Serotonín je ľudovo povedané „hormón šťastia“. Jeho úlohou je sprostredkovať pocit šťastia, má antidepresívne účinky. Nervové bunky medzi sebou komunikujú. Medzi jednotlivými nervovými bunkami existuje malinký priestor, ktorý sa nazýva synapsia. A tu sa nachádzajú mnohé látky medzi inými aj serotonín. Ak je ho tam dostatok dokáže sprostredkovať pocit šťastia a pohody.

Jedným z dôvodov prečo môže chýbať „hormón šťastia“ v týchto štrbinkách je aj nedostatok látky, z ktorej sa serotonín vyrába. Tou látkou je tryptofan. Tryptofan je aminokyselina,ktorá sa nachádza v mnohých potravinách napr. srvátková bielkovina. Bez tejto aminokyseliny (z aminokyselín sú poskladané bielkoviny) si telo hormón šťastia nevyrobí.

Lenže existujú aj zlodeji tejto aminokyseliny. Tryptofan je látka, ktorá je potrebná pre prežitie bakteriálnych a vírusových infekcií. Bunky napadnuté vírusmi a baktériami potrebujú tryptofan na svoje prežitie. A tak telo odoberá tryptofan aby sa infekcia nešírila. Bakteriálne a vírusové infekcie sú teda zlodejmi nášho šťastia.

Pokiaľ máme dobrú imunitu tak sa telo dokáže s týmito infekciami vysporiadať. Ale ak je imunita slabá, nedokáže sa vysporiadať s infekciami a tie dokážu v tele prebiehať nepozorovane. Zároveň nútia telo aby odoberalo tryptofan. Takto vzniknú dobré podmienky pre depresie.

Tieto fakty bohužiaľ nezohľadňuje takmer žiadny psychológ a ani psychiater. Je to veľká škoda pre človeka trpiaceho depresívnymi náladami. Nato aby sme mali dobrú psychiku potrebujeme teda silnú imunitu.

TIP: Veľmi dobrým pomocníkom, ktorý udržuje našu imunitu v dobrej kondícii je huba reishi. Hubu reshi si môžete dodať do tela aj lahodnú kávu s obsahom reishi – ReiChi Cafe od Dr.Jacobsa. Kávu s obsahom liečivej huby reishi si môžete kúpiť tu

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com


Súvisiace články:

– Toto vám ani lekár a ani lekárnik o liekoch nepovie. Prečo?

– Nespavosť – naozaj je to banálny problém?

– 6 signálov, ktoré upozorňujú na zápal v tele

– Liečba bolesti prírodnými látkami

 – Neuróza? A čo s ňou?

 – Depresia – najčastejšie používané liečebné postupy


foto: https://pixabay.com/


 

Pridaj komentár