S tibetskými misami som sa stretla pred niekoľkými rokmi. Zvuk a originalita každej misy ma uchvátila a odvtedy sú pre mňa určitou záhadou.

Predaju tohoto tovaru sa venujem už niekoľko rokov. Mala som u mňa na predajni napríklad misu, ktorá nikomu nechcela hrať, bola „hluchá“. Aj keď bola stále vystavená, už som ju zákazníkom ani neponúkala. Raz začas sa na nej niekto pokúsil hrať, ale nič sa nedialo. Jedného dňa prišiel do predajne muž, bolo zrejmé, že sa venuje hudbe, hneď sa aj začal zaujímať o všetky hudobné nástroje čo sme mali a táto misa ho pritiahla. S ľahkosťou majstra ju rozozvučil…. bol to koncert muža a tibetskej misy, ktorí sa zladili, boli to zvuky vesmíru, srdca, ticha, šumenia, hučania, melódie meniacej sa v nádherných tónoch a zvukových vibráciách.

Je známe, že tibetské misy sa zladia s človekom a naladia sa na jeho vnútorný svet, emócie, stav mysle, reagujú na každé vnútorné aj vonkajšie podnety.

Misy harmonizujú, neutralizujú a rozbíjajú negatívnu energiu. Každá z nich je iná a jedinečná, ako každá bytosť na tejto zemi.

Podľa tibetských mníchov, dedičov pôvodného šamanského náboženstva Bón, ktoré splynulo s budhizmom, vydávajú všetky bytosti a všetky veci, dokonca aj tie ktoré nemajú dušu, zvuk.

Teda každá bytosť a každá vec má svoj zvuk a ten sa mení v závislosti na momentálnom stave bytosti, alebo veci produkujúcich zvuk. Hovorí sa, že na počiatku stvoril vietor svojimi vírmi hmotu a tie veterné víry zneli. Teda forma a hmota boli stvorené za pomoci kombinácii zvuku. Prvé takto vzniknuté formy zvuku dali vzniknúť ďalším, zložitejším tvarom. Každý atóm bez prestávky tak spieva svoju pieseň. Existuje tvorivý zvuk, a tiež deštruktívny. Každý, kto takto zvuk ovláda, môže tvoriť a ničiť.

Misy používali v Tibete majstri zvuku len pri tajných obradoch. Lamizmus a bónizmus sa veľmi zaujíma o rôzne meditačné a rituálne nástroje. A pri svojich obradoch, rituáloch a meditáciách ich intenzívne využíva. Človek, ktorý vie pracovať so zvukom a teda aj liečiť, je veľmi mocný a vážený. Misy sú podľa tradície vyrábané zo siedmych kovov.

Kovy sú priradené k jednotlivým planétam.

  • Slnko – zlato
  • Mesiac – striebro
  • Merkur – ortuť
  • Venuša – meď
  • Mars – železo
  • Jupiter – cín
  • Saturn – olovo

Misy bývajú buď tepané, alebo odliate z týchto kovov. Presne pomery kovov sa rôznia. Niektoré misy sú zdobené reliéfmi a maľbami.

Zvuk misy synchronizuje mozgové vlny a hemisféry, upokojuje a uvoľňuje. Sú bohaté na alikvótné tóny, masírujú bunky a pomáhajú telu harmonizovať sa a stimulovať, naladiť sa na prirodzenú, pôvodnú frekvenciu tela. Budhisti tvrdia, že na počiatku bol zvuk, človek, ktorý hľadá pravdu, nech nasleduje cestu zvuku. Mal by meditovať aj za pomoci zvuku, aby dosiahol bodu, kde neexistuje žiadny názor ani predstava, kde myseľ prestáva vytvárať ilúzie, kde už prestáva existovať konceptuálna myseľ.

Pokračovanie článku TU


foto: https://pixabay.com/



Pridaj komentár