Z takýchto stretnutí odchádzame vždy nesúc v sebe obraz toho človeka, farbu a kvalitu jeho kože, čistotu tváre a kvalitu pokožky jeho rúk. Presne to je to, čo môžeme každodenne vidieť, hlavne v zimnom období. Povedzme si teda niečo o najväčšom orgáne ľudského tela – koži a o tom, ako sa správa v tomto ročnom období správa.

Koža sa obnovuje každých 7-10 týždňov a jej hlavnou úlohou je, aby ochraňovala náš organizmus pred škodlivými vonkajšími vplyvmi, ale aj aby naše vnútorné tekutiny neboli nekontrolovateľne vylučované z nášho tela. Taktiež nás chráni pred rôznymi baktériami škodlivými pre organizmus, infekciou, chemikáliami a pomocou melanínu aj od škodlivého UV žiarenia. Tukové a potné žľazy sa nachádzajú v hlbších vrstvách kože. Vylučovaním potu si regulujeme našu vnútornú teplotu a vylučovaním tuku zabraňujeme prehnanému úbytku vlahy a tým vysušovaniu kože, čo má za následok predčasné starnutie.

V zimnom období je vysušovanie pokožky veľkým problémom. Každodenné vystavovanie sa suchému a chladnému vzduchu, ako aj vetru môže narušiť rovnováhu v koži a spôsobiť nepríjemné senzácie, ako sú podráždenosť, svrbenie, pálenie atď. Zo skúseností vieme, že sa potreby našej kože menia s ročným obdobím a práve v zime je starostlivosť o kožu najpotrebnejšia, to znamená, že aby ostala zdravá a pekná, musíte sa o ňu viac starať. V zime sa najviac zdržiavame v uzatvorených vykurovaných priestoroch s nízkou vlhkosťou, alebo zafajčených miestnostiach, alebo priestoroch plných ľudí, kde nám hrozí nebezpečenstvo infekcie.

Odborníkom je známe, že cirkulácia v našej koži je veľmi dôležitá pre imunitu nášho tela a keď sa naruší kvôli nepríjemným vonkajším faktorom, môže prísť k rôznym ochoreniam. Nezabudnime, že ani nevyvážená strava, kávy, cigarety, smog na mestských uliciach a prach nie sú pre nás najlepšími priateľmi.

Slnko v zime nahreje tak, ako v lete, ale nebezpečenstvo UV žiarenia na nás číha stále. Takéto vyžarovanie môže byť na snehu a ľade ešte nebezpečnejšie. Je dokázané, že maligné ochorenia kože, ako sú planocelulárny a bazocelulárny karcinóm a maligný melanóm vznikajú pôsobením UV žiarenia.

Taktiež obraciam pozornosť na neprimerané používanie solária. Ženy navštevujú takéto centrá so želaním, aby vyzerali čo najatraktívnejšie, ale nevedia o tom, že dostali oveľa viac ako si vôbec želali, ale bohužiaľ toho nepríjemného a nevhodného. Ale to už je stará pieseň, ktorú spievajú aj vrabce na streche, že solárium je rovnako škodlivé, ako prehnané opaľovanie sa. Neodborným používaním solária dochádza veľmi rýchlo k vysušovaniu pokožky a k predčasnému starnutiu. Nepochybujem, že po soláriu vyzerá vaša pokožka atraktívne, ale je aj vysušená a s mnohými malými vráskami.

K ďalším faktorom škodlivým pre kožu patrí stres. Je dokázané, že u ľudí, ktorí sú pod chronickým stresom a pod vplyvom UV žiarenia je väčšia šanca rozvinutia kožných nádorov. Tlmočí sa to väčším útokom voľných radikálov na imunitný systém. A preto pozor, ľudia, ktorí si idú oddýchnuť od stresu na lyžovačke na horách, musia si bezpodmienečne chrániť pokožku vhodnými krémami.

