Keď rozprávam ľuďom o vysokotukovej strave, alebo strave paleolitického človeka, väčšina ľudí zostane zhrozená. Ľudia si myslia, resp. sú presvedčení, že si s touto stravou môžu ublížiť. Ale ak sa pozrieme na zvyky nejedného človeka, ktorý tento strach má, zistíme ako ohrozujúco žije on a ani si to neuvedomuje.

Strava bohatá na sacharidy a hlavne rýchlo sa uvoľňujće sacharidy vytvára potrebu mašrtenia. Dzob sem, dzob tam. Dám si čosi malé. Koláčik, sušienku, keksík, čokoládku. Dnes sa nebudem venovať cukrom v maškrtách, ale tukom. Áno tuky sú hojne zastúpenou zložkou v čokoláde, sušienkach či rôznych koláčikoch. A nebudem sa pozerať ani aké tuky sú to. Pozriem sa na riziko tukov z týchto potravín úplne inak.

Tuky prijaté v rôznych maškrtách potrebujú na svoje spracovanie žlčové kyseliny. Tieto sa uvoľnia do čreva, aby sa tuky natrávili a mohli vstrebať. Lenže maškrty neobsahujú rozpustné vlákniny. A ak obsahujú je ich žalostne málo. A rozpustné vlákniny si v čreve plnia aj inú úlohu ako vykrmovať dobrú črevnú flóru. Dokážu na seba viazať zbytočné žlčové kyseliny, koré sa nespotrebovali na trávenie tukov.

Ale čo sa deje pri maškrtení. Ľudia vyjedajú vysokotukové maškrty, vlákniny prijímajú v minimálnom množtsve a tak sa nadbytočné žlčové kyseliny nemajú na čo v čreve naviazať, lebo tam nie sú rozpustné vlákniny. Takto zlčové kyseliny spôsobujú v čreve zápalové procesy.

A teraz sa vrátim k strave pračloveka. Pračlovek denne prijímal až 100g vláknin. Ak ľuďom odporúčam vysokotukovú stravu jedným dychom doporučujem konzumovať veľa zeleniny a ovocia s nízkym obsahom cukru. To sú potraviny obsahujúce rozpustné vlákniny. Ľudia sa tejto potravy, ktorú človek jedol státisíce rokov boja. Dať deťom čokoládku, keksík na desiatu plný tukov a bez vláknin, tak to už problém nie je.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk
tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com


Súvisiace články:

Toto nepotrebuje viac slov

 

– Následky nedostatku energie v bunke môžeme prirovnať k vedľajším účinkom liekov

 

Prestante ľudí klamať a začnite ich liečiť!

 

Prečo je obezita rizikovým faktorom vzniku diabetu? A je jediným rizikovým faktorom?


 

Pridaj komentár