Imunita je akousi políciou ľudského tela. Telo chráni pred narušiteľmi. Správne fungovanie imunity je základom dobrého zdravia. Dnes by som vám popísal prečo sú pre imunitu a teda aj zdravie dôležité antioxidanty.

Ak sa spomenú antioxidanty neraz sa ľudia usmejú a povedia, že ide o marketingový ťah predajcov doplnkov výživy. Ale poďme sa pozrieť akú úlohu zohrávajú antioxidanty pri imunitnej reakcii človeka.

Čo sú to antioxidanty?

Antioxidanty sú látky, ktoré neutralizujú agresívne častice, ktoré nazývame voľné radikály. Voľné radikály dokážu poškodzovať bunky a dokonca môžu spôsobiť poškodenie DNA a smrť buniek!

Prečo sú antioxidanty dôležité vám ukážem na bielych krvinkách. Keď je telo napadnuté patogénom napr. baktériou či vírusom, musí byť patogén zneškodnený. Podieľajú sa na to aj biele krvinky.

Pri kontakte tela s patogénom dochádza ku klonálnemu deleniu bielych krviniek. Začnú sa klonovať. Deje sa to preto, aby vzniklo čo najviac obranných buniek a zabránilo sa tak šíreniu infekcie.

Na klonálne delenie buniek (bielych krviniek) je potrebné veľa energie. A tá sa musí vyrobiť v bunkových elektrárňach – mitochondriách. Pri výrobe energie v mitochondriách, vznikajú splodiny, ktoré nazývame voľné radikály. Tento jav si predstavte ako uhoľnú elektráreň. Keď zvýšime výrobu elektriny z uhlia z komína sa bude valiť viac dymu.

Z bunkových elektrární – mitochondrií, sa pri infekcii uvoľňuje veľa energie, aby sa bunky imunitného systému mohli množiť, ale aj voľných radikálov. Voľné radikály sú ale pre bunku nebezpečné, sú jedovaté. A tu do hry vstupujú antioxidanty.

Ak biele krvinky nemajú dostatok antioxidantov, nedokážu kontrolovať voľné radikály, poškodia sa a odumrú. Imunita nezvláda boj s narušiteľom. Ak biele krvinky majú dostatok antioxidantov, voľné radikály sú pod kontrolou a dokážu podporovať imunitnú reakciu.

Ako vidíte, antioxidanty zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pre správne fungovanie imunity.

Jedným z najlepších zdrojov antioxidantov na svete je arónia. A kde ju nájdete? Napríklad v chutnom nápoji Arónia elixier od Dr. Jacobsa. Je to skutočná antioxidačná bomba, ktorá skvele chutí. Nápoj je vhodný aj pre deti. Je bez chemických konzervačných látok. Arónia elixier od Dr. Jacobsa si môžete kúpiť TU

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com


Súvisiace články:

 – Jednoduchý test na zistenie či máte dobré trávenie

 – O tomto zlodejovi vášho šťastia ste možno ani netušili

 – Aj vy znižujete imunitu svojich detí?

 – Keď lieky ničia imunitu a vy o tom ani neviete

 – O tejto príčine zlyhania imunity ste určite netušili

 – Prečo majú deti často infekcie a ich imunita neraz reaguje prehnane?


foto: https://pixabay.com/


 

Pridaj komentár