Musíme povedať, že rozvoj, to znamená civilizácia nás oslobodzuje od mnohých nepríjemných prác, ale z druhej strany nesprávne použitie týchto noviniek a vynálezov nás zabíja. Vedci z Káhiry prišli po 15 rokoch výskumu, /čo je naozaj dostatočný čas na kvalitný pokus a vierohodný výsledok/ na to, že vyžarovanie krátkych a mikrovlnných vĺn má za následok problém s červenými krvnými doštičkami ako aj poruchy rôznych enzýmov v tele. Ešte raz opakujem, že ak sa vaše deti priveľa hrajú s telefónom a to trvá počas niekoľkých rokov, môžete očakávať, že vás za 20 rokov dobehnú, alebo predbehnú vo výzore. Ľudia aj deti ktorí boli vystavení žiareniu týchto vĺn dlhší čas, sťažovali sa na problémy s pečeňou /enzýmy/, na bolesti vo svaloch, narušenú hladinu hormónov, problémy sa kostnou dreňou a so srdcom. To všetko sú starecké problémy. A aby sa vám táto informácia dostala do mozgu, poviem jednoducho – dlhým telefonovaním predčasne ostarnete.

V zimnom období je málo ľudí, ktorí cvičia vonku, to znamená, že máme aj nižšiu telesnú aktívnosť a vieme, že práve ona pomáha prekrveniu celého nášho organizmu aj kože. Primeraným cvičením sa oveľa ľahšie vylučujú škodliviny von z tela aj z kože.

Pri vstupnej konzultácii v našom Centre ČTM vidíme, že u väčšiny ľudí je problém nedostatku kyslíka v bunkách. Takáto hypoxia vedie od mierneho do veľmi vážneho stavu, ktorý potporuje vytváranie karcinogénnych chorôb. A práve to je dôvodom, že sme v tomto zimnom období naučili ľudí niektoré z TAO-istických cvičení, ktoré ich za krátke obdobie priviedli k veľmi dobrým výsledkom. Prednosti TAO cvičenia sú v tom, že nepotrebujú žiadne rekvizity a napriek tomu nám dávajú pozitívne výsledky, človek sa pri nich nenamáha ani nespotí, to znamená, že energiu nestráca, ale ju nadobúda. Výsledky sú veľmi rýchlo viditeľné. Hypoxia sa stratí a telo sa stane dobre zásobené kyslíkom. Ale taktiež treba zvlášť povedať, že aj priveľa kyslíka môže ohrozovať naše zdravie a taktiež zapríčiniť predčasné starnutie. Chcem vám to objasniť.

Po vírusoch a mikróboch sú voľné radikály najväčším nepriateľom nášho zdravia a prispievajú aj predčasnému starnutiu. To tvrdia vedci už štyri desaťročia. Obyčajne sa pojem voľné radikály viaže s vedcami z USA, ale niektoré skutočnosti hovoria, že ako prvá hovorila o tomto probléme Dr. Budwigova z Nemecka okolo roku 1960. Lekári tvrdia, že cca 50 akútnych a chronických ochorení vzniklo počas oxidačného procesu. Treba však poznamenať, že oxidácia, ako aj vytváranie voľných radikálov a zlúčenín s aktívnym kyslíkom je prirodzenou súčasťou života a nášho metabolizmu. Možno ste už počuli aj o pojme oxidačný stres. Nie je nič iné ako keď vaša antioxidačná obrana zoslabne, alebo keď sa vytvorí prebytok reaktívnych kyslíkových látok vrátane superoxidu, peroxidu a ostatných voľných radikálov.

Ešte vám chcem objasniť, čo sú to voľné radikály o ktorých tak veľa počúvame, ktorých sa bojíme a farmaceutické spoločnosti chcú cez ne zarobiť veľké peniaze. Sú to chemické zlúčeniny s jedným, alebo viac voľných elektrónov, to znamená valencia, alebo pre tých, ktorí nevedia nič o chémii sú to chemické zlúčeniny s jednou alebo dvomi voľnými rukami, ktoré môžu chytať niektoré iné elementy v našom tele rýchlo a nepredvídateľne. Obyčajne sú to proteíny, uhľohydráty, atď. Takto môžu vzniknúť nové zlúčeniny, ktoré nám práve škodia v organizme. Prameň voľných radikálov môže byť v našom tele. Ešte vám chcem povedať, že aj naše krvné doštičky potrebujú kyslík, aby zabíjali cudzorodé baktérie. Keď sme hovorili, že hypoxia je škodlivá, mysleli sme na vytváranie voľných radikálov. Ale pozor, aj hyperoxia dáva voľné radikály. Vonkajšie pramene sú cigaretový dym, lieky strava, pesticídy, rádioaktívne žiarenie, UV žiarenie. Ak je radikálov málo, nehrozí nám nebezpečenstvo, ale ak ich je veľa, hrozí nám oxidácia dobrých mastí, membrán buniek a to sú veľmi vážne poškodenia.

