Atopická dermatitída alebo atopický ekzém je chronické, recidivujúce, ťažko zvládateľné ochorenie s obdobiami zlepšenia a zhoršenia.

Tak takéto informácie sa môžete dočítať o chronickom zápale kože. Trápi sa ním čoraz viac ľudí a najmä malých detí. Pre rodičov je frustrujúce sledovať ako sa ťažko bojuje s touto chorobou a ako sa rýchlo a znenazdajky vráti. Rodičia stále hľadajú čo by urobili preto, aby sa ich ratolesť nemusela boriť s týmto nepríjemným ochorením. A nielen to. Zároveň hľadajú čomu sa majú vyhnúť, čo je spúšťačom návratu zápalovej reakcie. Dnes chcem týmto ľuďom ukázať, čo sa pri tomto zápale deje a prečo je ho jednoduché a ľahké naštartovať.

Prečo zápalové ochorenia vlastne vznikajú? Sú súčasťou imunitnej odpovede na narušiteľa, tak tomu v minulosti bolo. Ohrození sme boli najmä baktériami, vírusmi či parazitmi. Aby telo eliminovalo týchto narušiteľov, vyvinulo si na to veľmi účinnú stratégiu. Začalo si vyrábať obranný systém, ktorého súčasťou bol plyn oxid dusnatý.

Oxid dusnatý zabíja parazity, spomaľuje množenie vírusov a narušuje baktérie a usmrcuje ich. Ako vidíte je to ideálna zbraň proti narušiteľom. Lenže problém oxidu dusnatého je aj to, že dokáže spustiť chronickú zápalovú reakciu a dokáže tak podporovať svoju vlastnú tvorbu. Jednoducho povedané oxid dusnatý dokáže spustiť “samonasierací syndróm” v imunitnom systéme. O vplyve tohoto plynu na zápalové ochorenie kože poukázal napr. Ichiro Nomura. Ten dokázal, že pri atopickom ekzéme je cez oxid dusnatý stimulovaná tvorba bielkovín aktivujúcich bunky imunitného systému do zápalového stavu.

Teda oxid dusnatý zohráva centrálnu úlohu pri spúšťaní, udržiavaní a opätovnom spustení zápalov na koži. A odkiaľ sa oxid dusnatý v tele berie? Jeho tvorba sa nezvyšuje len cez bakterie, vírusy či parazity. Jeho tvorba v tele zvyšujú aj:

– poškodenie mitochondrií
– ťažké kovy
– psychický stres
– fyzický stres
– lieky
– chemikálie
– UV žiarenie
– cigaretový dym
– chronické zápaly
– a podobne

Ako vidíte tých spúšťačov je viac ako dosť. A prečo sa tieto zápaly dejú práve na koži? Zápal a tvorba oxid dusnatého vzniká lokálne v nejakom obmedzenom mieste. Lenže oxid dusnatý je plyn a dokáže sa dobre šíriť. Len si spomeňte keď niekomu nechtiac ušiel prd ako sa to roznieslo po celej miestnosti a otrávilo to smradom široké okolie. A takto to začína.

Telo má na zvládanie takýchto situácií dobre vypracovaný systém. Ten systém je ale závislý od množstva mikroživín (vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny) a ak človek trpí podvýživou, regulácia sa stráca. Oxid dusnatý sa postupne šíri telom a keďže dokáže podporovať svoju vlastnú tvorbu, nič nebráni tomu, aby vznikali chronické zápaly ako napr. atopický ekzém.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859, andrej.medved9@gmail.com


Súvisiace články:


 

Pridaj komentár