Pamäte si? Kedysi v médiách bežala reklama na mlieko a bol tam použitý takýto slogan. Mlieko je dnes považované za kontroverznú potravinu. Existujú jeho odporcovia ako aj zástancovia. Ja by som sa dnes pozrel ako môže spracovanie mlieka nepriaznivo ovplyvniť naše zdravie.

Väčšina mlieka na trhu prešla procesom, ktorý sa volá homogenizácia. Keď sa krava podojí, na povrchu mlieka sa vyzráža mliečny tuk. Aby sa to nedialo samozrejme veľká časť tuku sa zoberie, mlieko sa následne homogenizuje.

Pri homogenizácii sa rozbíjajú molekuly aby sa vyrobila rovnorodá (homogénna) zmes. Potom sa predáva takéto mlieko v obchodoch. Pri takomto mlieku sa na povrchu nevyzráža tuk. Všimli ste si to? Lenže tento proces homogenizácie spôsobí aj to, že tuk obalí časť mliečnych bielkovín. Mliečna bielkovina obalená tukom potom príde do žalúdka.

V kyslom prostredí žalúdka sa trávia bielkoviny. Mliečne bielkoviny ako kazeín, laktoalbumín, betalaktoalbumín majú imonogény potenciál, dokážu aktivovať tvorbu protilátok. Trávením v žalúdku sa však stráca. Lenže tie biekoviny, ktoré sú obalené tukom sa nemôžu dostať do kontaktu so žalúdočnými kyselinami. A tie si svoj potenciál zachovávajú.

Takto sa dostávajú mliečne bielkoviny s vysokým imunogénym potenciálom do tenkého čreva a vstrebávajú sa do krvného obehu. A takto môžu vznikať v tele zápalové reakcie. Výsledok?

– pálenie záhy
– kŕče v bruchu
– nevoľnosť
– nadúvanie, hnačky/zápchy
– koža: svrbenie, ekzém, akne
– dýchacie cesty: zúženie priedušiek, upchatie nosa, astma

Moje odporúčanie je: Ak chcete piť mlieko, radšej si kúpte nehomogenizované.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com


Súvisiace články:

 – Domáci liečivý kefír

 – Pohled na bílé jedy

 – Detoxikace a syrová strava

– Mnoho chorôb plynie z prekysleného organizmu

 – Ajurvéda – Strava v rôznych ročných obdobiach

 – VARME HRAVO ZDRAVO


foto: https://pixabay.com/


 

Pridaj komentár