Ostaňme ešte pri tom, čo zapríčiňuje vznik voľných radikálov. Je to predovšetkým dlhodobá ťažká fyzická námaha, ako aj intenzívne športové tréningy. Že je kyslík „otravný“ a že zabíja naše bunky, to sa vedelo už dávno, ale ako sa spája s ostatnými elementami a čo to znamená pre naše telo, to sa zistilo iba pred cca 40 rokmi. Dĺžka života je daná stupňom poškodenia našich buniek voľnými radikálmi a povedali sme, že tie vznikajú z voľných elektrónov kyslíka. Ľudia, ktorí sú vystavení pôsobeniu voľných radikálov prežívajú ozajstný stres, ktorý sme nazvali oxidačný stres a čím viac takého stresu prežívame, tým rýchlejšie starneme. Miesta, ktoré ako prvé utrpia sú bunkové membrány v mozgu a nervovom tkanive. Ale keď vám teraz poviem, že keby sme menej jedli, mali by sme kalorickú hodnotu cca 30% menšiu a to by výrazne spomalilo proces starnutia. To znamená, že keby sme počúvali svoje vnútorné JA a prestali jesť, keď sme zahnali svoj prvý hlad, žili by sme oveľa dlhšie. A keby sme sa naučili dýchať ako jogíni, pomaly a plytko a len brať energiu zo vzduchu, málo jesť, dĺžka života, jeho kvalita a radosť zo života by nám trvala vyše 120 rokov. Vyzerá to tak, že športovci, ktorí sú vystavení oxidačnému stresu žijú ďaleko od svojich skutočných genetických hraníc.

Veľký a dlhotrvajúci psychický stres a k tomu kombinovaný s cigaretou, aby sa človek „ukľudnil“ prináša majiteľovi cigarety ozajstnú búrku. Prakticky fajčiar sa nalieva voľnými radikálmi. Ak je reč o dáme, ona chce určite siahnuť za čokoládou, alebo sladkosťami a to je záruka, že príde čoskoro nejaká choroba. Samozrejme, že sa choroba vďaka zvláštnemu obrannému mechanizmu /lovcom voľných radikálov/ pomocou ktorého sa udržuje rovnováha neprejaví hneď. Ak sa negatívny proces predlžuje a zosilňuje, existuje možnosť, že telo už nemôže viac udržať rovnováhu a v tom momente môže vzniknúť nejaká funkcionálna porucha.

Na konci sa vrátime k definícii, že telo je také staré, ako jeho najslabší orgán, to znamená bunky tohto orgánu. Okolo 60-tych rokov pracovalo veľa známych vedcov na tom, aby vynašli spôsob liečenia rôznych ťažkých chorôb vrátane kancerogénnych. Investovalo sa veľa času, práce a peňazí, aby sa dokázalo, že vitamíny a minerály sú absolútne bezmocné, ak nám chýbajú aminokyseliny a viacnásobne nenasýtené mastné kyseliny. A keď sme dodali telu to, čo mu chýba, naraz sa prejavil aj účinok vitamínov a minerálov. Počas niekoľkých rokov bolo vykonaných stovky pokusov na predĺženie života ľudí. Experimentovalo sa so všeličím, ale dokázalo sa to, čo sa už vedelo dávno pred tým.

Antioxidanty môžu pomôcť k predĺženiu života, ALE… nijak nepresvedčíme farmaceutický priemysel, aby nám prestal servírovať rôzne bezvýznamné olejové kapsule, ktoré majú hrať úlohu antioxidantov. Vitamín E je dobrý, keď je živý, vitamín C musí byť tiež odšťavený, alebo zjedený čerstvý, aj selén by mal byť prítomný, glutation, likopen, atď… Všetko uvedené a samozrejme ešte mnoho iného vplýva stimulačne na predĺženie a kvalitu života, ale na kvalitnú obranu potrebujeme aj stravu, ktorá v sebe obsahuje aj sulfanyl skupinu, alebo merkaptány. Práve o tom hovorila Dr. Budwigová v 60-tych rokoch, ktorá mala ohromné úspechy pri liečení mnohých nebezpečných chorôb.

