Včera večer, keď som sa vracal z prednášky, ktorú som mal v Bánovciach nad Bebravou, počúval som v aute rádio Devín. Akurát tam vysielali reláciu s jedným známym spisovateľom. A ten povedal, jednu zaujímavú skutočnosť.

Za bývalého komunistického režimu bol nepohodlný. Bol nepohodlný preto, že písal ako cítil a nepísal to, čo chcel komunistický režim. A režim sa ho zbavil tak, že ho uznali za duševne chorého a išiel na psychiatriu. Spisovateľ rozprával ako na psychiatrii stretol viacej podobných ľudí ako bol on sám. Nepohodlných.

A prečo to dnes píšem?

Veľmi veľa ľudí mi rozpráva svoje príbehy, ako im je zle, necítia sa dobre a sú neustále unavení. Lekári im neveria, lebo biochémia ukazuje, že sú zdraví. Títo ľudia sa cítia nepochopení a mnohí sa skôr či neskôr ocitnú na psychiatrii. Ak lekár nerozumie pacientovi pošle ho na psychiatriu, lebo si myslí, že pacient si vymýšľa. Rovnako, ako sa komunistický režim zbavoval niektorých nepohodlných ľudí. Aj pre lekára je pacient, čo sa sťažuje, neraz veľmi nepohodlný.

Toto je prípad ľudí s únavou a tichými zápalmi (také zápaly, ktoré sa neprejavujú typicky). Toto je podľa mňa neskutočné ignorantsvo súčasnej medicíny. Poďme si pozrieť čo hovoria niektoré štúdie:

– Depresia a únava sú príznaky imunitnej aktivácie cez chronické infekcie, napr. Epstein-Baarov vírus (mononukleóza) (Dantzer et al., Cytokines, Stress, Depression 1999) alebo cez autoimunitné, nádorové a neurodegeneratívne ochorenia (Yirmiya, West J Med 2000, 173 ), ale tiež bežné respiračné choroby (Smith et al. al., Psychoneuroendocrinology 1998, 23:)
– Prozápalové cytokíny (bielkoviny uvoľnujúce sa pri zápale) sú molekulárne spúšťače depresie a únavy. V zvieracom modeli spôsobuje injekcia prozápalových cytokínov chorobné správanie (Merali et al., Psychopharmacology 2003, 165:)
-Terapeutické podávanie prozápalového cytokínu IFN-α a TNF-a spúšťa depresie-únavové symptómy (Bonaccorso et al., Curr Opin Psychiatry 2000; 13: ; Meyers et al., Cytokines, Stress, Depression 1999; 75-81)

Ako vidíte lepšie sa je tváriť, že zápal neexistuje a pacienta vyhlásiť za duševne chorého, ako sa venovať zápalom a liečiť ich. A prečo ich neliečia a nediagnostikujú zápaly? Lebo v skutočnosti si medicína nevie dať rady so zápalmi.

Kedy sa začnú ľudia liečiť a nie klamať a odkladať na psychiatrie?! Kedy skončíme s ubliživaním trpiacim ľuďom? O čo sme lepší ako komunistickí pohlavári?

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk
tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com


Súvisiace články:

Chcete vedieť aké následky má zápal v mozgu?

 

 – Zápal by ste nikdy nemali podceňovať

 

 – Zápal, pomocník rakovinových buniek

 

– Prečo sa zápaly kože tak radi vracajú?


foto: https://www.flickr.com/ autor: Fazal E Azeem Nisar


 




Pridaj komentár