Existujú tri možnosti, aké útočisko (ochranu, bezpečie – pozn. red.) hľadať: vonkajšie, vnútorné a tajné.

Vonkajšie útočisko sa zakladá na metóde, ktorú človeku vysvetlí duchovný učiteľ. V tomto prípade sa utiekame k Budhovi, ktorý je niekým iným, ako sme my; je to osoba oddelená od nás: osoba, ktorá dosiahla budhovstvo či osvietenie. Táto osvietená bytosť nám odovzdáva učenie, ktoré nám poskytuje útočisku a ochranu. Chápeme totiž, že už jestvujúci Budha má moc viesť nás a tak nás chrániť pred utrpením samsáry.

Vnútorné útočisko znamená utiekať sa k Budhovi, ktorým sa raz stanete vy sami. Múdrosť tohto vášho vlastného budúceho budhu je vám ochranou. Toto pochopenie, tento stav spôsobí, že už viac nemáte potrebu hľadať útočisko v ničom mimo seba samých.

Keď nájdete toto útočisko a skryjete sa v ňom, vaša myseľ sa stane transcendentálnou vševediacou múdrosťou.

Na to však potrebujete mať hlboké intelektuálne pochopenie faloše, klamu a projekcií svojho ega. Je jasné, že to je pomerne ťažké.

Treťou možnosťou je tajné útočisko. Nájsť ho je zo všetkých najťažšie. Musíte pochopiť, že vo vašom nervovom systéme prúdi blažená energia vyššieho rádu, ako je bežná energia pripútanosti k zmyslovému potešeniu, a to vám poskytne ochranu. Čerpáte potom zo zdroja vlastnej vnútornej energie, aby ste si navodili pocit nesmierneho šťastia spojený s múdrosťou vedomia jednoty všetkého; po tejto blaženej ceste kráčate k vyslobodeniu. Takýto zážitok vás dokonale oslobodí od nespokojnosti a dualistického myslenia.

Väčšina ľudí si neuvedomuje, že sa v nich skrýva energia najhlbšieho šťastia. Ale napríklad prostredníctvom meditácie alebo jogy a podobne je možné navodiť si stav, kedy pocítite explóziu tejto blaženej energie, o akej sa vám dovtedy ani nesnívalo…

(Úryvok – voľný preklad – z knihy Becoming Vajrasattva (Ako sa stať vadžrasattvom), autor Lama Yeshe; https://www.wisdompubs.org/book/becoming-vajrasattva)

foto: https://pixabay.com/


Súvisiace články:

 – Budhistické školy

 – Gomdra Khenpo Tsultrim Tenzin – Esenciálne učenie tibetského budhizmu (videoblog)

 – Tibetská liečba – jeden zo vzácnych drahokamov budhizmu

 – Tip na knihu: Tibetská kniha mŕtvych

 – O dvojročnom chlapčekovi, ktorý začal spontánne spievať mantry v cudzom jazyku


 

Pridaj komentár