Priznám sa, že (asi pre väčšiu pestrosť a rovnováhu v živote) okrem ezoteriky, prírody, umenia a všelijakých iných krásnych vecí mám veľmi rada aj kriminálne seriály typu Myšlienky zločinca či rôzne C.S.I. Tak, ako ma uchvacujú výšiny ľudského ducha, kreativity a lásky, fascinujú ma aj stavy „nízke“ či „temné“: ako je možné, že vôbec vznikajú, kam vedú a aká je šanca, že nie sú konečnou stanicou duše…? Preto ma zaujal nasledujúci budhistický príbeh.

V budhistických textoch sa nachádza zmienka o sériovom vrahovi, ktorý sa stal budhistickým mníchom. Volal sa Angulimala.

Narodil sa do bohatej rodiny. Ako malý bol milý a poslušný. Keď dosiahol potrebný vek, poslali ho ku brahmanovi, aby sa mu dostalo vzdelania. Manželka jeho učiteľa si však na mladíka robila zálusk a jedného dňa, keď bol učiteľ preč, sa mu začala líškať. Angulimala jej návrhy rázne odmietol. Lenže ona to niesla veľmi ťažko a z pomsty mužovi po návrate povedala, že to jeho žiak se ju pokúsil zviesť.

Učiteľ bol rozzúrený, ale ovládol svoj hnev; zaumienil si, že Angulimalu celkom zničí. Rozhodol sa mu povedať, že pozná tajnú metódu, ako sa stať všemocným polobohom. Na to však človek musí v určitom vymedzenom čase zabiť tisíc ľudí; musí im poodsekávať prsty a urobiť si z nich náhrdelník a ten potom stále nosiť. Keďže tento učiteľ bol veľmi uznávaný mnohými žiakmi,nebolo ťažké presvedčiť Angulimalu, že to, čo tvrdí, je pravda. V dôsledku toho naozaj začal vraždiť, až kým po sebe nezanechal 999 mŕtvych. Nájsť poslednú obeť však bolo ťažké, pretože v hrôze pred ním všetci utekali, skrývali sa a zamykali.

Len Buddha dokázal vidieť za Angulimalove hrôzostrašné skutky a nemať z neho strach. Cielene sa mu postavil do cesty. Keď sa stretli, Buddha sa nesnažil čeliť jeho vražednej sile fyzicky, ale namiesto toho ho vyzval, aby sa zastavil. Buddha totiž videl to, čo iní vidieť nedokázali: že Angulimala má potenciál zmeniť sa. To sa dá iba vtedy, keď chápeme, že v ľuďoch sa skrýva viac než len ich činy a spojíme sa s nimi na úrovni presahujúcej ich zovňajšok.

Po stretnutí s Buddhom sa Angulimala stal mníchom a časom veľkým zdrojom inšpirácie pre mnohých ľudí.

Keby sa mal Angulimala súdiť len podľa svojich činov, ľahko by sa dal pokladať za stratený prípad alebo dokonca za netvora. A predsa bol Buddha schopný úplne ho zmeniť, aj keď klesol na také otrasné dno. Pointa je v tom, že žiadny človek, nech sa dopustí akejkoľvek ohavnosti, sa nevymyká pochopeniu, ak urobíme krok smerom k nemu. Na to sa ale treba naučiť dívať sa za slová a činy, aby sme zbadali vnútorné podmienky, ktoré k nim viedli.

(Úryvok z knihy Interconnected, Karmapa Ogyen Trinley Dorje, https://www.wisdompubs.org/book/interconnected)


Súvisiace články:

 – Siddhata Gótama Budha – Od narodenia k osvieteniu

– Siddhata Gótama Budha – Od osvietenia k smrti

– Vnútorná ochrana podľa budhizmu: tri útočiská

– 11 duševných cností podľa Dalajlámu

– Tip na knihu: Tibetská kniha mŕtvych

– O dvojročnom chlapčekovi, ktorý začal spontánne spievať mantry v cudzom jazyku


foto: https://commons.wikimedia.org/ – This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license. Author: Photo Dharma from Sadao, Thailand – The Defeat of Angulimala, at Wat Olak Madu, Kedah



Pridaj komentár