bohyne Párvatí.

Je známy aj ako odstraňovateľ prekážok. Pomáha napríklad vtedy, keď ľudia začínajú podnikať. Tiež je známy ako ochranca pútnikov na dlhých cestách.

Každá časť jeho tela symbolizuje určitý duchovný princíp:

Ganéša má veľké uši (schopnosť načúvať) a veľkú hlavu (múdrosť). Slonia hlava a ľudské telo predstavujú najvyššiu múdrosť. Jeho hlava tiež symbolizuje átman, teda to, čo Indovia nazývajú „dušou“. Jeho veľké telo znázorňuje pozemskú existenciu ľudí, ale aj ilúziu, máju.

Dva kly symbolizujú dvojice protikladov: radosti a bolesti, teplé a studené, deň a noc, česť a potupa… Keď má Ganéša iba jeden kel, znamená to prekonanie všetkej duality.

Veľké brucho znamená, že dosiahol dokonalosť a môže využiť všetky svoje skúsenosti.

Štyri ruky a prípadne štyri zbrane predstavujú štyri aspekty: myseľ, intelekt, ego a vedomie. Dve  ruky sú spustené dole a dve zdvihnuté; v zdvihnutej pravej ruke drží bodec, čo mu pomáha pri odstraňovaní prekážok na ceste k oslobodeniu sa, v ľavej ruke zasa drží slučku, pomocou ktorej chytí do pasce každú nepríjemnosť na tejto ceste. V spodných rukách drží štvorramennú svastiku (hákový kríž), ale aj ruženec, čo naznačuje, že cesta za poznaním by mala byť vytrvalá.

Má malé, ostré oči, ktoré vedia skúmať aj tie najmenšie podrobnosti o každom objekte. Tieto oči majú vnútornú schopnosť vidieť Ducha Božieho v každom z nás.

Na hrudi má Óm, čo je najslávnejšia východná mantra aj symbol kozmickej reality.

Ganéšovým „vozidlom“ je malá myš: myš predstavuje sebeckosť a svetské túžby, ktoré sú príčinou všetkého nášho utrpenia. Utrpenie je ako myš – žije v tme a kradne; tak aj naše vedomie žije v nevedomosti, závisti, nenávisti, chamtivosti, žiadostivosti… a kradne nám vnútorný pokoj. Ganéša však toto „vozidlo“ ovláda a pomáha nám prekonať sebeckosť a nízke pudy.

Ganéša je uznávaný hinduistami po celom svete. Sú mu zasvätené mnohé chrámy.



India, zem plná paradoxov, plná tajomstiev, plná výziev… Táto povesťami opradená krajina je okrem svojich prírodných krás, dokonalej architektúry a umenia, či na druhej strane, špiny a biedy, známa aj vďaka svojej náboženskej znášanlivosti. Veď tu už celé stáročia spoločne nažívajú všetky veľké svetové viery: budhisti, hinduisti, kresťania, moslimovia, džinisti, sikhovia, židia, animisti a mnohí ďalší. O duchovnom cestovaní po Indii sa hovorí ako o hľadaní ihly v kope sena, či príznačnejšie, hľadaní diamantu v kope hnoja ;). Kto však ten diamant nájde, zamiluje si túto nevšednú krajinu navždy. Milou pripomienkou na neopakovateľnú energiu Indie, môže byť napríklad:

Indický náramok harmónie

Prívesok VITARKA MUDRA: Mudra je rituálne gesto, „pečať“. Vitarka mudra symbolizuje učenie, diskusiu, osvietenie. Mudra s okom v dlani symbolizuje najvyššiu štedrosť. Oko v dlani symbolizuje, že všetky činy sú riadené najvyššou múdrosťou a súcitom.

Prívesok LOTOSOVÝ KVET: Symbol čistoty a duchovného poznania. Tiež symbol lásky, krásy a šťastia. Lotos spája tri sféry pozemskej existencie: zem, vodu, nebo. Lotos vyrastá z nečistého bahna a vody, no jeho krásny kvet sa dotýka oblohy. Je symbolom prebudenia, osvietenia.

Prívesok MEDAILÓN DUKÁT s popínavou rastlinkou: Symbolizuje hojnosť, prosperitu, rast.

INDIGOVÁ FARBA: Indigová modrá stimuluje duševnú činnosť a vnímavosť. Je to farba ducha, hĺbky a rozjímania. Je to farba šiestej čakry – tzv. tretieho oka.


Pokračujme však ďalej putovaním po tajuplných a mystických orientálnych krajinách: Thajsko, Indonézia, Bali, to sú poväčsinou milí a šťastní ľudia, nádherné prírodné scenérie, svetoznáme pláže, ale aj silný duchovný odkaz. Hoci je Indonézia prevažne moslimskou krajinou, Bali (ktoré tiež patrí pod Indonéziu) je najmä hinduistickou krajinou. Bali sa často nazýva „ostrovom bohov“, pretože náboženstvo zohráva v živote miestnych obyvateľov dominantnú úlohu. Thajsko je zase, okrem „vykričaného“ Bangkoku, krajinou silných tradícií a domovom vraj najstaršej vetvy budhizmu. V Thajsku nájdeme okolo 40 000 kláštorov a približne 250 000 mníchov. Spoločensky sa očakáva, že každý thajský muž sa aspoň raz v živote stane mníchom na obdobie minimálne troch mesiacov. Ak vás lákajú tieto krajiny, tak aspoň malý závan ich atmosféry môže ku vám priniesť:

Soška – Budha Šakjamuni

Budha pokoja Šakjamuni pôsobí veľmi mierumilovne a je to krásny doplnok do vášho príbytku, alebo kancelárie. Soška meditujúceho Budhu prináša spokojnosť do všetkých životných oblastí. Vo všeobecnosti je symbolom spokojnosti, mieru, šťastia a inšpirácie pre každú ľudskú bytosť. Prináša nám vnútorný pokoj.