Rozpoznala prítomnosť voľných radikálov u ľudí, ktorí mali hypoxiu a liečila ich tak, že týmto na smrť chorým ľuďom dávala výrazne kvalitný ľanový olej lisovaný za studena s jogurtom, alebo tvarohom. A prečo práve toto? Jogurt ako strava je skoro bezúčinný, lebo po pasterizácii je to mŕtva potrava. Baktérie, ktoré sa dodávajú do jogurtu, aby pomohli nášmu tenkému črevu nazývame bifido alebo lakto baktérie, ktoré bohužiaľ nemôžu prejsť cez žalúdok, ak je pH žalúdka v poriadku. Ale obsah sulfanylovej skupiny /merkaptani/ t.j. keď sa siryni zlúčeniny z jogurtu pomiešajú s fotónmi, to znamená so slnečnou energiou z ľanového oleja, dodávajú nášmu organizmu dostatočné množstvo kyslíka, čo umožní, aby znečistené membrány buniek znovu prevzali funkciu dýchania i výmeny.

V našom Centre ČTM trvá takáto kúra 3 mesiace spolu s vyhovujúcim princípom stravovania, kde sa prísne dohliada na to, aby reaktívny kyslík, alebo dusík nespôsobovali na chorých orgánoch ešte viac škody. Počas kúry máme neustály dozor nad našimi klientmi. Zo skúseností vieme, že niektorí ľudia, napr. tí výbušní, majú viac problémov s pečeňou a žlčníkom a smutní zase s pľúcami. Je známe, že japonskí vedci dokázali nasnímať obsah snov počas spánku človeka. Taktiež je známe, že existujú prístroje, ktoré analyzujú psychologický profil človeka a vieme, že tento profil ako vnútorný patologický faktor, vyvoláva rôzne choroby. To znamená, že keby ľudia spoznali svoj psychologický profil a s pomocou odborníka odstránili negatívne pocity a zlé vzorce správania sa, nedošlo by k prepuknutiu choroby. Okrem toho, predtým, než prepukne choroba, negatívne pocity a zlé vzorce správania sa veľmi zaťažujú naše telo a prispievajú rýchlejšiemu procesu starnutia.

Dr.Ac. Boris Subotič

Viac tu: https://www.centrumctm.sk/

foto: https://pixabay.com/sk/


Tip redakcie vydavateľstva Eugenika:

Barbara Temelie – Výživa podle pěti elementů

Praktické rady a odporúčania, na základe ktorých môžete prostredníctvom stravy dosiahnuť fyzickú aj psychickú rovnováhu, čo znamená mimo iné aj prevenciu proti chorobám, prípadne doplnok liečebného procesu. Autorka opisuje prejavy nerovnováhy energií jin a jang. Chce upozorniť na určité princípy a zákonitosti, ktoré majú svoje opodstatnenie. Mnohí z nás už vedia, že celý vesmír, a teda aj náš vlastný organizmus, funguje na princípe vzájomnej rovnováhy dvoch energií – jin a jang. Strava a spôsob jej úpravy výrazne vplýva na rovnováhu týchto energií v našom tele. Vaša celodenná vitalita a nálada bude závisieť od toho, čo si dáte na raňajky, alebo čím si zaťažíte organizmus počas dňa. Aj keď sa asi nedá prejsť na tento výživový systém naraz, určite každého pri čítaní napadnú aspoň drobné zmeny, ktoré by sa mohli objaviť vo vašom jedálnom lístku. A malé zmeny sú vždy základom veľkých zmien. Táto kniha vám k nim určite dopomôže. Po jej prečítaní v sebe pocítite novú silu a chuť cielene sa postarať o svoje zdravie.

Pôvodná cena: 8.90 EUR, Naša cena: 8.01 EUR, Zľava: 10.00 %

 +

Barbara Temelie, Beatrice Trebuth – Kuchařka podle pěti elementů

Skvelá príručka pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, ako aj o čínsku medicínu. V prvom rade tu nájdete množstvo receptov (vrátane pikantných ranných pokrmov a slávnej čínskej ryžovej kaše congee).

Na konci každého receptu sa uvádza liečivé pôsobenie daného jedla a odporúčania v súlade s princípmi tradičnej čínskej medicíny a dietetiky, a to na základe dlhoročných skúseností z poradenskej praxe s osobami chorými aj zdravými.

Pôvodná cena: 12.10 EUR, Naša cena: 11.30 EUR, Zľava: 8.00 %


Súvisiace články:

 – Majú vaše deti atopické ekzémy a zápaly kože?


– Prečo sa zápaly kože tak radi vracajú?


 – Starecké škvrny na koži. Ako im predchádzať či zbaviť sa ich?



 

Pridaj komentár