V poslednom čase sa u nás už pomerne silno zakotvilo slovanské odvetvie ezoteriky či spirituality.

Mám aj vo svojom osobnom okruhu pár známych a príbuzných, ktorí sa už veľmi dlho intenzívne rýpu v informáciách, niektorých nových (hoci tváriacich sa ako staré), niektorých možno naozaj prastarých, z ktorých sa utvára slovanská duchovná cesta. Mnohé z toho, čo títo ľudia hlásajú, s čím sa stotožňujú a čo považujú za to najsprávnejšie pre seba, ale aj pre nás všetkých, je pre mňa poriadne ujeté a priam opačné tomu, čo považujem za „duchovné“ ja. Nájdu sa však medzi tým aj také veci, ktoré sa mi páčia alebo ktoré možno pokladať za fakty, overené poznatky úplne rovnako, ako v rôznych iných tradíciách a spirituálnych smeroch. Hlavne v tomto aspekte (= fakty a overené poznatky) vidím veľkú rezervu a prínos všetkého toho súčasného slovanského fanatizmu. Je dobré, užitočné a dôležité mať poznatky z duchovnej kultúry našich predkov, ako sa to nazýva odborne v religionistike či etnografii.

Či si potom niekto zvolí takéto poznatky oživovať a urobiť si z nich svoj životný štýl, to už je každého osobná vec, tak ako keď sa niekto chce „hrať“ na indiánov alebo stať sa jogínom či trebárs členom hnutia Haré Krišna.

Myslím si ale, že poznať našu – teda našich predkov a nášho územia – duchovnú  (aj hmotnú) kultúru by malo patriť k vzdelaniu a rozhľadenosti každého človeka, ktorý žije na Slovensku alebo je Slovák (či „plnokrvný“, či čiastočný). 

Veľmi dobre dal dokopy poznatky o našej duchovnej kultúre autor zatiaľ dvoch kníh Peter Weleslaw Kuzmišín. Jeho knihy sú skvelé aj preto, že nejde o žiadne vysoko odborné publikácie, ktoré vydala SAV a ktoré budú čítať len akademici alebo študenti vysokej školy. Na druhej strane, nejde ani o žiadne ezoterické knižky, ktoré by si zas mali chuť prečítať len úzko vyhranené osoby.  A hoci podstatnú časť oboch kníh tvoria povesti, legendy a rozprávky, nejde ani o detské knihy. Ide o úplne univerzálne knihy, vhodné doslova pre kohokoľvek a každého.

Čítajú sa veľmi dobre, ľahko a pútavo, a sú aj pekné, bohato ilustrované. Zároveň ich nie je nutné prečítať naraz ako román, ale je možné si v nich listovať a čítať rôzne, pričom sa ani pri väčšom odstupe nestratí pointa a netreba si pamätať, čo bolo predtým, lebo jednotlivé pojednania o bohoch, ako aj príbehy či rozprávky, sú úplne samostatné jednotky. A predsa zároveň všetky spolu súvisia: tvoria kruh; sú ako kúsky koláča, ktoré dokopy tvoria celý koláč, chutný, sýty a výživný.

Rozmanité postavy a postavičky slovanského panteónu sú bohovia, bohyne, ich deti, démonické bytosti, víly, škriatkovia a všelijaké ďalšie zvláštne nadprirodzené tvory. Sú vykreslené dostatočne podrobne a presne (ako vyzerali, ako sa znázorňovali, čo mali na sebe…), aby si ich každý vedel predstaviť na základe vlastnej fantázie, pričom kniha ponúka aj celkom konkrétnu víziu prostredníctvom obrázkov – ktoré sú dielom samotného autora. Ten síce nie je profesionálny výtvarník, ale tajomné bytosti svojej knihy stvárnil zaujímavo, symbolicky a zvláštne štylizovane. Výsledkom je skôr pocit, energia či atmosféra, ktorý z nich vyžaruje, ako nejaká pevne daná presná podoba.

Koncepcia knihy spočíva v kolobehu roka a ľudského života. V našom geografickom prostredí máme štyri ročné obdobia, a teda dosť časté a pestré striedanie počasia, teploty a podoby prírody. Nič tu nie je dlho rovnaké, všetko sa takmer neustále, hoci niekedy nenápadne, mení. Bežné sú ale aj práveže dramatické z meny, náhle poryvy počasia či teplotné výkyvy.

Takéto prostredie si tiež vyžaduje prispôsobiť mu životný štýl, zháňanie obživy, budovanie a udržiavanie príbytkov, možnosti odpočinku, zábavy či cestovania, pobytu vonku alebo naopak relaxu vnútri. Skrátka, celý rok je plný práce a riešenia rôznych vecí, ale nie stereotypne – stále sa u nás deje čosi iné. A presne tomu zodpovedá aj táto kniha.

Predstaví vám jednu po druhej rôzne postavy a postavičky a s nimi súvisiace veľmi pekné, zaujímavé, zábavné, veselé i vážnejšie príbehy. Mnohé z nich vám budú pripomínať rozprávky, ktoré si pamätáte z detstva alebo ktoré ste nedávno čítali deťom,  len ste možno netušili, aký je ich skutočný význam alebo prečo sa v nich deje to, čo sa v nich deje, prečo to dopadne tak či onak… Niektoré postavy týchto príbehov sú možno v iných knihách pomenované alebo vykreslené inak, a tu sa zrazu dozviete, že veď ten a ten, to je vlastne ten a ten… Autor knihy Kruhy starých Slovanov totiž všetky možné ľudové rozprávky a povesti rozanalyzoval a rozkódoval tak, aby dávali zmysel práve podľa dávnej duchovnej kultúry ľudu žijúce na našom území. Tie sa časom prirodzene všelijako prekrútili, preto sa vám vďaka tejto knihe teraz odkrýva ich pravá podoba a podstata.

Žiť na Slovensku či byť Slovák je určite zaujímavé a čarovné. V dnešnej dobe, keď naše štátne a národné príslušenstvo dostáva závažné emotívne nálože a výbušné zásahy či už v nedobrom, či v pozitívnejšom zmysle, môže byť veľmi fajn trochu sa upokojiť, povzniesť nad búrlivé extrémy (ktorejkoľvek strany) a otvoriť sa jednoducho zoznámeniu sa s tým, čo je pekné, milé, rozprávkové, prírodné, duchovné. Tým prirodzene odpadne tak ponižujúca  zakomplexovanosť, politicky korektná fóbia z národnej či štátnej príslušnosti a znechutenie, tak naopak absurdný pocit nadradenosti a úzkostne defenzívnej vyhranenosti. Aspoň podľa mojej skromnej skúsenosti. 

Knihu nájdete za najlepšiu cenu tu:

Kruhy starých Slovanov

Kolobeh roka a života našich predkov

Autor: Peter Weleslaw Kuzmišín

Pôvodná cena:16.20 EUR
Naša cena:14.58 EUR
Zľava:10.00 %


Súvisiace články:

– Peter Weleslaw Kuzmišín – Obroda pôvodného slovanského duchovna je prirodzená, keďže náš súčasný svet upadá

 

– Bohovia starých Slovanov – Stvorenie človeka


Pridaj komentár