Zrkadielka odrážajú negatívnu energiu. Kvety a hviezdy na odeve symbolizujú hojnosť a šťastie.Z jeho sediacej pozície vyžaruje moudrosti, trpezlivosť a láska.

Umiestnenie sochy Budhu vo vášom príbytku priťahuje pozitívnu energiu. Podľa tradície si zaslúži svoj vlastný priestor a viditeľnosť z každej časti miestnosti. Nedávajte sošku do kuchyne, kde sa pripravuje jedlo a do kupeľne !!!

+

Náhrdelník – Mála Japa Bali

Tradičný budhistický/hinduistický „ruženec“ – Japa Mála (Thengwa) má 108 korálok. Tento konkrétny je kombináciou rudrakshových plodov s korálkami z fazetovaného achátu.

MÁLA (sanskrit) v preklade znamená náhrdelník, alebo veniec. JAPA – spev.

MÁLA – odstraňuje negatívnu karmu. Používa sa na počítanie pri odriekaní posvätných mantier. Nosí sa v ruke, omotaný okolo zápästia, alebo okolo krku. Číslo 108 je budhistickým najposvätnejším číslom. Guličky, z ktorých sa skladajú thengwy, môžu byť z rôznych prírodných materiálov, rôznych druhov dreva, plodov, dokonca ľudských alebo zvieracích (jačích) kostí, poprípade z rôznych polodrahokamov. Mála má zvyčajne 108, 27, alebo 21 korálok.

PRÁCA S MÁLOU:

MYSEĽ: „Zamestnáva“ myseľ (sústredenosť na mantru).

TELO: Prsty lúskajú korálky.

REČ: Odriekanie mantry.


Mnohé duše už dlhé roky priťahuje pradávna civilizácia, známa napríklad Veľkým múrom, terakotovou armádou, porcelánom… Čína, ďalšia krajina veľkých kontrastov. Jej história sa datuje na viac ako 7000 rokov a dnes sa tu tradície opradené legendami spájajú s najnovšími technológiami. Tu sa rozvinul budhizmus do svojej veľkolepej mahajánovej podoby, tu sa zrodil taoizmus, konfucionizmus a mnohé ďalšie duchovné i myšlienkové prúdy. A hoc v dnešnej dobe je hlavnou vierou Číny predovšetkým konzum, tak spod nánosu materializmu a komunizmu ešte jasne žiari estetika feng-šuej, stále živá a praktikovaná tradičná medicína, či odkazy majstrov Shaolinu a Wu-tangu. Symbolov, ktoré nám môžu pripomenuť túto ohromnú ríšu je mnoho, za všetky napríklad tento, u nás trochu menej známy:

AMULET – Čínsky duch ochrany

Čínsky ochranný duch považovaný za osobného strážcu, ktorý ochraňuje v najťažších chvíľach, kedy človek pochybuje o existencii všetkých pozitívnych síl plynúcich z vlastného náboženského presvedčenia. Pomáha pri depresii a strese a nachádzaní cesty z ťažkostí. Je sprievodcom k získaniu kľudu a duševnej rovnováhy.

Amulet je zabalený v darčekovej krabičke spolu s popisom a koženou šnúrkou.


Dnešnú púť ukončíme tam, kde Slnko vychádza. Japonsko, svet pokroku a technológií, pevne stojací na pilieroch starých tradícií a umenia. Krajina slávnych šogúnov a gejší, šintoizmu, zenových záhrad, veľkých básnikov i maliarov. Veď kto by nepoznal dokonalé línie morských vĺn a hory Fuji na úchvatných obrazoch? Japonské duchovno a umenie je bezpochyby jedným z vrcholov ľudskej evolúcie. Technické, umelecké a v tomto prípade i aromatické majstrovstvo ďalekého východu nám môžu napríklad pripomenúť originál japonské vonné tyčinky:

Set – vonné tyčinky – YUME-NO-YUME – Letiaci žeriav

Oblasť použitia: Aromaterapia, Ukľudnenie, Uvoľnenie, Relaxácia

Tieto tyčinky s chladivou vôňou striebristých zasnežených plání, sú určené k aromaterapii a liečeniu. Svojou kvalitou sú vysoko cenené, nedráždia, vhodné aj pre deti a alergikov.

Skvelé ako darček pre tých, ktorí vedia oceniť výnimočnú a nezabudnuteľnú vôňu.

Tyčinku zapálime, plameň uhasíme pohybom ruky, umiestníme do stojanu a necháme tlieť.



V našom eshope nájdete omnoho viac z každej tejto kultúry, v podobe rituálnych, meditačných a dekoračných predmetov, amuletov a ozdôb…, alebo priamo v našich predajniach v Bratislave a Banskej Bystrici. Tovar pravidelne dopĺňame.

Navyše:

POZOR SÚŤAŽ!!!

Nakúpte do konca roka v našom EUGENIKA ESHOPE, do poznámky pri objednávke uveďte VIA2018E – a automaticky sa dostanete do zlosovania, kde traja z vás získajú 30% zľavu na nákupy na všetky knihy a doplnkový tovar počas celého roka 2019.


Súvisiace články:

– Šťastní a zdraví, doma aj na pracovisku. Zharmonizujte si prostredie podľa Feng šuej

 

Tento čas je ako stvorený k očiste priestoru, vydymovaniu, vonným tyčinkám či sviečkam


foto: https://pixabay.com/


 

Pridaj komentár