Foto: pb

Všetko sa to začína slovom ethos, čo znamená v gréckom jazyku mrav, obyčaj, alebo zvyk. Etikoterapia je v tom prípade vedná disciplína, ktorá nás učí odvykať si od starých návykov. Počas dospievania si prakticky každý človek osvojil nejaký návyk, ktorý sa stal súčasťou jeho života. Čo ak nám časom tento zvyk prestal vyhovovať a my sme si povedali, že sa od neho chceme odučiť? Práve k tomu nám slúži etikoterapia, vďaka ktorej môžeme prijať nový spôsob vnímania a fungovania. Zabezpečí nám nielen väčšiu spokojnosť so svojim životom, ale vnesie do neho harmóniu, pokoj a vyrovnanosť.

Etikoterapia ukazuje cestu, ako odstrániť staré zvyky  a zmeniť svoj život k lepšiemu

Táto vedná disciplína má možnosť zistiť príčinu choroby v človeku, vo vzťahu k nemu a k jeho okoliu. Rovnako ako nemôže fungovať auto bez kolies, tak nie je možné, aby človek s chorou dušou prekypoval zdravím. Preto sa hovorí, že každá choroba je výkrikom našej duše, ktorá prosí o pomoc. To, ako žijeme, aké zvyky si osvojujeme a ako uvažujeme sa odráža na našej telesnej schránke a neskôr na našom duševnom zdraví.

Veľa ľudí chce zmeniť svoj život, získať prácu snov, mať po svojom boku úžasných priateľov a splniť si svoje tajné túžby. Avšak k tomu, aby sa im to podarilo je potrebné zbaviť sa záťaže, ktorá ich dlhodobo brzdí. Nazrieť do seba samého a uvedomiť si, čo je pre nás skutočne dôležité. Ak sa nám v živote opakujú rovnaké situácie, treba sa zamyslieť nad tým, čo ich vyvoláva a prečo sa vracajú. Určite sme niekde pochybili a tým si ich do života opätovne pritiahli.

Ak sa jej otvoríme, pomôže nám odstrániť nespracované zážitky

Často sme s niečím nespokojní, či už je to vzhľad, povaha, vzťah alebo bývanie. Zvykneme sa sťažovať na to, že sa nám v živote nedarí a je nám súdené zostať večnými smoliarmi. Avšak málokedy si uvedomíme, že sme strojcami svojho šťastia a nesieme podiel viny na tom, že nežijeme život, po akom túžime. I napriek tomu, že poznáme odpoveď na to, čo nám bráni v plnohodnotnom žití, tak sme neraz leniví s tým niečo urobiť.

V tomto nám môže etikoterapia veľmi pomôcť, pretože vďaka nej dokážeme zmeniť stav svojej mysle. Naša psychika je s telom úzko prepojená a všetko, čo sa odráža v našom vnútri sa odzrkadlí časom aj na našom vonkajšku.  

Netreba sa báť, pretože strach je náš najväčší nepriateľ

Pamätám sa, aké boli moje začiatky, keď som chodievala na sedenia k etikoterapeutke a výživovej poradkyni, pani Beate Hlohovskej. O tejto pozoruhodnej dáme som sa dozvedela pred piatimi rokmi od úspešnej moderátorky Adely Banášovej v jednej reportáži. V tom čase som mala v sebe veľa neuprataných zážitkov, ktoré mi komplikovali život. Preto som sa rozhodla, že ku nej budem chodiť na sedenia a dovolím jej, aby so mnou pracovala. Až keď sa mi podarilo otvorene rozprávať o svojich problémoch a bolestiach, ktoré vychádzali zo zaužívaných formuliek správania, tak až vtedy som sa oslobodila. Bola to pomerne dlhá cesta, ktorá ma stála veľa času, energie a sebazaprenia, no dnes som vďačná, že som sa ju rozhodla absolvovať.

Ponúkla mi nový pohľad a naplnila ma slobodou

Veľmi dlho mi trvalo, kým som sa dokázala zbaviť svojich starých zlozvykov a preto táto premena neprišla zo dňa na deň. Je to podobné ako druh topánok, ak sme zvyknutí nosiť tú istú veľkosť, štýl a dizajn celé roky, je pre nás ťažké sa od zaužívaného rituálu odstrihnúť. Ale, ak sa vyzbrojíme odhodlaním, vytrvalosťou a skalnou vierou, dokážeme skutočné zázraky. To, že som sa zmenila si všimla najprv moja rodina a neskôr moji priatelia. Ja som premenu na sebe zbadala o niečo neskoršie a to tak, že som si začala uvedomovať, čo k životu potrebujem a čo z neho bez problémov môžem odstrániť. Odrazu mi pravidelne opakované návyky prišli zbytočné a otravné a vtedy som si uvedomila, že ich dokážem bez akýchkoľvek ťažkostí zo svojho života úplne vylúčiť. Najprv sa to začalo drobnosťami, ako úbytok sladkostí, zmena stravovania, zbavenie sa určitých vlastností a či vyčistenie ľudí z okruhu priateľov. Po čase prišli väčšie zmeny v podobe novej práce, novo nadobudnutých kontaktov či zmeny prostredia. Je iba na nás, ako k tomu pristúpime a čo si z toho zoberieme.


Pridaj komentár